10. jun 2023 06:12

UN su pomogle u pospešivanju ruskog izvoza hrane i đubriva

Izvor: TANJUG

podeli vest

UN su pomogle u pospešivanju ruskog izvoza hrane i đubriva

Foto: Shutterstock.com/Alexandros Michailidis, ilustracija

NJUJORK - Ujedinjene nacije su pomogle u pospešivanju ruskog izvoza hrane i đubriva, omogućavajući stabilan priliv brodova u njene luke i niže stope prevoza i osiguranja, rekao je portparol UN Stefan Dižarik.

Nakon razgovora predstavnika Ujedinjenih nacija i Rusije visoki trgovinski zvaničnik UN-a Rebeka Grinspan sastala se danas u Ženevi sa zamenikom ruskog ministra spoljnih poslova Sergejem Veršinjinom, dok Moskva preti da će odustati od sporazuma koji omogućava sigurnost izvoza hrane i đubriva iz ukrajinskih crnomorskih luka 17. jula, ako se ne uklone prepreke za takve pošiljke, preneo je Rojtters.

Kako se navodi, da bi se Moskva ubedila da pristane na dogovor poznat kao Inicijativa za crnomorsko žito, uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske, u julu prošle godine potpisan je trogodišnji sporazum, prema kojem su zvaničnici UN pristali da pomognu Rusiji da izvozi hrane i đubriva.

Portparol Dižarik rekao je da su "protekli meseci pokazali opipljiv napredak" u poboljšanju ruskog izvoza, ali je dodao da izazovi ostaju.

"Nećemo štedeti energiju da prevaziđemo sve preostale prepreke", reko je on.

Dok ruski izvoz hrane i đubriva ne podleže sankcijama Zapada uvedenim nakon invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, Moskva kaže da su ograničenja plaćanja, logistike i osiguranja predstavljala barijeru za isporuke.