19. jul 2023 22:07

Vučić: Zatražio sam da NATO preuzme kontrolu i Srbima obezbedi pristojan život

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić: Zatražio sam da NATO preuzme kontrolu i Srbima obezbedi pristojan život

Foto: Tanjug video

BRISEL - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da je na sastanku u Briselu sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom zatražio da NATO preuzme kontrolu i obezbedi život dostojan čoveka Srbima na KiM. 

"Imali smo sastanke sa (specijalnim izaslanim za dijalog Miroslavom) Lajčakom i naravno važan sa Jensom Stoltenbergom. Preneo sam Stoltenbergu svu našu zabrinutost. Brigu za poziciju Srba zbog arbitrarnog hapšenja zbog progona srpskog stanovništva zbog želje da Srbi budu proterani ne samo sa severa Kosova, već celog KiM. Zatražio sam od NATO i Kfora da sprovodi svoju ulogu u skladu sa Rezolucijom 1244 i poveljom UN", rekao je Vučić novinarima  posle sastanka sa Stoltenbergom.

Dodao je da je Beograd u pisanoj formi dostavio sve dokaze generalnom sekretaru NATO o svemu što je učinjeno protiv srpskog naroda dolaskom premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija na vlast.

Mnogo konkretnih poruka Jensa Stolteberga

Vučić je izjavio večeras u Briselu da je tokom razgovora sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom bilo mnogo konkretnih Stoltenbergovih poruka.

"Razgovarali smo o mnogo detalja i o nekim drugim temama takođe", rekao je predsednik na pitanje novinara vezano za razgovor sa Stoltebergom.

Vučić je dodao da ne mora o svemu da govori i da je govorio koliko je moguće uopšteno da bi rekao šta je bila suština razgovora sa Stoltenbergom
 

Verujem da će naša molba NATO-u uroditi plodom ili njihovom većom pažnjom

Aleksandar Vučić je izrazio večeras uverenje da će zahtev koji je Srbija uputula NATO uroditi plodom ili većom pažnjom alijanse, ali je i dodao da se plaši, kada sumira razgovore vođene danas u Briselu, ''da nismo na putu koji bi nam garantovao sugrunost i bezbednost''.

"Plašim se da nismo na putu koji bi nam garantovao sigrunost i bezebdnost, ali verujem da će i ova naša molba ili zahtev NATO-u uroditi plodom ili njihovom većom paznjom. Siguran sam da ne žele da Srbi budu proterani sa vekovnih ognjišta", rekao je predsednik novinarima posle sastanka sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom u Briselu, gde je održan i tehnički dijalog predstavnika Beograda i Prišitne sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Vučić je sastanak sa Stoltenbergom ocenio kao veoma važan.

Tražio sam veću ulogu KFOR-a na KiM

Predsednik Srbije je izjavio večeras da je tražio veću ulogu KFOR-a u smirivanju tenzija na KiM.

On je istakao i da srpski narod na KiM štite samo tri stvari: njegovo jedinstvo, borba i hrabrost, država Srbija, koja je uvek sa njima, i to što uvek mora da se poštuje bar jedan mali deo međunarodnog javnog prava.

„Moram da budem iskren, jedina institucija koja kako-tako nešto radi po pitanju očuvanja mira i bezbednosti na KiM jeste KFOR. Tražio sam značajniju ulogu KFOR u smirivanju tenzija, a da li neki drugi žele da smire tenzije, ja u to ne verujem. To sam i danas čuo od Petra Petkovića na osnovu onoga što se zbivalo, a i na osnovu onoga što sam ja mogao da saznam šta se zbivalo u dijalogu“, rekao je Vučić novinarima posle razgovora sa generalnim sekratarom NATO Jensom Stoltenbergom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom u Briselu.

Posledice nevremena ćemo rešiti, samo da nema žrtava

Vučić je izjavio večeras da će se sutra po povratku u Beograd baviti i posledicama nevremena koje je zahvatilo Srbiju, i izrazio nadu da nema žrtava.

"Vraćamo se večeras pa se sutra bavimo posledicama nevremena. Samo se nadam da nema žrtava sve ostlao ćemo rešiti", rekao je predsednik novinarima u Briselu gde je danas razgovarao sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stolteberga o situaciji na Kosovu i Metohiji.

Snažno nevreme u večernjim časovima zahtvatilo je Srbiju.

Rešenja nisu laka, ali građani Srbije ne treba da brinu

"Stvari izmiču kontroli zbog neogdovornog ponašanja jednog čoveka, brinemo o svemu tome, rešenja nisu laka, ali građani Srbije ne treba da brinu", rekao je predsednik.