18. april 2023 15:43

Marija Pejčinović Burić: Srbija je tokom 20 godina članstva doprinela zajedničkom uspehu u radu Saveta Evrope

Izvor: TANJUG

podeli vest

Marija Pejčinović Burić: Srbija je tokom 20 godina članstva doprinela zajedničkom uspehu u radu Saveta Evrope

Foto: Shutterstock.com/MDart10, ilustracija

STRAZBUR - Srbija je tokom 20 godina članstva u Savetu Evrope svojima vrednostima doprinela zajedničkom uspehu u radu organizacije, izjavila je danas generalna sekretarka Saveta Evrope Marija Pejčinović Burić.

Ona je u Strazburu rekla da je veliko zadovoljstvo obeležiti 20. godišnjicu članstva Srbije u SE i da se tokom godina Srbija pokazala kao pozitivan i konstruktivan član.

''Doprinosom u našem ministarskom savetu, parlamentu i kongresu i tako dalje, ali takođe i kroz ratifikaciju ugovora od kojih je poslednji dogovor ''100+'', Srbija je pomogla da dostignemo uspeh'', rekla je Pejčinović BURIĆ na obeležavanju 20. godišnjice članstva Srbije u SE.

Generalna sekretarka je podsetila da trenutni problemi na evropskom kontinentu podsećaju da ljudska prava, demokratija i vladavina prava, ostaju ''kamen temeljac demokratije'' u Evropi.

''Te vrednosti održavamo na osnovi multilateralne saradnje, mi baštinimo jedinstvo kao osnovu za mir. Ali, kada zemlje izbegavaju te vrednosti i međunarodnu saradnju, ljudi pate a krv natapa ulice. Dakle, ova organizacija, ova evropska porodica, zavisi od posvećenosti svih 46 članica'', rekla je ona.