17. avgust 2023 18:50

Simor Herš: Američke diplomate nisu uspele da reše sukob u Ukrajini

Izvor: TANJUG

podeli vest

Simor Herš: Američke diplomate nisu uspele da reše sukob u Ukrajini

Foto: Shutterstock.com/SB2010 studio, ilustracija

VAŠINGTON - Američke diplomate ''jastrebovi'' nisu uspele da reše sukob u Ukrajini, kao ni situaciju u Nigeru, gde su pobunjenici došli na vlast, ocenio je američki novinar i dobitnik Pulicerove nagrade Simor Herš.

Pod ''diplomatama jastrebovima'', Herš misli na američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivana, zamenicu američkog državnog sekretara za politička pitanja Viktorija Nuland, kao i američkog državnog sekretara Entonija Blinkena.

Herš je u analitičkom tekstu koji je objavio na portalu Sabstek napomenuo da su početkom ovog meseca u Džedi u Saudijskoj Arabiji vođeni pregovori o Ukrajini, na koje ruski predstavnici nisu ni bili pozvani i naveo da mu je neimenovani zvaničnik američke obaveštajne službe rekao kako su ti pregovori bili zamisao američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivena, koji je nameravao da prikaže sastanak ''kao okupljanje zemalja slobodnog sveta nakon ponižavajućeg poraza omraženog neprijatelja'', odnosno Moskve.

Kako Heršov izvor napominje, ''šlag na vrhu torte'' trebalo je da bude bezuslovna predaja Rusije Vladimiru Zelenskom nakon munjevite prolećne kontraofanzive.

''Američka administracija je čak planirala suđenje slično Nirnberškom procesu, sa Džejkom Salivenom kao našim predstavnikom. Na samitu je bilo 40 zemalja, i sve one osim njih šest su tražile besplatnu hranu nakon zatvaranja Odese'', rekao je izvor Heršu.

Nakon toga, zamenica američkog državnog sekretara za politička pitanja Viktorija Nuland posetila je Niger, gde je vlast preuzela vojna hunta, nakon puča u kojem je svrgnut predsednik Mohamed Bazum.

Prema Heršovim rečima, Nuland je ''izvukla deblji kraj'' i otišla u Niger da vidi šta bi SAD mogle da zadrže od svojih sredstava nakon pobune.

''Puč u Nigeru oni koji žive u regionu vide ne u kontekstu odnosa Istok-Zapad, već kao dugo potrebno odricanje od francuske ekonomske i političke kontrole'', ocenio je Herš i dodao da bi se takvi događaji mogli mnogo puta ponoviti u drugim afričkim zemljama pod francuskim uticajem.

Prema rečima jednog obaveštajnog zvaničnika, podbacio je i državni sekretar Entoni Blinken, koji je želeo da posreduje u mirovnim pregovorima između Ukrajine i Rusije ''kao (bivši državni sekretar) Kisindžer u Parizu", ali nije bio spreman za to.

U pozadini Blinkenovih neodlučnih koraka, američki predsednik Džozef Bajden pozvao je u svoj kabinet šefa CIA Vilijema Bernsa, koji, međutim, neće zameniti sadašnjeg državnog sekretara na toj funkciji, naveo je Herš.