17. novembar 2023 21:43

IDF: Uništen objekat koji je Islamski džihad koristio za proizvodnju oružja; Hamas: U Gazi ubijeno 12.000 Palestinaca

Izvor: TANJUG

podeli vest

IDF: Uništen objekat koji je Islamski džihad koristio za proizvodnju oružja; Hamas: U Gazi ubijeno 12.000 Palestinaca

Foto: AP Photo/Hatem Ali

TEL AVIV - Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da su uništile objekat u Pojasu Gaze koji je militantna grupa Islamski džihad navodno koristila za proizvodnju oružja.

"Uništili smo centralnu ispostavu severne komande Islamskog džihada", naveli su iz IDF-a, prenosi Haarec.

Kako se navodi, objekat je korišćen za proizvodnju protivtenkovskog oružja i za obuku boraca Islamskog džihada.

Dodaje se da su locirana i uništena dva kamiona puna oružja, delova za dronove i obaveštajnog materijala.

Hamas: Broj ubijenih Palestinaca u Gazi dostigao 12.000

U izraelskim napadima na Pojas Gaze stradalo je najmanje 12.000 Palestinaca, saopšto je danas Hamas.

Među ubijenima je i 5.000 dece, prenosi Gardijan.

Pored toga, 3.750 osoba se vodi kao nestalo, uključujući 1.800 maloletnih lica, za koja se veruje da se i dalje nalaze pod ruševinama.

Poslanik Likuda Nisim Vaturi: Spalite Gazu sada

Zamenik predsednika Kneseta i poslanik krajnje desničarskog Likuda Nisim Vaturi pozvao je danas ''na spaljivanje Gaze'', kao i da se ne dozvoli ulazak goriva i vode dok Hamas ne oslobodi taoce.

Vaturi je napisao na mreži X ''da razmatranja o tome da li ima interneta u Pojasu Gaze pokazuje da ništa nije naučeno i da je Izrael isuviše human''.

"Sva ova razmatranja o tome da li postoji internet u Gazi pokazuju da ništa nismo naučili. Previše smo humani. Spalite Gazu sada!", naveo je Vaturi, preneo je "Tajms of Izrael".

Izraelski ratni kabinet odobrio je ulazak dva kamiona goriva dnevno u Gazu da bi se sprečio kolaps sistema za prečišćavanje otpadnih voda, što predstavlja rizik za masovno izbijanje bolesti.

Delimično obnovljene telekomunikacione usluge u Pojasu Gaze

Telekomunikacione usluge su delimično obnovljene u Pojasu Gaze nakon ulaska ograničene količine goriva u tu oblast, saopštile su danas telekomunikacione kompanije Paltel i Džaval, prenosi Rojters.

Izraelske snage su uvele strogu blokadu za svu robu koja ulazi u Gazu koja je pod kontrolom palestinske militantne grupe Hamas.

U izraelskim napadima na Gazu dosad je ubijeno najmanje 12.000 Palestinaca, objavio je ranije Hamas.

IDF: Hamas prisutan u svim bolnicama u Pojasu Gaze

Šef Južne komande Izraelske vojske (IDF) Jaron Finkelman izjavio je danas da je palestinska militantna grupa Hamas prisustna u svim bolnicama u Pojasu Gaze.

"Vidimo prisustvo Hamasa u svim bolnicama. Oni zloupotrebljavjaju te bolnice", rekao je Finkelman, prenosi Tajms of Izrael.

U poslednja dva dana umrla 24 pacijenta u Al Šifi zbog nedostatka goriva

U poslednja dva dana 24 pacijenta umrla su u bolnici Al Šifa u gradu Gaza zbog nestanka električne energije izazvane nedostatkom goriva, saopštilo je danas ministarstvo zdravlja Gaze.

''Ključna medicinska oprema je prestala da funkcioniše zbog nestanka struje'', rekao je danas portparol palestinskog ministarstva zdravlja u Gazi Ašraf al Kudra.

