24. jun 2023 19:33

Lukašenko razgovarao sa Prigožinom, Vagner pristao da zaustavi kretanje boraca

Izvor: TANJUG

podeli vest

Lukašenko razgovarao sa Prigožinom, Vagner pristao da zaustavi kretanje boraca

Foto: Sputnik, Government Pool Photo via AP, File/Alexander Astafyev

MINSK -  Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko danas je telefonom razgovarao sa šefom paravojne grupe "Vagner" Jevgenijem Prigožinom koji je prihvatio predlog da zaustavi kretanje svojih boraca na teritoriji Rusije i preduzme korake za deeskalaciju tenzija.

Iz pres službe predsednika Belorusije naveli su da u ovom trenutku postoji nacrt prihvatljive opcije sa "Vagnerom" za rešavanje situacije, koja podrazumeva bezbednosne garancije za njegove borce, prenose RIA Novosti.

Kako se navodi, razgovor je obavljen uz saglasnost predsednika Rusije Vladimira Putina. Dodaje se da su pregovori trajali čitavog dana i da je rezultat toga ''sporazum o neprihvatljivosti pokretanja krvavog masakra na teritoriji Rusije''.

Rojters: Konvoj Vagnera koji ide prema Moskvi ima oko 5.000 boraca

Konvoj paravojne grupe "Vagner", koji se približava Moskvi, ima oko 5.000 boraca, objavio je Rojters, pozivajući se na neimenovani izvor blizak ruskim vlastima Donjecke oblasti.

Prema njegovim rečima, konvoj predvodi komandant Dmitrij Utkin i oni planiraju da zauzmu položaje u gusto naseljenoj oblasti.

Izvor britanske agencije tvrdi da paravojna grupa ukupno ima nešto manje od 25.000 boraca, dok se njih oko 5.000 nalazi u Rostovu na Donu.

Bajden razgovarao sa liderima Francuske, Nemačke i VB o situaciji u Rusiji

Američki predsednik Džozef Bajden razgovarao je danas sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i premijerom Velike Britanije Rišijem Sunakom o situaciji u Rusiji, saopštila je Bela kuća.

"Oni su takođe potvrdili nepokolebljivu podršku Ukrajini", navodi se u saopštenju Bele kuće.

Bela kuća navela je da je Bajdena o situaciji u Rusiji informisao jutros njegov tim za nacionalnu bezbednost i istakla da će američki predsednik nastaviti da dobija informacije tokom dana, prenosi Rojters.

Vagnerovci se trenutno nalaze na oko 400 kilometara od Moskve

Pripadnici paravojne grupe "Vagner" se kreću ka Moskvi i trenutno se nalaze na oko 400 kilometara južno od ruske prestonice, piše BBC.

Rano jutros, Vagnerovci su bili u južnom gradu Rostov na Donu, nakon čega su stigli do Voronježa.

U oba grada je, prema rečima šefa "Vagnera" Jevgenija Prigožina, preuzeta kontrola nad glavnim vojnim objektima. 

Pooštrene mere bezbednosti u velikom broju ruskih regiona

Mere bezbednosti u velikom broju ruskih regiona su pooštrene u pokušaju vlasti Rusije da spreče oružanu pobunu koju predvodi šef paravojne organizacije "Vagner" Jevgenij Prigožin.

Mere bezbednosti su posebno pojačane u oblastima između južnog grada Rostova na Donu i Moskve, javio je AP.

Mere bezbednosti pojačavaju se na brojnim ulazima u Moskvu na moskovskoj obilaznici, a posebno je postavljen kontrolni punkt sa bacačem granata i oklopnim transporterom na izlazu sa moskovskog kružnog puta u oblasti Jaseneva, izvestio je dopisnik RIA Novosti. 

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova: Situacija će uskoro biti rešena

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova danas je saopštilo da će situacija u toj zemlji uskoro biti rešena, kao i da će ''svi ciljevi specijalne vojne operacije biti realizovani''.

Kako se navodi, Rusija će nastaviti da sprovodi sve mere kako bi se osigurala bezbednost države, odbranile sve vrednosti i kako bi se formirao multipolarni svetski poredak, prenosi Sputnjik. Iz Ministarstva su prethodno upozorili zapadne države da se suzdrže od upotrebe trenutne situacije kako bi ostvarile "rusofobne ciljeve".

