18. septembar 2023 12:44

UN: Stanje ljudskih prava u Rusiji znatno pogoršano

Izvor: TANJUG

podeli vest

UN: Stanje ljudskih prava u Rusiji znatno pogoršano

Foto: Shutterstock.com/Alexandros Michailidis, ilustracija

ŽENEVA - Stanje ljudskih prava u Rusiji se značajno pogoršalo od njene invazije na Ukrajinu u februaru prošle godine, navodi se u izveštaju specijalnog izvestioca UN za ljudska prava Marijane Kacarove.

Ona tvrdi da je došlo do "sistemskog gušenja" civilnog društva i da su ruske vlasti izvele masovna proizvoljna hapšenja kritičara rata.

Onima koji su uhapšeni preti smrt zbog "konstantne upotrebe torture i maltretiranja", navodi se u izveštaju, prenosi Rojters.

Ovo je prvi put da Savet UN za ljudska prava koji postoji 16 godina ima mandat da ispita postupanje jedne od pet stalnih članica UN.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da ne može da komentariše trenutno ove navode jer još nije video izveštaj.

Stručnjaci su dokumentovali nedavno usvojene restriktivne zakone koji se koriste za "ućutkivanje civilnog društva i kažnjavanje aktivista za ljudska prava i drugih zbog njihovog antiratnog ponašanja i stavova", navodi se u zaključcima izveštaja.

Često nasilna primena ovih zakona i propisa, kako se dodaje, rezultirala je sistematskim udarom na organizacije civilnog društva i nezavisne medije.

Moskva je ranije govorila da neće sarađivati sa istragom, a debata o ovom izveštaju biće održana na sednici Saveta u četvrtak u Ženevi.