5. septembar 2023 08:42

Predsednik Indonezije: ASEAN ne treba da bude uvučen u rivalstvo svetskih sila

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predsednik Indonezije: ASEAN ne treba da bude uvučen u rivalstvo svetskih sila

Foto: AP Photo, Pool/Dita Alangkara

DŽAKARTA - Indonežanski predsednik Džoko Vidodo izjavio je danas, na otvaranju samita Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN) u Džakarti, da taj blok ne treba da bude uvučen u rivalstvo svetskih sila i da treba da reafirmiše svoju posebnu poziciju.

Vidodo je istakao da ASEAN treba da osmisli dugoročnu strategiju za svoje delovanje u cilju postizanja mira, stabilnosti i napretka, preneo je Rojters.

Kako je najavljeno, na samitu će se razmatrati građanski sukobi u Mjanmaru, nove napetosti u spornom Južnom kineskom moru i dugogodišnje rivalstvo između SAD i Kine.

Samitu neće prisustvovati američki predsednik Džozef Bajden, navodi Rojters.

Ministri inostranih poslova ASEAN-a okupili su se u ponedeljak da finaliziraju dnevni red samita.

Indonežanska ministarka spoljnih poslova Retno Marsudi priznala je da postoje "mnoge teške okolnosti u regionu" sa kojima se ASEAN suočava i koje treba da prevaziđe, uključujući krizu u Mjanmaru.

Marsudi je najavila da će biti revidiran plan od pet tačaka koji su lideri ASEAN-a sačinili 2021. godine da bi pomogli da se normalizuje situacija u Mjanmaru.

Nakon današnjih razgovora, šefovi država ASEAN-a sastaće se sa azijskim i zapadnim kolegama od srede do četvrtka radi razgovora o slobodnoj trgovini, klimatskim promenama i globalnoj bezbednosti.

Kineski premijer Li Ćijang trebalo bi da se pridruži sastancima, uključujući Samit Istočne Azije sa 18 članica.

Najavljeno je da će se kineski premijer sastati sa potpredsednicom SAD Kamalom Haris, koja učestvuje umesto Bajdena, i ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim.

Bajden će učestvovati na samitu G20 u Indiji, a zatim će posetiti Vijetnam u cilju unapređenja odnosa dve zemlje.

Bajden je u novembru prisustvovao sastancima na samitu ASEAN-a u Kambodži, a u maju prošle godine ugostio je osam lidera tog bloka u Beloj kući da bi pokazao posvećenost svoje administracije regionu.

Članice ASEAN-a su Brunej, Kambodža, Indonezija, Laos, Malezija, Mjanmar, Filipini, Singapur, Tajland i Vijetnam.