Izraelske specijalne snage nastavile su danas sa pretragom bolničkog kompleksa Al Šifa, nakon što su u sredu rano zaustavile tenkove na glavnoj kapiji kompleksa i ušle unutar bolnice, kako bi pronašli pripadnike palestinske grupe Hamas, koji se navodno kriju unutar kompleksa i tunelima koji se, kako navodi Izrael, nalaze ispod bolnica, prenosi Gardijan.

Izraelska vojska je saopštila da je unutar kompleksa navodno pronašla oružje, kao i ''obaveštajni materijal, vojnu tehnologiju i opremu, komandne i kontrolne centre i komunikacionu opremu'', i da je sve to pripadalo Hamasu.

Lekari bez granica: Od srede ne znamo šta se dešava u bolnici Al Šifa

Međunarodna humanitarna organizacija Lekari bez granica (MSF) saopštila je danas da ne dobija izveštaje o dešavanjima u bolnici Al Šifa u gradu Gaza otkako su u sredu izraelske snage ušle unutar tog bolničkog kompleksa zbog navoda da se u bolnici nalaze pripadnici Hamasa.

MSF je saopštio da je najmanje jedan njihov član unutar bolnice Al Šifa, ali da su kontakti sa njim ''nestalni'', prenosi Gardijan.

''Nismo saznali ništa novo o situaciji unutar bolnice otkako su izraelske snage 15. novembra ušle u taj kompleks. Poslednji put kada smo govorili sa našim kolegama, medicinski radnici su i dalje pokušavali da pomognu pacijentima i raseljenim civilima koji su se krili unutar bolnice Al Šifa, uprkos tome što nisu imali struje, vode ili hrane danima'', navodi se u saopštenju MSF.

Netanijahu: IDF ne planira da zadrži vojnike u Pojasu Gaze posle rata

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas da Izraelske odbrambene snage (IDF) ne planiraju da zadrže vojnike u Pojasu Gaze posle rata, čak i ako Izrael zadrži bezbednosnu kontrolu nad Pojasom u doglednoj budućnosti.

Netanijahu je rekao za američki NPR radio da je potrebna reforma civilne administracije u Gazi jer mora da se prekine finansiranje terorizma.

Netanijahu je istakao da Izrael neće moći da prihvati bilo koga ko deli ciljeve Hamasa koji podučava palestinsku decu da Izrael mora biti uništen. 

Izraelski premijer je istakao da će u Pojasu Gaze morati da postoji i civilna vlada, preneo je "Tajms ov Izrael".

MKS primio zahtev pet zemalja za istragu o ratnim zločinima u Gazi i na Zapadnoj Obali

Tužilac Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Karim Kan izjavio je danas da je primio zajednički zahtev pet zemalja da taj sud hitno otpočne istragu o ratnim zločinima na palestinskim teritorijama.

Kan je rekao da su zahtev uputile Južna Afrika, Bangladeš, Bolivija, Komori i Džibuti, preneo je Rojters.  

MKS već vodi istragu o navodnim ratnim zločinima počinjenim na palestinskim teritorijama od 13. juna 2014. godine.

Kan je rekao prošlog meseca da njegova kancelarija ima nadležnost i za napad Hamasa na Izrael 7. oktobra, kao i za sve zločine koje je počinio Izrael kao odgovor na taj napad, uključujući bombardovanja Pojasa Gaze.

Američki zvaničnik koji je dao ostavku: Pomoć SAD služi za ubijanje civila u Gazi

Bivši zvaničnik Stejt departmenta Džoš Pol, koji je prošlog meseca podneo ostavku u agenciji odgovornoj za transfer oružja američkim saveznicima, saopštio je danas da je napustio američko Ministarstvo spoljnih poslova jer nije mogao da podrži slanje oružja za sukob u Pojasu Gaze.

