19. septembar 2023 15:03

Sud u Moskvi odbio žalbu Gerškoviča na produženje pritvora

Izvor: TANJUG

podeli vest

Sud u Moskvi odbio žalbu Gerškoviča na produženje pritvora

Foto: AP Photo/Dmitry Serebryakov

MOSKVA - Sud u Moskvi odbio je danas žalbu reportera Volstrit Džurnala Evana Gerškoviča na istražni pritvor zbog optužbi za špijunažu, javlja CNN pozivajući se na ruske državne medije.

Američki reporter Evan Gerškovič uložio je ranije danas žalbu moskovskom sudu zbog najnovije odluke o produženju istražnog pritvora po optužbi za špijunažu, koju on kategorički negira.

Gerškovič, reporter Volstrit Džurnala, uhapšen je 29. marta u gradu Jekaterinburgu u Sverdlovskoj oblasti, u centralnoj Rusiji, zbog navodnog špijuniranja, koje je u Rusiji krivično delo za koje je zapećena kazna do 20 godina zatvora i od tada se nalazi u protvoru u moskovskom zatvoru Lefortovo, podseća Rojters.

Nije određen datum suđenja, ali prošlog meseca Gerškoviču je produžen pritvor do 30. novembra, a njegove dve prethodne žalbe podnete ruskim sudskim organima u aprlu i u junu nisu urodile plodom.

Sjedinjene Američke Države tvrde da Rusija koristi Gerškoviča da bi sprovodila, kako navode, "talačku diplomatiju" u trenutku kada su odnosi između dve zemlje zbog sukoba u Ukrajini pali na najnižu tačku u poslednjih 60-ak godina, navodi Rojters.

Glavna ruska služba bezbednosti, FSB, optužila je Gerškoviča da je pokušavao da se dokopa ruskih državnih tajni.