23. jul 2023 07:54

Zelenski pozvao na sastanak Saveta Ukrajina-NATO zbog ruskih akcija u Crnom moru

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zelenski pozvao na sastanak Saveta Ukrajina-NATO zbog ruskih akcija u Crnom moru

Foto: Pool Photo via AP/Paul Ellis

KIJEV - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski apelovao je na generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga da što pre sazove Savet NATO-Ukrajina zbog agresivnih akcija Rusije u Crnom moru.

"Razgovarao sam sa Stoltenbergom o trenutnoj bezbednosnoj situaciji, posebno o ruskim agresivnim koracima u Crnom moru. Svaka destabilizacija u ovom regionu, prekid naših izvoznih ruta izazvaće probleme sa odgovarajućim posledicama za sve u svetu. Kriza cena je najmanja od mogućih posledica", poručio je Zelenski sinoć u u video obraćanju.

On je naveo da je sa Stoltenbergom razgovarao o daljim koracima za osiguranje održivog rada koridora za žito, prenosi ''Ukrajinska pravda''.

"U našoj saradnji prešli smo na novi, viši nivo - nivo Saveta Ukrajina-NATO. I ovaj mehanizam može da funkcioniše. Ja sam se obratio Jensu sa predlogom da se takav savet bez odlaganja sazove radi odgovarajućih kriznih konsultacija", istakao je Zelenski.

Naveo je da će sastanak biti održan narednih dana kako bi se prevazišla bezbednosna kriza u Crnom moru.

Rusija je suspendovala Crnomorsku inicijativu za žito i

najavila povlačenje garancija za bezbednost brodarstva u okviru Crnomorske inicijative za žito, koja je prestala da važi 17. jula.

Zelenski je predložio Turskoj i UN da koridor za žito u okviru Crnomorske inicijative za žito treba da nastavi da funkcioniše bez Rusije.

Ruski predsednik Vladimir Putin je 19. jula rekao da će Rusija „razmotriti mogućnost “ da se vrati na sporazum o žitu samo, ako se njeni uslovi u potpunosti ispune.