U Rusiji je danas došlo do pobune paravojne grupe "Vagner" čiji su pripadnici, prema poslednjim informacijama, stigli na oko 400 kilometara od Moskve.

Koliko pripadnika ima "Vagner", a koliko ruska vojska?

Ruska privatna paravojna grupa "Vagner", koja je danas započela pobunu, ima oko 25.000 pripadnika, piše BBC, pozivajući se na tvrdnje šefa grupe Jevgenija Prigožina.

Britansko ministarstvo odbrane u januaru je objavilo da "Vagner" ima najviše 50.000 vojnika, ali oko 20.000 njih je navodno ubijeno tokom borbi u Ukrajini.

Sa druge strane, ruska vojska ima oko 800.000 aktivnih vojnika, ali je tokom rata u Ukrajini pretrpela određene gubitke.

Putin potpisao zakon o mogućnosti pozivanja osuđenika na vojnu službu po ugovoru

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je danas zakon kojim je predviđena mogućnost da osuđenici budu pozvani na vojnu službu po ugovoru, objavljeno je na zvaničnom portalu pravnih informacija.

U dokumentu se navodi da se tim zakonom utvrđuju pravne garancije i osnov za oslobađanje od krivične odgovornosti osoba pozvanih radi mobilizacije, koje zaključe ugovor o služenju vojnog roka u Oružanim snagama Ruske Federacije, prenose Izvestija.

Dodaje se da se zakon primenjuje na osobe koje su počinila krivična dela male ili srednje težine, koja imaju krivični dosije, osim za krivična dela protiv polnog integriteta maloletnika. 

BBC: Kamioni blokiraju most na oko 100 km od Moskve

Na oko 100 kilometara od predgrađa Moskve kamioni blokiraju most, objavljeno je na video-snimku čiju je autentičnost BBC potvrdio.

Prema pisanju britanskog javnog servisa, ruske vlasti su "ozbiljno zabrinute" da bi pripadnici paravojne grupe "Vagner" uskoro mogli da stignu do Moskve.

Ranije su vlasti Lipecke oblasti potvrdile da Vagnerovci prolaze kroz tu oblast i da se kreću ka severu, ka ruskoj prestonici.

U Moskvi je uveden režim protivterorističke operacije, a gradonačelnik Sergej Sobjanin proglasio je ponedeljak neradnim danom kako bi rizike u ruskoj prestonici sveo na najmanju moguću meru. 

Posetioci Ermitaža evakuisani zbog dojava o „miniranju“

Posetioci glavnog muzejskog kompleksa Muzeja Ermitaž u Sankt Peterburgu, evakuisani su danas zbog dojava o „miniranju“, saopštila je pres služba muzeja.

"Ermitaž je danas dobio poruku da je zgrada minirana. Posetioci su evakuisani sa teritorije Glavnog muzejskog kompleksa. Službenici za obezbeđenje muzeja, zajedno sa zaposlenima Nacionalne garde, proveravaju izložbene hale i kancelarijske prostore“, navodi se u saopštenju, prenele su RIA Novosti.

Kako se navodi, kompleksi Ermitaža koji se nalaze u centru Sankt Peterburga više neće raditi danas zbog praznika Grimizna jedra.

BBC: Prigožin se sastao sa zamenikom ruskog ministra odbrane u Rostovu

Šef ruske paravojne grupe "Vagner" Jevgenij Prigožin jutros se sastao sa zamenikom ministra odbrane Rusije Junus-Bekom Jevkurovim, objavio je BBC, pozivajući se na video-snimke čiju je autentičnost potvrdio.

Na Telegramu je objavljeno da je sastanku prisustvovao i zamenik načelnika ruske vojne obaveštajne službe Vladimir Stepanovič Aleksejev, ali britanski javni servis nije uspeo da potvrdi autentičnost tih slika.

Sastanak je navodno održan u sedištu Južnog vojnog okruga u Rostovu na Donu. 

Medvedev: Rusija neće dozvoliti razbojnicima da imaju nuklearno oružje

Zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je danas, povodom pobune paravojne organizacije "Vagner" da će ceo svet biti na ivici katastrofe ako rusko nuklearno oružje "padne u ruke bandita".

