14. oktobar 2023 17:55

Sančez upozorio Izrael da humanitarno pravo "ne podržava" evakuaciju Gaze

Izvor: TANJUG

podeli vest

Sančez upozorio Izrael da humanitarno pravo "ne podržava" evakuaciju Gaze

Foto: AP Photo/Fermin Rodriguez

MADRID - Vršilac dužnosti predsednika španske vlade Pedro Sančez izjavio je danas da Izrael ima pravo da se brani, ali u okviru međunarodnog humanitarnog prava "koji materijalno ne podržava evakuaciju Palestinaca iz Gaze".

"Snažno i bez ikakve dvosmislenosti osuđujemo teroristički napad Hamasa u Izraelu, kao i smrt Izraelaca. Sa istom snagom kažemo da Izrael ima pravo da se brani, ali uvek u okviru međunarodnog humanitarnog prava, koje materijalno ne podržava evakuaciju Palestinaca iz Gaze kao što su saopštile i Ujedinjene nacije", poručio je Sančez na skupu Socijalističke partije u Meridi, na jugozapadu Španije.

On je zahtevao hitno oslobađanje svih izraelskih zarobljenika i talaca.

Sančez je rekao da će ovaj sukob koji stvara toliko "patnje, strepnje i nestabilnosti", biti rešen tek kada budu priznate dve države, Izrael i Palestina, kako bi mogle "koegzistiraju u miru i bezbednosti", prenosi "Pais".

List podseća da su španski poslanici u novembru 2014. godine, uz podršku svih poslaničkih grupa, apelovali na vladu da prizna Palestinu kao državu.

U tekstu koji je tada usvojen je navedeno da "parlament apeluje na vladu da prizna palestinsku državu… To priznanje trebalo bi da bude posledica procesa pregovora između strana koji garantuje mir i bezbednost za obe, poštuje prava građana i regionalnu stabilnost".