13. septembar 2023 11:48

Trifković: Susret Putina i Kim Džong-Una Zapad posmatra kao opasnost

Izvor: TANJUG

podeli vest

Trifković: Susret Putina i Kim Džong-Una Zapad posmatra kao opasnost

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Dragana Trifković iz Centra za geostrateške studije ocenila je danas da susret predsednika Rusije Vladimira Putina i lidera Severne Koreje Kim Džong Una, Zapad posmatra kao opasnost u smislu da može da dođe do promene odnosa snaga u tom regionu, gde Severna Koreja istovremeno razvija dobre odnose i sa Rusijom i sa Kinom.

"Oni razvijaju stratešku saradnju, ali pošto su oni protivteža saradnji SAD, Južne Koreje i Japana u tom regionu, onda postoji bojazan sa njihove strane da nekakav odnos snaga može da se poremeti, odnosno preokrene u korist saradnje Rusije, Kine i Severne Koreje. U ovom slučaju Rusija i Severna Koreja razvijaju bilateralnu stratešku saradnju i smatraju da na to imaju pravo, u skladu sa obostranim interesima", ocenila je Trifković za Tanjug.

Kaže da je vojna saradnja Severne Koreje i Rusije već započeta odlaskom ruske delegacije na čelu sa ministrom odbrane Ruske Federacije Sergejem Šojguom pre mesec i po dana u Severnu Koreju.

"Ovo je nastavak te saradnje. Što se tiče dostave naoružanja od strane Severne Koreje, to je bila tema Zapada, međutim oni su tu spekulisali da je Severna Koreja već dostavljala municiju i rakete, ali za tako nešto nemaju dokaze", rekla je ona i dodala da Pjongjang želi da nastavi svoje nuklearne programe uz podršku Rusije.

Trifkovićeva je naglasila da Severna Koreja očekuje da bi od Rusije mogla da dobije tehnologije vezano za satelite, vojnu saradnju, ekonomsku saradnju, infrastrukturne projekte, razvoj železnica odnosno osavremenjivanje železnice između Rusije i Severne Koreje, humanitarnu pomoć, kao i nabavku pšenice i žita.

"Iako smo mogli da čujemo sa strane Zapada da navodno Kina ima nešto protiv susreta, međutim nema. Oni dogovaraju i trostrane vojne vežbe, Rusija, Kina i Severna Koreja, tako da se Kina tu apsolutno uklapa u taj koncept", ocenila je ona.