Medvedev je rekao da Rusija neće dozvoliti da se događaji odvijaju po scenariju koji bi omogućio, kako je naveo, da banditi dobiju nuklearno oružje, prenele su RIA Novosti.

Istakao je da se akcije organizatora pobune uklapaju u šemu dobro smišljenog i orkestriranog državnog udara i dodao da smatra verovatnim učešće "stranih stručnjaka" u njoj. 

Ponedeljak neradan dan u Moskvi, uveden režim protivterorističke operacije

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin proglasio je ponedeljak neradnim danom kako bi rizike u ruskoj prestonici sveo na najmanju moguću meru.

Sobjanin je na Telegramu naveo da su gradske službe u stanju visoke pripravnosti, prenosi BBC.

Podsetio je da je u Moskvi uveden režim protivterorističke operacije i naglasio da je situacija teška, prenose RIA Novosti. 

Porošenko: Rusija seje vetar, stoga zaslužuje oluju

Lider partije „Evropska solidarnost“ i bivši predsednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je danas da je noćno raketiranje civilnog stanovništva Ukrajine "još jedna histerija Kremlja“.

"Kako izgleda agonija krvave imperije? Opet ubija civile. Opet stambena zgrada, tri osobe su ubijene... Učinićemo sve što je u našoj moći da se osvetimo ruskim gadovima", napisao je Porošenko na Tviteru.

On je naveo da su uz pomoć Posejdona, lovci 43. brigade uništili ruski PVO sistem „Pticelov”. 

Putin potpisao zakon o merama za kršenje vanrednog stanja

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je danas Zakon o merama za kršenje vanrednog stanja.

Zakonom je predviđen pritvor od 30 dana zbog kršenja mera u vanrednom stanju, navodi se u dokumentu objavljenom na zvaničnom portalu pravnih informacija. Kako je navedeno u tom aktu, Zakon stupa na snagu danom objavljivanja.

Evakuacije iz muzeja, galerija, tržnih centara

U javnim zgradama širom Moskve danas su izvršene evakuacije usled napredovanja pripadnika paravojne grupe "Vagner" ka ruskoj prestonici, javlja BBC.

Prema pisanju britanskog javnog servisa, evakuisani su muzeji u blizini Kremlja. U poslednjih nekoliko sati, evakuisani su Tretjakovska galerija, Puškinov muzej i Dom kulture GES-2.

Pored toga, u Moskvi su evakuisani tržni centri "Mega Belaja dača" i "Kvartal". 

Sastao se britanski Odbor za hitne slučajeve zbog dešavanja u Rusiji

Odbor za hitne slučajeve britanske vlade (Cobra) sastao se danas zbog najnovijih dešavanja u Rusiji gde je došlo do pobune paravojne grupe "Vagner".

"Ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli je predsedavao sastankom kako bi obavestio prisutne o najnovijim dešavanjima, a posebno o britanskim državljanima u Rusiji", saopštio je portparol vlade, prenosi Rojters.

Prethodno je britanski premijer Riši Sunak pozvao je Kremlj i šefa Vagnera Jevgenija Prigožina "da budu odgovorni i da zaštite civile", kao i da London "budno prati situaciju na terenu".

Špigl: Ruska elita ćuti ili podržava Putina

Od početka pobune paravojne grupe "Vagner" nijedan pripadnik ruske elite nije javno stao na stranu Jevgenija Prigožina, piše Špigl i dodaje da to potvrđuje da je šef Vagnerovaca izolovan, kao i da ima mnogo neprijatelja među moćnicima u Rusiji.

List navodi da se čak i oni malobrojni, koji su otvoreno podržavali Vagner, sada distanciraju od paravojne grupe.

U tekstu se ukazuje na to da lider male stranke "Poštena Rusija" Sergej Mironov, koji je ponosno pozirao sa Prigožinom, sada nije izgovorio ni reč podrške. 

Krašeninikov poziva pripadnike Vagnera da polože oružje i izbegnu kaznu

Predsednik Odbora Državne dume za izgradnju države i zakonodavstvo Pavel Krašeninikov pozvao je pripadnike ruske paravojne grupe Vagner da polože oružje i izbegnu kaznu, ali je naglasio da bi to trebalo da urade što je pre moguće.

