3. maj 2023 16:35

SAD pokušavaju da potvrde optužbe Moskve o ukrajinskom napadu dronom na Kremlj

Izvor: TANJUG

podeli vest

SAD pokušavaju da potvrde optužbe Moskve o ukrajinskom napadu dronom na Kremlj

Foto: Shutterstock.com/ YuryKara, ilustracija

VAŠINGTON - SAD pokušavaju da potvrde optužbe Moskve da je Ukrajina bezuspešno pokušala da ubije predsednika Rusije Vladimira Putina napadom dronom na njegovu rezidenciju u Kremlju, izjavio je danas neimenovani američki zvaničnik.

"Još uvek pokušavamo da potvrdimo ovu informaciju", rekao je američki zvaničnik, koji je insistirao na anonimnosti, preneo je Rojters.

On je kazao da ako se išta i dogodilo, nije bilo upozorenja.

Administracija ruskog predsednika saopštila je ranije danas da je Kijev pokušao da izvede napad dronovima na rezidenciju predsednika Rusije Vladimira Putina u Kremlju, prenele su RIA Novosti.

Moskva je akcije Kijeva ocenila planiranim terorističkim aktom i pokušajem ubistva predsednika Rusije, uoči Dana pobede i parade 9. maja.

"Dve bespilotne letelice bile su usmerene na Kremlj. Kao rezultat blagovremenih dejstava vojske i specijalnih službi korišćenjem radarskih sistema za ratovanje, uređaji su onesposobljeni", navodi se u saopštenju.

U napadu niko nije povređen, a raspored rada šefa države nije promenjen.

Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov izjavio je za rusku agenciju da Putin nije bio u Kremlju u vreme napada ukrajinskih dronova i da danas radi u svojoj rezidenciji u Novo-Ogarjevu.

Planovi za održavanje parade na Crvenom trgu 9. maja ostaju na snazi, rekao je portparol Kremlja.

Ruska strana zadržava pravo da odgovori na ovaj napad gde i kada bude smatrala da treba, navela je agencija.