8. jun 2023 14:54

Peskov: Sabotaža cevovoda amonijaka može negativno uticati na sporazum

Izvor: TANJUG

podeli vest

Peskov: Sabotaža cevovoda amonijaka može negativno uticati na sporazum

Foto: , Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Ilya Pitalev

MOSKVA - Sabotaža cevovoda za amonijak Toljati - Odesa komplikuje situaciju sa produženjem ugovora o žitu, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Kako je rekao, ta vanredna situacija može ''samo negativno'' da utiče na budućnost sporazuma o izvozu žita, prenosi TASS.

''Ne znamo kakvo je to tačno razaranje, ne znamo šta će ukrajinska strana da učini. Znate, ova tema je bila sastavni deo dogovora o žitu koji nas se ticao. Dakle, na neki način, ovo je još jedan momenat koji komplikuje situaciju u smislu održavanja dogovora'', ocenio je Peskov.

Generalni sekretar UN Stefan Dužarik ranije je rekao da UN nastavljaju da rade sa svim uključenim stranama na izvozu amonijačnog đubriva.

Danas se oglasila i Portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova je navela da popravka dela cevovoda za amonijak Toljati-Odesa oštećenog eksplozijom može trajati od jednog do tri meseca, ukoliko je moguće prići mestu oštećenja.

"Jedna od pumpnih stanica je bila u kvaru. Zaporni ventili su radili, ali je ipak došlo do curenja. Prema preliminarnim procenama, za popravku i obnovu biće potrebno od mesec do tri meseca, pod uslovom da postoji pristup mestu oštećenja", dodala je Zaharova.