13. septembar 2023 12:20

Šahrimanjan Obradović: Severna Koreja je u potpunosti izolovana iz međunarodne zajednice

Izvor: TANJUG

podeli vest

Šahrimanjan Obradović: Severna Koreja je u potpunosti izolovana iz međunarodne zajednice

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Analitičarka Centra za stratešku analizu Biljana Šahrimanjan Obradović izjavila je danas da se iz susreta predsednika Rusije Vladimira Putina i lidera Severne Koreje Kim Džong Una videlo da je Severna Koreja u potpunosti izolovana iz međunarodne zajednice, a da je na tom putu i Moskva.

Ruska Federacija polako, ali sigurno, postaje država koja će u neko dogledno vreme takođe biti izolovana, rekla je ona za Tanjug.

Prema njenom mišljenju, susret s Kimom je jedan primer da "Vladimir Putin više nema kome da se obrati, više nema sa kim da razgovara, da ne može nigde da putuje, nego da u stvari upućuje pozive nekome kao što je Kim Džong Un".

"Što se tiče svega što se dešavalo u Ruskoj Federaciji, nije bilo potrebe da Kim Džong Un dolazi tamo zato što je ministar Šojgu u julu posetio (Severnu) Koreju, i sve je tamo već negde dogovoreno", rekla je Šahrimanjan Obradović.

Ona smatra da SAD imaju metod kako mogu da kontrolišu Severnu Koreju jer se zna da su im uveli žestoke sankcije iz kojih oni ne mogu i dalje da se izvuku, a da postoji još niz sankcija koje mogu da se uvedu, ne samo Severnoj Koreji, nego i Ruskoj Federaciji.

"U ovom slučaju bi Ruska Federacija morala možda više da se zabrine zato što Severna Koreja negde traga za određenim partnerima i saveznicima od kojih može da izvuče što više naprednih tehnologija. S obzirom na sankcije koje ona ima, ona nema pristup naprednim tehnologijama, nema pristup naprednim tehnologijama što se tiče nuklearnog naoružanja, tako da ona vapi za tim", zaključila je ona.

Obradovićeva ocenjuje da sam dolazak Kima u Rusiji čuvenim vozom Staljina, pokazuje da i jedan i drugi diktator putuju vozovima zato što imaju iste strahove da može neko da ih napadne, otruje, špijunira, i da se radi o dva slična profila.

Istakle je da je Ruska Federacija takođe uvela sankcije Severnoj Koreji i da samim tim, ukoliko sada ne povuče te sankcije, znači da krši uvođenje sama svojih sankcija, odnosno da zaobilazi sankcije, čemu idu određene konsekvence u skladu sa tim.

"Što se tiče pomoći trgovine i jedne i druge države, znamo da je Severna Koreja u jako teškoj situaciji što se tiče hrane. Sa druge strane, znamo da je u teškoj situacije što se tiče benzina i nafte. mi smo videli da Severna Koreja, pored svega toga, pokušava da trguje sa tim da dobije nuklearne podmornice iz Moskve, da dobije sofisticirane sisteme satelita, pošto ona to ništa nema", naglasila je ona i dodalo da Ruska Federacija neće ići toliko daleko, nego da će se zaustaviti na izvozu hrane, goriva i nafte.

Kako je objasnila, Severnoj Koreji je ovo negde predstava za svoje lokalno stanovništvo, dok za Rusku Federaciju nije, već da je ona bila prinuđena na sve ovo zbog nedostatka artiljerije i visokodometnih raketa.

"Dolazimo onda u onu fazu da nema ruske proizvodnje naoružanja, da nema proizvodnje rezervnih delova koje je Ruska Federacija nabavljala iz Zapadne Evrope, i da je ona došla u tu fazu da mora da traži pomoć od Severne Koreje, Irana, a da njena cela industrija naoružanja ne funkcioniše zbog svih sankcija", rekla je Obradovićeva i zaključila da sankcije koje su uvedene Rsuiji, od strane SAD i EU, dolaze sada na naplatu.