15. septembar 2023 12:34

Putin: Rusija će razvijati saradnju sa Severnom Korejom u okviru međunarodnog prava

Izvor: TANJUG

podeli vest

Putin: Rusija će razvijati saradnju sa Severnom Korejom u okviru međunarodnog prava

Foto: , Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Mikhail Metzel

MOSKVA – Rusija će razvijati saradnju sa Demokratskom Narodnom Republikom Korejom (DNRK) u okviru međunarodnog prava, saopštio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

On je tokom razgovora sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom naglasio da je Severna Koreja sused Rusije, sa kojim mora da gradi dobrosusedske odnose, poštujući sve međunarodne norme, prenosi agencija RIA Novosti.

Sekretar za štampu ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je danas da Rusija i DNRK nisu potpisale sporazume o vojno-tehničkoj saradnji, ni o drugim temama, niti da je tako nešto bilo planirano.

On je naglasio i da “sastanak predsednika Rusije Vladimira Putina i severnokorejskog lidera Kim Džong Una nije senzacija, već tradicija”.

Prethodno su ruski predsednik Vladimir Putin i severnokorejski lider  Kim Džong Un razgovarali na kosmodromu Vostočni u Amurskoj oblasti Rusije. 

Nakon pregovora u proširenom sastavu, održan je lični sastanak dvojice lidera.

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena saopštila je da je zabrinuta u vezi bilo kakve vrste potencijalne odbrambene saradnje između Rusije i Severne Koreje, i da ''neće oklevati'' da uvede dodatne sankcije Moskvi i Pjongjangu, ako dve zemlje zaključe nove sporazume o naoružanju.