16. avgust 2023 07:10

Avganistan: Talibani obeležili drugu godišnjicu povratka na vlast

Izvor: TANJUG

podeli vest

Avganistan: Talibani obeležili drugu godišnjicu povratka na vlast

Foto: AP/Siddiqullah Alizai

KABUL - U Avganistanu su talibani obeležili drugu godišnjicu povratka na vlast nakon što su se strane snage predvođene SAD povukle posle 20 godina rata.

Talibani su ušli u glavni grad Kabul 15. avgusta 2021. godine, pošto je predsednik Ašraf Gani, koji je imao podršku SAD, pobegao, a avganistanske bezbednosne snage, koje su postavljene uz dugogodišnju podršku Zapada, se raspale.

Portparol talibana Zabihulah Mudžahid saopštio je povodom godišnjice preuzimanja vlasti da nacija treba da "zahvali Alahu na toj velikoj pobedi".

Mudžahid je istakao da je sada u zemlji osigurana bezbednost i da islamskim sistemom upravlja jedinstveno vođstvo.

U Kabulu su u utorak bilo povećane mere bezbednosti, a vojnici su pojačali provere, preneo je Rojters.

Nekoliko ministarstava, uključujući i ministarstvo obrazovanja, održala su proslave.

Zamenica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Amina Mohamed saopštila je da su tokom dve godine preokrenuti životi avganistanskih žena i devojaka, njihova prava i budućnost.

Iako međunarodna zajednica nije formalno priznala talibane, oni su izbegli unutrašnje podele tako što su složno stali iza svog ideološki nepokolebljivog vođe Hibatulaha Akundžade, a održali su ekonomiju, koja je u teškom stanju, delom vodeći i pregovore o investicijama sa bogatim zemljama u regionu, navodi AP.

Agencija dodaje da su talibani takođe poboljšali bezbednost nakon što su razbili oružane grupe kao što je Islamska država.

Tokom druge godine vladavine, talibani su zabranili avganistanskim devojkama da pohađaju univerzitete, a takođe su ženama zabranili obavljanje najvećeg broja poslova.

Ženama je zabranjeno i da koriste usluge kozmetičkih i frizerskih salona, teretana, kao i boravak u parkovima, zbog toga što, navodno, nisu pravilno nosile hidžab ili su prekršile pravila rodne segregacije.

Ove naredbe su usledile nakon prethodne zabrane izdate u prvoj godini vladavine talibana da devojčice ne pohađaju školu posle šestog razreda.