18. oktobar 2023 18:49

Evropska komisija predložila oštrije mehanizme za suspenziju bezviznog režima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Evropska komisija predložila oštrije mehanizme za suspenziju bezviznog režima

Foto: Tanjug video, ilustracija

BRISEL - Evropska Komisija usvojila je danas predlog Uredbe o izmenama i dopunama postojećeg mehanizma za suspenziju viza, kako bi se sprečila zloupotreba bezviznog režima koji EU ima sa 60 zemalja koje nisu članice.

U okviru paketa o novim merama za jačanje bezbednosti EU i upravljanja migracijama, predloženo je proširivanje osnova za suspenziju putovanja bez viza u zemlje šengenskog prostora, jer u ovom trenutku taj mehanizam može da se pokrene u određenim slučajevima, poput iznenadnog i velikog povećanja neregularnih migracija ili bezbednosnih rizika.

Pored toga, predloženo je i da se poveća trajanje postupka za izdavanje viza, kao i uvođenje nove hitne procedure radi bržeg reagovanja u slučaju iznenadnog osporavanja bezviznog režima.

U okviru predloga objavljen je i 6. izveštaj Mehanizma za suspenziju viza, u kojem se daje pregled bezviznog režima EU sa Srbijom, Albanijom, BiH, Crnom Gorom, Severnom Makedonijom, Gruzijom, Moldavijom i Ukrajinom, kao i sa bezviznim zemljama Pacifika i Kariba koje funkcionišu sa programima ''državljanstva u zamenu za investicije''.

''Bezvizni režim može biti izvor povećanog broja neregularnih dolazaka i bezbednosnih izazova za EU. Ovaj predlog za izmenu trenutnog mehanizma za suspenziju viza omogućiće državama članicama da se bolje suprotstave mogućim zloupotrebama putovanja bez viza'', navodi se u saopštenju EK.

Napominje se da EU trenutno ima bezvizni režim sa 60 zemalja koje nisu članice EU, i da putovanje bez viza suštinski olakšava međuljudske kontakte i jača poslovne, društvene i kulturne veze između EU i partnerskih zemalja, ali da održavanje efikasnog i bezbednog sistema zahteva ''stalnu budnost''.