31. avgust 2023 18:29

Lavrov: Putin i Erdogan uskoro će se sastati u Moskvi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Lavrov: Putin i Erdogan uskoro će se sastati u Moskvi

Foto: Pool Photo via AP/Maxim Shemetov

MOSKVA - Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov sastao se danas u Moskvi sa turskim kolegom Hakanom Fidanom i tom prilikom rekao da će se predsednici tih zemalja Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan ''uskoro sastati''.

'Rusija je posvećena povećanju izvoza gasa u Tursku i stvaranju 'gasnog čvorišta' tamo'', rekao je Lavrov, prenosi Rojters.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je ranije predložio izgradnju gasnog čvorišta kao deo nastojanja Rusije da preusmeri svoj izvoz gasa nakon oštrog pada isporuka u Evropu kao posledica rata u Ukrajini.

On je rekao da je Moskva spremna da nastavi učešće u sporazumu za izvoz žita Crnim morem, ''čim bude konkretnih odluka'', i naveo da Rusija trenutno ne vidi znake da će dobiti garancije koje će joj omogućiti da ponovo pristupi sporazumu o izvozu žitarica.

Istakao je da je Rusija spremna da se vrati na sporazum ''sutra'' ako se ispune njeni zahtevi, ali da nema znakova da se to dešava.

''Rusija ima zahteve za neprekidan izvoz sopstvenog žita i đubriva, što smo i potvrdili na sastanku. Smatramo da to pruža odgovarajuću osnovu za oživljavanje inicijative'', rekao je turski ministar spoljih poslova Hakan Fidan.

Lavrov je rekao da je Zapad taj koji je stao na put rešenju.

''Još uvek nema ni jedne garancije. Postoje samo obećanja da ćemo pokušati brže, aktivnije... Čim ne bude obećanja, već garancija, sa konkretnim rezultatom koji se može sprovesti sutra, od sutra će se nastaviti implementacija sporazuma u potpunosti'', rekao je Lavrov.

On je ocenio da je ''Formula mira'' ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog za okončanje rata u Ukrajini, neprihvatljiva i osuđena na neuspeh.