"Naravno da postoji šansa da se položi oružje i izbegne kazna, to je i rekao predsednik. Deluje mi da bi to trebalo uraditi prilično brzo", rekao je Krašeninikov za TASS.

On je dodao da u Vagneru ima mnogo ljudi koji su dokazali svoju vrednost u "specijalnoj vojnoj operaciji" u Ukrajini i istakao da postoji poštovanje prema njima. 

Ulazi u Lipeck blokirani u dva pravca

Ulazi u Lipeck su blokirani u dva pravca, saopštila je danas gradska uprava, nakon što je prethodno guverner Lipecke oblasti Igor Artamonov izvestio o kretanju opreme paravojne grupe "Vagner" širom regiona.

Prema njegovim rečima, preduzimaju se mere da se osigura bezbednost stanovništva, a situacija je pod kontrolom.

„Ulazi u Lipeck su blokirani u sledećim pravcima: Čapligin i Lebedjanski. Izaberite alternativne opcije obilaska... Situacija je pod kontrolom, ali zahteva razumevanje od strane svakog stanovnika regiona“, navodi se u poruci gradonačelnika objavljenoj na Telegram kanalu. 

Moskva upozorila Zapad da ne koristi pobunu Vagnera za rusofobične ciljeve

Rusko ministarstvo spoljnih poslova danas je upozorilo Zapad da ne koristi pokušaj oružane pobune paravojne grupe "Vagner" za postizanje "rusofobičnih ciljeva".

"Ruska Federacije će nastaviti svoj suvereni kurs kako bi osigurala svoju bezbednost, zaštitila svoje vrednosti i ojačala svoj autoritet na međunarodnoj sceni", navelo je rusko ministarstvo, prenosi TASS.

Dodaje se da se rusko društvo oštro protivi pokušaju oružane pobune, te da snažno podržava predsednika Vladimira Putina. 

Predsednik Saveza novinara Rusije pozvao novinare da ne podležu provokacijama

Šef Saveza novinara Ruske Federacije Vladimir Solovjov pozvao je danas novinare da ne podležu informativnim provokacijama i odgovorno ispunjavaju svoju profesionalnu dužnost.

Solovjov je napomenuo da u ovom teškom času, kada Rusija prolazi kroz ozbiljne testove snage, glavni zadatak novinarske zajednice ostaje profesionalno dostojan rad u korist Ruske Federacije.

„Bezbednost naših sugrađana, brzo uspostavljanje reda i dalje rešavanje svih zadataka koji su pred nama umnogome zavise od našeg rada, sprečavanja širenja dezinformacija i „fejkova“ putem medija, uključujući i strane medije“, napisao je Solovjov na Telegram kanalu ruskog Saveza novinara. 

Trudo: Pratimo situaciju, u kontaktu smo sa saveznicima

Kanadski premijer Džastin Trudo naveo je da Kanada prati situaciju u Rusiji gde je došlo do pobune pripadnika paravojne grupe "Vagner" i dodao da će se danas sastati Tim za odgovor na incidente da razgovara o najnovijim dešavanjima.

"U kontaktu smo sa našim saveznicima i nastavićemo da pažljivo pratimo situaciju", napisao je Trudo na Tviteru.

Prethodno je potvrđeno da ruska paravojna grupa "Vagner" prolazi kroz Lipecku oblast i da se nalazi na oko 400 kilometara od Moskve.

Letonija zatvorila granicu sa Rusijom

Letonske vlasti saopštile su danas da su zatvorile svoju granicu sa Rusijom usled pobune paravojne grupe "Vagner".

"Bezbednosne mere na granici su pojačane. Davanje viza ili ulazak Rusa koji napuštaju Rusiju zbog aktuelnih događaja neće biti razmatrani", napisao je na Tviteru šef letonske diplomatije Edgar Rinkevič.

On je dodao da u ovom trenutku ne postoji direktna pretnja po Letoniju.

Roskomnadzor blokirao pristup "Vagnera" na društvenim mrežama VKontakte

Ruski nadzorni organ za medije Roskomnadzor blokirao je pristup nalozima privatne paravojne grupe "Vagner" na društvenoj mreži VKontakte kako bi sprečio pozive na učešće u oružanoj pobuni, saopštila je danas pres služba tog organa za TASS.