"Podneo sam ostavku 18. oktobra u Stejt departmentu jer nisam mogao da podržim slanje američkog oružja za sukob u Gazi, jer sam znao da će ono biti upotrebljeno za ubijanje hiljada civila. Nisam video nikakvu spremnost da se preispita dugoročna politika koja nije dovela do mira i koja je zapravo potkopala i regionalnu stabilnosti i bezbednost Izraela", napisao je Pol u autorskom tekstu za Njujork tajms.

On je naveo da SAD od 1970-ih godina isporučuju pomoć Izraelu vrednu skoro četiri milijarde dolara na godišnjem nivou.

Istovremeno, prema njegovim rečima, Sjedinjene Države su i glavni sponzor Bezbednosnih snaga Palestinske uprave sa sedištem u Ramali, kojima obezbeđuju obuku i opremu.

Šolc: Izrael ima pravo da postoji; Erdogan: Hamas je oslobodilačka organizacija

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas u Berlinu na konferenciji za novinare sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom da je za Nemačku pravo Izraela na postojanje nepobitno, dodavši da nije tajna da Nemačka i Turska imaju različite poglede na sukob u Pojasu Gaze.

"Gospodine predsedniče, nije tajna da imamo veoma različite poglede na sukob", rekao je Šolc u Berlinu, prenosi Frankfurter algemajne cajtung.

On je dodao da u Nemačkoj nema mesta za antisemitizam, bez obzira na to da li je reč o politički ili verski motivisanoj mržnji prema Jevrejima.

Erdogan je, sa druge strane, opisao Hamas kao "oslobodilačku organizaciju" i optužio Izrael za "genocid" u Pojasu Gaze.

Borelj: EU i međunarodna zajednica učiniće sve da pomognu u povratku talaca koje je oteo Hamas

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj sastao se sa porodicama talaca koje je otela militantna grupa Hamas i poručio da će EU učiniti sve da pomogne u povratku otetih.

"Sastao sam se sa nekim porodicama talaca koje je Hamas oteo 7. oktobra. Delim njihovu tugu i bol. EU i međunarodna zajednica moraju i učiniće sve što mogu da pomognu u njihovom povratku", poručio je Borelj na platformi X (Tviter).

On je, takođe, apelovao na Izraelce da ne dozvole da ih obuzme gnev prilikom odgovora na Hamasov smrtonosni napad od 7. oktobra, preneo je Rojters. 

Gebrejesus: Kriza na Bliskom istoku 'lakmus test' za UN i države članice

Kriza na Bliskom istoku je ''lakmus test'' za UN i njihove države članice, saopštio je danas generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus.

''Ova organizacija osnovana je da bi negovala mir u svetu. Ako vi kao države članice UN nećete ili ne možete da zaustavite ovo krvoproliće, onda moramo da se zapitamo - čemu služe Ujedinjene nacije?'', rekao je Gebrejesus tokom svog obraćanja na Generalnoj skupštini UN.

Istakao je da je potrebno ''odmah nešto učiniti'', pošto ''rezolucije nisu dovoljne''.

''Prevremeno rođene bebe umiru jer su sistemi za održavanje tih beba u životu isključeni.  Više od 2.000 pacijenata sa rakom, 1.000 onih sa oboljenjima bubrega, više od 50.000 onih sa kardiovaskularnim oboljenjima i 60.000 sa dijabetesom su u opasnosti zbog prekidanja lečenja'', naveo je Gebrejesus i dodao da se oko 200 žena svakog dana porađa u ''najgorim mogućim uslovima''.

Galant uporedio vođu Hamasa sa Bin Ladenom

Izraelski ministar odbrane Jaov Galant nazavao je najvišeg vojnog zvaničnika palestinske militante grupe Hamas u Gazi Jahju Sinvara ''novim Osamom Bin Ladenom'', poredeći ga sa vođom Al Kaide koji je preuzeo odgovornost za napad na Svetski trgovfniski centar u Njujorku 11. septembra 2001.

