24. novembar 2023 13:18

Oskaru Pistorijusu odobren uslovni izlazak na slobodu nakon 10 godina zatvora

Izvor: TANJUG

podeli vest

Oskaru Pistorijusu odobren uslovni izlazak na slobodu nakon 10 godina zatvora

Foto: AP Photo, File/Themba Hadebe

JOHANESBURG - Južnoafričkom paraolimpijskom šampionu Oskaru Pistorijusu danas je odobreno uslovno puštanje na slobodu, 10 godina nakon što je vatrenim oružjem ubio partnerku Rivu Stinkamp.

Pristorijus će biti pušten na slobodu 5. januara 2024. godine, saopštio je Popravni odbor za nadzor i uslovni otpust (CSPB).

Paraolimpcijac se nalazi u zatvoru od 2014. godine kada je osuđen na pet godina, kazna koja je kasnije promenjena na 13 godina i pet meseci zatvora, podseća Rojters.

Nakon što mu je uslovno puštanje na slobodu odbijeno u martu, stekao je pravo na ponovno podnošenje zahteva kada mu je Visoki sud pomerio početak izdržavanja kazne sa 2017. na 2016. godinu.

Pistorijus je pucao na Stinkampovu više puta kroz vrata kupatila na Svetog Valentina, da bi kasnije tvrdio da je mislio da je reč o provalniku.

Đun Stinkamp, Rivina majka, nije se protivila puštanju uz kauciju, ali je u pismu koje je poslala Povereništvu za uslovno puštanje na slobodu navela da se pita jesu li Pistorijusovi "veliki problemi sa besom zaista rešeni u zatvoru", dodavši da bi potencijalno bila "zabrinuta za sigurnost bilo koje žene" koja dolazi u kontakt sa njim, preneo je Bi-Bi-Si.

Njen suprug i Rivin otac, Bari, preminuo je ranije ove godine i kako je rekla, pritisak na njih bio je ogroman.