Dopisnik TASS saznaje da je nalog "Vagnera" na društvenoj mreži Odnoklassniki, takođe, blokiran.

Prilikom pokušaja ulaska u nalog, pojavljuje se poruka da grupa nije pronađena, da je nedostupna ili da je izbrisana. 

Erdogan: Turska spremna da doprinese mirnom rešavanju situacije u Rusiji

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je u telefonskom razgovoru sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom u subotu rekao da je Ankara spremna da doprinese mirnom rešavanju situacije u Rusiji, saopštio je kabinet turskog lidera.

Kako se navodi, Erdogan rekao je rekao da niko ne bi trebalo da ima koristi od najnovijih dešavanja u Rusiji, prenose RIA Novosti.

"Predsednik Redžep Tajip Erdogan imao je telefonski razgovor sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Tokom razgovora razgovaralo se o najnovijim dešavanjima u Rusiji. Predsednik Erdogan je istakao važnost delovanja zdravog razuma“, kaže se u saopštenju.

Prethodno je iz Kremlja saopšteno da je Putin informisao Erdogana o situaciji u zemlji u kontekstu pokušaja oružane pobune paravojne grupe "Vagner", kao i da je Erdogan izrazio punu podršku ruskom rukovodstvu

Oprema grupe "Vagner" se kreće preko Lipecke oblasti, severno od Voronježa

Guverner ruske Lipecke oblasti Igor Artamonov potvrdio je danas da se vojna oprema paravojne grupe "Vagner" kreće preko te oblasti, te da vlasti preduzimaju sve mere kako bi osigurale bezbednost građana.

"Situacija je pod kontrolom, nema kvarova u radu kritične infrastrukture", napisao je on na Tviteru.

Artamonov je pozvao stanovnike da ne napuštaju svoje domove i da ne putuju bilo kojimi prevoznim sredstvom.

Blinken razgovarao sa evropskim zvaničnicima o situaciji u Rusiji

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je danas sa ministrima spoljnih poslova Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Japana i Ujedinjenog Kraljevstva i visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom o trenutnoj situaciji u Rusiji.

"Sjedinjene Američke Države će ostati u bliskoj koordinaciji sa saveznicima i partnerima u skladu sa razovjem situacije", navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Blinken je ponovio da se podrška Sjedinjenih Američkih Država Ukrajini neće promeniti.

Eksplozija municije oštetila nekoliko automobila u Voronježu

Eksplozija municije na parkingu u stambenom kompleksu Ozerki na periferiji Voronježa oštetila je nekoliko automobila i razbila prozore na obližnjoj kući, javlja dopisnik RIA Novosti.

Prethodno je u skladištu nafte u Voronježu došlo do smanjenja pritiska rezervoara sa avio gorivom, a požar je ugašen, saopštio je guverner regiona Aleksandar Gusev.

Meštani su rekli da su pre toga videli ili čuli helikopter koji je proleteo. 

Ruska vojska otvorila vatru na konvoj Vagnera u blizini Voronježa, u Rostovu na Donu čuo se jak prasak

Helikopteri ruske vojske danas su otvorili vatru na vojni konvoj paravojne grupe "Vagner" na auto-putu M4, u blizini Voronježa, javlja Rojters, pozivajući se na izjavu svedoka.

Prethodno je BBC objavio da se neke jedinice "Vagnera" kreću kroz Voronjež sa ciljem da dođu do Moskve.

Federalna služba bezbednosti Rusije pokrenula je u petak postupak protiv šefa privatne vojne kompanije “Vagner“ Jevgenija Prigožina zbog navodne pobune, a ruski predsednik Vladimir Putin poručio je da su svi koji su podigli oružje protiv vojske izdajnici i da će preduzeti odlučne akcije protiv njih. Prigožin, koji se trenutno nalazi u Rostovu na Donu, odgovorio je da da se niko neće predati.

Nekoliko hitaca ispaljeno u blizini štaba Južnog vojnog okruga u Rostovu na Donu

U sedištu Južnog vojnog okruga u Rostovu na Donu, koji su ogradili borci Vagnerove grupe, čuo se jak prasak, javlja dopisnik RIA Novosti sa lica mesta. Kako navodi ruska agencija, snažan prasak, najverovatnije od eksploziva, čuo se na raskrsnici Budenovskog prospekta i Puškinske ulice, gde se nalazi štab Južnog vojnog okruga.

