10. jun 2023 06:25

Lideri demokrata u Kongresu pozvali da se Trampov slučaj mirno nastavi na sudu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Lideri demokrata u Kongresu pozvali da se Trampov slučaj mirno nastavi na sudu

Foto: AP Photo, File/Evan Vucci

VAŠINGTON - Lideri demokrata u američkom Kongresu Čak Šumer i Hakim Džefris pozvali su danas pristalice i kritičare bivšeg predsednika Donalda Trampa da omoguće da se njegov slučaj ''mirno nastavi na sudu'', nakon što je javnosti postala dostupna optužnica protiv njega.

''Niko nije iznad zakona, uključujući Donalda Trampa. Ova optužnica sada mora da se sprovede kroz pravni proces, bez ikakvog spoljnog političkog ili ideološkog uplitanja'', poručili su u zajedničkom saopštenju Šumer, lider demokratske većine u Senatu i Džefriz, lider demokrata u Predstavničkom domu.

Predsednik SAD Džozef Bajden rekao je ranije da nije razgovarao sa državnim tužiocem Merikom Garlandom i da ne planira to da uradi, nakon što je optužnica Ministarstva pravde protiv republikanca Trampa otpečaćena.

Ministarstvo pravde SAD otpečatilo je optužnicu protiv bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa koja ima 37 tačaka i uključuje optužbe za neovlašćeno zadržavanje poverljivih dokumenata i zaveru radi ometanja pravde, nakon što je Tramp napustio Belu kuću 2021. godine.

Kao se navodi u federalnoj optužnici na 49 strana, prvoj takvoj optužnici protiv nekog od bivših predsednika SAD, Tramp je pogrešno rukovao poverljivim dokumentima, koja uključuju informacije o tajnom nuklearnom programu SAD i potencijalnim ranjivostima SAD u slučaju napada.