''Jahja Sinvar je novi Bin Laden, a mi ćemo ga uloviti i ostvariti pobedu'', napisao je Galant na svom nalogu na mreži Iks, nakon sastanka sa francuskim ministrom oružanih snaga Sebastijenom Lekornuom, a prenosi Al Džazira.

Kako navodi taj portal, Galant je tako postao poslednji u nizu izraelskih zvaničnika koji se poziva na američki ''rat protiv terorizma'' sa početka ovog veka koji se navodno nadovezuje na izraelsku vojnu ofanzivu u Pojasu Gaze.

Desetogodišnji globalni lov na bin Ladena okončan je kada su pripadnici aemričkoih specijalnih vojnih službi, takozvane ''foke'', ubile Bin Ladena u Pakistanu 2011.

Hamas: Ahmad Bahar ubijen u izraelskom napadu u Gazi

Jedan od lidera političkog krila Hamasa, Ahmad Bahar, ubijen je u izraelskom udaru na Gazu, javljaju palestinski mediji.

Bahar (76) je svojevremeno bio potpredsednik Palestinskog zakonodavnog saveta, prenosi "Tajms of Izrael".

Izrael nije potvrdio da je on bio meta napada, niti da je ubijen.

Izrael pristao da pusti dnevno dva kamiona sa gorivom u Gazu

Izrael je pristao da pusti dnevno dva kamiona sa gorivom u Gazu za potrebe UN, kao i za vodovodne i kanalizacione sisteme, rekao je izraelski zvaničnik. Ratni kabinet je odluku doneo na osnovu preporuke Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) i Šin Beta i na zahtev američkih zvaničnika, preneo je "Tajms of Izrael".

Ovo ima za cilj da omogući minimalno održavanje neophodno za vodovodne, kanalizacione i sanitarne sisteme kako bi se sprečile pandemije koje bi se mogle proširiti na celo područje, loše uticale na stanovnike Pojasa Gaze, kao i na izraelske snage i potencijalno se proširile na Izrael.

Izraelski zvaničnik tvrdi da će taj potez "Izraelu ponuditi neophodan diplomatski manevarski prostor da eliminiše Hamas". Dodao je će Izrael pratiti isporuku goriva kako bi osigurao da ne stigne do militantne grupe Hamas. 

Hanegbi: Ratni kabinet pristao na poseban zahtev SAD za ulazak goriva u Gazu

Predsedavajući Saveta za nacionalnu bezbednost Cači Hanegbi izjavio je danas da je ratni kabinet pristao na "poseban zahtev" SAD da se dopusti ulazak dva kamiona goriva svakog dana u Gazu kako bi mogli da upravljaju sistemom za prečišćavanje otpadnih voda u Pojasu Gaze, koji je na ivici kolapsa.

Hanegbi je rekao da bi kolaps sistema rizikovao masovno širenje bolesti u Gazi, što bi uticalo i na palestinske civile u enklavi i na hiljade izraelskih vojnika koji tamo deluju, preneo je "Tajms of Izrael".

"Ako bi izbila kuga, morali bismo da zaustavimo rat", istakao je Hanegbi, objašnjavajući da IDF ne bi mogle da nastave sa radom usred strašne humanitarne krize i da bi međunarodni protest dostigao novi vrhunac.

Predsedavajući Saveta za nacionalnu bezbednost je rekao da su ministrima šefovi bezbednosti rekli da je u redu da se dozvoli ulazak goriva, koje iznosi samo dva do četiri odsto od onoga što je inače ulazilo u Pojas Gaze dnevno pre rata.

Katarski emir razgovarao telefonom sa Bajdenom o situaciji u Gazi

Katarski emir, šeik Tamim bin Hamad al Tani razgovarao je danas telefonom o situaciji u Gazi i na okupiranim palestinskim teritorijama sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, kao i sa kraljem Bahreina Hamadom bin Isom al-Kalifom, saopštio je katarski emirat.

U saopštenju se navodi da su Bajden i Al Tani razgovarali i o jačanju strateških odnosa SAD i Katara.