Očevici takođe izveštavaju o nekoliko hitaca ispaljenih u vazduh iz automatskog oružja. Neki od meštana koji su se okupili na licu mesta i pratili šta se dešava počeli su da se razilaze, javila je ruska agencija.

U petak uveče u Rostovu na Donu, privatna vojna kompanija Vagner zauzela je štab Južnog vojnog okruga. Gradom se kreću grupe naoružanih ljudi, postavljeni su punktovi na ulazima i izlazima. To se dogodilo nakon izjava osnivača te grupa Jevgenija Prigožina o navodnom raketnim i bombaškim napadima Oružanih snaga Rusije na kampove Vagnera, što su demantovali i Ministarstvo odbrane Rusije i Federalna služba bezbednosti. Protiv Prigožina je pokrenut krivični postupak za organizovanje oružane pobune. 

Koji je značaj gradova Rostov na Donu i Voronjež?

Ruska paravojna grupa "Vagner" tvrdi da je preuzela kontrolu nad svim vojnim objektima u gradovima Rostov na Donu i Voronježu.

Prema pisanju BBC-a, Rostov je važan grad i jedan od ključnih od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Grad je smešten blizu granice sa Ukrajinom i u njemu se nalazi glavni štab ruskog Južnog vojnog okruga. U Rostovu su često stacionirane ruske trupe, pre nego što budu poslate u Ukrajinu. 

Iran podržava vladavinu prava u Rusiji

Događaji u Rusiji su unutrašnje pitanje te zemlje, saopštilo je iransko ministarstvo spoljnih poslova, dodavši da Teheran podržava vladavinu prava u toj državi.

"Islamska Republika Iran podržava vladavinu prava u Ruskoj Federaciji", rekao je portparol Naser Kanani, portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova, prenosi agencija MEHR.

Ranije je paravojna grupa "Vagner" saopštila da je zauzela štab Južnog vojnog okruga u Rostovu na Donu. 

BBC: U Moskvi mirno, nema naznaka da će početi građanski rat

U Moskvi je trenutno situacija mirna i nije primetno jako prisustvo bezbednosnih snaga.

"Na ulicama Moskve je danas veoma mirno i veoma opušteno. Ne primećujete jako prisustvo bezbednosnih snaga", piše izveštač BBC-a iz ruske prestonice i dodaje da se u ovom trenutku ne oseća kao da će u Rusiji početi građanski rat.

Međutim, britanski javni servis navodi da se stvari brzo mogu promeniti.

Belorusija: Minsk je bio i ostao saveznik Moskve

Zbog situacije u Rusiji, Savet bezbednosti Belorusije je konstatovao da Minsk ostaje saveznik Ruske Federacije, ističući da je svaki unutrašnji sukob u vojnim i političkim krugovima i civilnom društvu poklon kolektivnom Zapadu.

"Belorusi i Rusi su bratski narodi, naše države su vezane političkom unijom. I ne možemo ostati po strani od događaja koji se dešavaju na jugu Rusije", navodi se u saopštenju Državnog sekretarijata Saveta bezbednosti Belorusije, prenose RIA Novosti.

Ističe se da je "svaka provokacija, bilo kakav unutrašnji sukob u vojnim i političkim krugovima, na polju informisanja poklon kolektivnom Zapadu". 

Moskva: Ograničenja se odnose na kretanje vozila, upotrebu sredstava komunikacije

Moskovsko tužilaštvo je danas saopštilo da u režimu protivterorističke operacije (PTO) postoje ograničenja koja se odnose na kretanje i korišćenja privatnih vozila, ali i sredstava komunikacije.

Iz tužilaštva su naveli da prate situaciju u vezi sa uvođenjem režima PTO u ruskoj prestonici, kao i da su sve operativne jedinice i službe u "maksimalnoj pripravnosti".

Kako se navodi, važeći zakon predviđa niz ograničenja za građane i organizacije tokom režima PTO, uključujući i ona koja se odnose na kretanje i korišćenja privatnih vozila, ali i sredstava komunikacije.