16. oktobar 2023 12:46

Brnabić: Očekujem ne tako lake razgovore na samitu u Tirani

Izvor: TANJUG

podeli vest

Brnabić: Očekujem ne tako lake razgovore na samitu u Tirani

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

TIRANA - Predsednica Vlade Ana Brnabić sastala se danas, pred početak samita Berlinskog procesa u Tirani, sa predsednicom Mađarske Katalin Novak i istakla da na samitu očekuje ne tako lake razgovore, ali da će štititi i braniti interese Srbije.

"Još jedan Samit Berlinskog procesa, očekujem da danas potpišemo još jedan sporazum o saradnjji koji će omogućiti bolju ekonomsku integraciju čitavog Zapadnog Balkana i zbližavanje sa EU. Ove godine očekujemo potpisivanje sporazuma o uzajamnom priznavanjaju profesionalnih kvalifikacija za medicinske sestre, za doktore veterinarske medicine, takođe za babice i farmaceute", rekla je premijerka. 

Brnabić je kazala da je to nastavak prošlogodišnjih sastanaka na kojima je potpisan sličan sporazum o priznavanju uzajamnih profesionalih kvalifikacija za stomatologe.

Ti sporazumi su ratifikovani u Narodnoj skupštini, rekla je Brnabić i dodala da je počela implementacija od 21. juna ove godine. 
"Nije bilo lako ispregovarati sve ove sporazume, ali hteli smo da pokažemo našu konstruktivnost i otvorenost za saradnju sa Zapadnim Balknom i da pokažemo partnerima da je naš strateški prioritet punopravno članstvo u EU", istakla je ona. 

Brnabić je naglasila da je od prošlog Berlinskog samita, održanog u novembru prošle godine, krenuo i teror Aljbina Kurtija nad Srbima na severu KiM i navela da očekuje da će taj teror da se zaustavi.
"Ono što je meni ostalo u sećanju je da je tada krenula kriza na KiM i brutalana agresija, neskrivena prema Srbima. Upravo je iz Berlina Aljbin Kurti krenuo rušenje Briselskog sporazuma, jer je upravo iz Berllina proglasio smenu direktora policije regiona sever KiM i time je praktično krenula nestabilnost i time je srušio multietničku policiju na KiM i na to se niko nije osvrnuo i niko tada nije osudio. To je suprotno Briselskom sporazumu i od tada su svari krenule nizbrdo", rekla je Brnabić. 

Podsetila je da od 14. juna imamo kršenje CEFTE sporazuma o slobodnoj trgovini, time što je Priština zabranila ulazak proizvoda sa teritorije centralne Srbije.

"To su svi dozvolili i nisu se osvrnuli, ali šta da radite - morate da se borite i da budete tu prisutni i da se nadate da će vas neko čuti", rekla je premijerka. 

Brnabić je još jednom ponovila da razgovori neće biti jednostavni i laki, ali da je tu da štititi i čuva interese Srbije i našeg naroda na KiM. 

"Očekujem da imamo otvorenu komunikaciju, dobre razgovore. Da li će biti laki - neće. Svaki razgovor je dobar i koristan i nadam se da će otvoriti još neke teme koje opet mogu da dovedu do nešto veće stabinosti  Zapadnog Balkana", rekla je ona. 

Brnabić je dodala da se Srbija uvek trudi da bude konstruktivna, da pokaže širinu i da pomogne kad god je potrebno. 

"Navešću najskoriji primer, a to je repatricioni let iz Izraela sa državljanima Severne Makedonije. Razgovarala sam se predsednikom Vlade Severne Makedonije Dmitrom Kovačevskim i on je zamolio, pošto ne mogu da nađu nikoga ko će da vozi čarter letove, a da Er Srbija jedina vozi, da preveze njihove državljane. Mi smo izašli u susret, slično kao i kada je bila pandemija korona virusa i na zadovoljstvo smo pomogli našim partnerima iz Severne Makedonije", rekla je ona.

Premijerka se sastala uoči samita sa predsednicom Mađarske Katalin Novak. 

"Zatim ću na marginama samita imati sastanak sa španskim premijerom Pedrom Sančezom, ministrom spoljnih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske Džejmsom Kleverlijem i grčklim premijerom Kirijakosom Micitakisom. Očekujem da će razgovori sa njima biti dobri i da ćemo razgovarati o produbljivanju ekonomjske saradnje", rekla je Brnabić.

Očekuje da se na marginama sretne i sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i sa predsednikom Evropskog saveza Šarlom Mišelom. 

Predsednica Mađarske Katalin Novak istakla je da je važno da Srbija što pre postane članica EU i da sa Srbijom ima dobre dobrosusedske odnose.

"Vrednosti Srbije su i vrednosti EU, naš zajednički cilj je da zemlje Zapadnog Balkana što pre pristupe EU, kako bi Unija postala jača", rekla je Novak.

Ona je dodala da Mađarska zauzima važan deo u tome da zemlje Zapadnog Balkana postanu deo evropske zajednice. 
"Kao direktan sused Srbiji, naš je interes da imamo Srbiju u evropskoj zajednici. Moram da kažem da je EU napravila greške odbijajući ulazak zemlje Zapdnog Balkana u zajednicu. Nama je potrebna Srbija, i ostale zemlje unutar EU. One su deo Evrope", rekla je Novak. 

Predsednica Mađarske je kazala da EU mora da bude partner sa zemljama Zapadnog Balkana. 

Istakla je da Mađarska dobro poznaje Srbiju, narod i njenu kulturu. 

"Mi imamo Mađare u Vojvodini u Srbiji i to je važno za nas. Mi se suočavamo svi sa nelegalnim  migracijama u EU i želimo da zaštitimo granice EU i zato nam je važna Srbija da bude tu", rekla je ona. 

Istakla je da Mađarska ima dugo i jako prijateljstvo sa Srbijom. 

Ona se zahvalila predsedici Vlade Srbije Ani Brnabić i predsedniku Srbije Aleksandru Vućiću na saradnji i dodala da postoji više primera kako naše dve zemlje rade na međusobnoj saradnji.