Ističe se da su Al Tani i kralj Bahreina razgovarali i o drugim regionalnim i međunarodnim dešavanjima od zajedničkog interesa, objavila je Al Džazira.

Istovremeno su katarski premijer i ministar spoljnih poslova otputovali u glavni grad Bahreina, Manamu, na sastanke sa prestolonaslednikom i drugim najvišim zvaničnicima.

Iran ne želi eskalaciju palestinsko-izraelskog sukoba

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahijan izjavio je danas da je Teheran preko pozadinskih kanala obavestio Sjedinjene Američke Države da ne želi da se rat Izraela i Hamasa dalje širi, ali je takođe upozorio Vašington da bi regionalni sukob mogao biti neizbežan ako se izraelski napadi na Gazu nastave.

Amirabdolahijan je za Fajnenšel tajms rekao da su tokom proteklih 40 dana, razmenjene poruke između Irana i SAD, preko švajcarske ambasade u Teheranu, isključujući mogućnost direktnih razgovora između zaraćenih strana.

"U odgovoru SAD naveli smo da Iran ne želi da se rat širi, ali zbog pristupa koji su usvojile SAD i Izrael u regionu, ako zločini nad narodom Gaze i Zapada Banke ne budu zaustavljeni, razmatraće se svaka mogućnost, a širi sukob mogao bi se pokazati neizbežnim", upozorio je iranski ministar.

Ramala: SAD nam nisu odgovorile oko prekida vatre, Abas uskoro u poseti Rusiji

Sjedinjene Američke Države još nisu odgovorile na pozive Palestinske samouprave da dođe do primirja u Pojasu Gaze, rekao je za RIA Novosti savetnik palestinskog lidera, Mahmud el Habaš, dodajući da bi palestinski predsednik Mahmud Abas mogao uskoro da poseti Rusiju.

Prema rečima palestinskog političara, jedina strana koja je "sposobna da primora Izrael da prekine vatru su SAD".

On je istakao da Palestinska samouprava radi sa svim međunarodnim stranama, ali da "sve one imaju znatno manji uticaj na Izrael u odnosu na Sjedinjene Države".

"Ceo svet traži prekid vatre, ali samo Izrael, zajedno sa SAD, to ne želi. Do sada, SAD nisu odgovorile na naše pozive na prekid vatre", rekao je el-Habaš.

SZO izražava zabrinutost zbog širenja bolesti u Gazi

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) zabrinuta je zbog širenja zaraze u Gazi, pošto je višenedeljno izralesko bombardovanje primoralo stanovništvo tog dela da se sklone u skloništa sa oskudnim zalihama hrane i čiste vode, saopšteno je danas iz te organizacije.

"Veoma smo zabrinuti zbog širenja bolesti kada dođe zimska sezona", rekao je Ričard Piperkorn, predstavnik SZO-a u okupiranoj palestinskoj teritoriji, prenosi Rojters.

Više od 70 000 slučajeva akutnih respiratornih infekcija i preko 44.000 slučajeva dijareje zabeleženo u gusto naseljenoj enklavi, značajno više od očekivanog, rekao je Piperkorn.

UN upozoravaju na neposrednu mogućnost umiranja od gladi u Gazi

Svetski program za hranu UN (WFP) upozorio je danas da se Pojas Gaze suočava sa ogromnim nedostatkom hrane i široko rasprostranjenom glađu i da je skoro celom stanovništvu palestinske enklave očajnički potrebna pomoć u hrani.

"Zalihe hrane i vode u Gazi praktično ne postoje i samo delić onoga što je potrebno stiže preko granice", izjavila je izvršna direktorka WFP Sindi Mekejn u saopštenju, preneo je Rojters.

Prema njenim rečima, s obzirom da se zima približava, u pretrpanim skloništima, uz nedostatak čiste vode, ljudi se suočavaju sa glađu.

Pronađeno telo još jedne Izraelke koju je oteo Hamas

Izraelska vojska (IDF) saopštila je danas da je telo još jedne Izraelke, koju su oteli pripadnici Hamasa 7. oktobra, pronađeno u blizini bolnice Al Šifa u Gazi.

