22. novembar 2023 16:10

Grosi: Iranska zabrana inspektorima UN predstavlja ozbiljan udarac za IAEA

Izvor: TANJUG

podeli vest

Grosi: Iranska zabrana inspektorima UN predstavlja ozbiljan udarac za IAEA

Foto: AP Photo/Matthias Schrader

BEČ - Generalni direktor Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Rafael Marijano Grosi rekao je u danas u Beču da odluka Irana da iskusnim inspektorima Ujedinjenih nacija zabrani da nadgledaju nuklearni program te zemlje, predstavlja veoma ozbiljan udarac za sposobnost agencije da na najkvalitetniji način obavlja svoj posao.

Odbijajući da iznese konkretne brojeve ili imena, Grosi je izjavio da se zabrana odnosi na jednu trećinu ključne grupe najiskusnijih inspektora agencije određenih za Iran, prenosi AP.

On je dodao da se nada da će "preokrenuti" odluku Irana i da će voditi razgovor o tom pitanju sa Mohamedom Eslamijem, šefom iranskog civilnog nuklearnog programa.

Njegovi komentari usledili su nakon što je u prošlonedeljnom poverljivom izveštaju IAEA navedeno da Iran nastavlja da sprečava nekolicinu inspektora da nadgledaju nuklearni program te zemlje, kao i da je Teheran dodatno povećao svoje zalihe uranijuma.

IAEA je saopštila da, prema njenoj proceni, od 28. oktobra Iran ima procenjenih 128,3 kilograma uranijuma obogaćenog do 60 odsto čistoće, što predstavlja povećanje od 6,7 kilograma u odnosu na septembarski izveštaj.

Iran je dugo poricao da je ikada želeo da dođe u posed nuklearnog oružja i nastavlja da insistira da je njegov nuklearni program u potpunosti u miroljubive svrhe, kao što je upotreba u medicini, poljoprivredi, industriji i nauci.

Generalni direktor IAEA je, međutim, upozorio da Teheran ima dovoljno obogaćenog uranijuma za "više" nuklearnih bombi ako odluči da ih napravi.

SAD i tri evropske zemlje kritikovale su Iran u septembru u zajedničkoj izjavi, pozivajući Teheran da pojača saradnju sa agencijom.

U drugom poverljivom izveštaju prošle nedelje, IAEA je saopštila da nije postignut napredak u pogledu njenog zahteva da Iran objasni poreklo i trenutnu lokaciju veštačkih čestica uranijuma pronađenih na dve lokacije koje Teheran nije proglasio potencijalnim nuklearnim lokacijama.

Izveštaj takođe kaže da do sada nema napretka u ponovnom instaliranju dodatne opreme za praćenje, uključujući kamere, koju je Iran uklonio u junu 2022.