28. avgust 2023 09:54

Sirija: U izraelskom napadu na aerodrom u Alepu oštećena pista

Izvor: TANJUG

podeli vest

Sirija: U izraelskom napadu na aerodrom u Alepu oštećena pista

Foto: Shutterstock.com/kingma photos, ilustracija

DAMASK - U današnjem izraelskom vazdušnom napadu na međunarodni aerodrom u Alepu na severu Sirije oštećena je pista i stavljena van funkcije, javili su sirijski državni mediji.

U napadu izraelskih aviona koji su dolazili iz pravca Sredozemnog mora nije bilo žrtava, javila je državna novinska agencija SANA, pozivajući se na vojnog zvaničnika, a preneo je AP.

Aerodrom u Alepu bio je meta više puta ove godine, uključujući dva napada u martu kada je teško oštećen.

Izrael je poslednjih godina izveo stotine napada na ciljeve unutar delova Sirije pod kontrolom vlade, uključujući napade na aerodrome u Damasku i Alepu, ali retko priznaje ili raspravlja o tim operacijama, podseća američka agencija, navodeći da su napadi često imali za cilj sirijske vojne snage ili grupe koje podržava Iran.

Izrael je gađao aerodrome i morske luke u delovima Sirije koje drži vlada u očiglednom pokušaju da spreči isporuke oružja iz Irana militantnim grupama koje podržava Teheran, uključujući libanski Hezbolah.

Alep, koji je pretrpeo velika razaranja u građanskom ratu u Siriji, ponovo je teško oštećen u zemljotresu jačine 7,8 stepeni stepeni po Rihteru koji je pogodio Tursku i Siriju u februaru.