Kako je saopšteno, telo pripadnice IDF, Noe Marćano (19) pronađeno je u četvrtak u zgradi nedaleko od bolnice Al Šifa, tri dana pošto je objavljeno da je ubijena u Hamasovom zarobljeništvu, prenosi "Tajms of Izrael".

Marćano, pripadnica 414. jedinice Borbenog korpusa za prikupljanje obaveštajnih podataka. Služila je u bazi IDF-a Nahal Oz, kada su je zauzeli pripadnici Hamasa 7. oktobra. 

Izraelska vojska: Tokom sukoba u Dženinu ubijeno najmanje pet Palestinaca

Izraelska vojska (IDF) je saopštila da je ubila najmanje pet palestinskih naoružanih napadača tokom racije u gradu Dženin na Zapadnoj obali i u susednom izbegličkom kampu. Kako je navedeno, operacija tokom noći u Dženinu imala je za cilj otkrivanje eksplozivnih naprava koje pripadaju lokalnim terorističkim grupama, prenosi Tajms of Izrael.

IDF je saopštila da je dron pogodio grupu naoružanih ljudi koji su pucali na izraelske snage tokom racije, kao i da je pucano na druge Palestince koji su bacali eksploziv tokom sukoba.

IDF tvrdi da su vojnici ubili najmanje pet palestinskih naoružanih napadača i zaplenili šest jurišnih pušaka u kampu Dženin. Izraelska granična policija navela je u odvojenom saopštenju da su njeni pripadnici pritvorili sedam traženih Palestinaca u Dženinu.

Sirija: Vojska oborila većinu izraelskih raketa ispaljenih ka okolini Damaska

Sirija je rano jutros oborila izraelske rakete ispaljene sa Golanske visoravni ka okolini glavnog grada Damaska, saopštila je sirijska vojska.

Navodi se da je većina izraelskih projektila presretnuta, ali da su neke izazvale materijalnu štetu, prenosi Rojters.

Izrael se za sada nije oglašavao povodom jutrošnjeg napada. Izraelska vojska je prošle nedelje saopštila da je jedna militantna organizacija iz Sirije lansirala dron koji je pogodio školu u južnom izraelskom gradu Eilatu i da je, kao odgovor na to, izvela udar na tu grupu. 

Netanijahu: Činimo sve da civilnih žrtava bude što manje

Izrael čini sve što može kako bi zaštitio civile dok vodi borbe protiv Hamasa u Gazi, što uključuje i bacanje letaka sa upozorenjem da beže, ali dosadašnji pokušaji da civilne žrtve budu svedene na minimum "nisu bili uspešni", izjavio je izraelski premijer Benjamin Netanijahu.

"Svaka smrt civila je tragedija i ne bismo smeli da ih imamo pošto činimo sve što možemo kako bismo civile uklonili od opasnosti, dok Hamas čini sve da ih tamo zadrži ", rekao je Netanijahu u četvrtak u intervjuu za CBS njuz, prenosi Rojters.

On je naveo da Izrael zato baca letke, poziva palestinske civile telefonom i upozorava ih da se evakuišu, što su, prema njegovim rečima, mnogi i učinili. Netanijahu je saopštio da je cilj vojne kampanje u Pojasu Gaze uništenje militanata Hamasa.

Sukobi u Dženinu na Zapadnoj obali, poginula tri Palestinca

Tri Palestinca ubijena su u izraelskom napadu dronom u Dženinu na Zapadnoj obali, saopštio je direktor palestinske hitne službe za Rojters.

Tajms of Izrael javlja da je u Dženinu došlo do sukoba naoružanih Palestinaca i izraelske vojske koja je izvodila antiterorističku operaciju u tom gradu na severu Zapadne obale.

Palestinska agencija Vafa navodi da su izraelske snage uhapsile nekoliko osumnjičenih u Dženinu.