27. april 2023 22:36

Evropski parlament postigao preliminarni dogovor o Aktu o veštačkoj inteligenciji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Evropski parlament postigao preliminarni dogovor o Aktu o veštačkoj inteligenciji

Foto: Shutterstock.com/Pierre-Olivier, ilustracija

BRISEL - Evropski parlament postigao je danas preliminarni dogovor o Aktu o veštačkoj inteligenciji (AI) koji će otvoriti put prema prvoj regulaciji ove inteligencije.

"Uprkos konzervativnim željama za većim nadzorom i levičarskim fantazijama o preteranoj regulaciji, parlament je pronašao solidan kompromis koji će srazmerno regulisati veštačku inteligenciju, zaštititi prava građana, podsticati inovacije i ojačati privrede", rekla je evroposlanica Svenja Han, prenosi Rojters.

Evropska komisija predložila je nacrt pravila pre gotovo dve godine u pokušaju da zaštiti građane od opasnosti tehnologije u nastajanju, koja je poslednjih meseci doživela procvat ulaganja i veliku popularnost.

Sada su u toku pregovori o Aktu o veštačkoj inteligenciji između evropskih institucija.

Predlaže se da firme koje proizvode AI alate, kao što je ČetGPT, imaju obavezu da navedu da li su koristile materijal zaštićen autorskim pravima u svojim sistemima.

Zakonodavci su nastojali da pronađu ravnotežu između podsticanja inovacija i zaštite osnovnih prava građana.

To je dovelo do toga da su različiti AI alati klasifikovani prema njihovom percipiranom nivou rizika: od minimalnog do ograničenog, visokog i neprihvatljivog.

Visokorizični alati neće se zabranjivati, ali će se od kompanija zahtevati visoka transparentnost u poslovanju.