24. novembar 2023 18:51

Stručnjaci IAEA: Vežba u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani protekla prema planu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Stručnjaci IAEA: Vežba u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani protekla prema planu

Foto: Shutterstock.com/Millenius, ilustracija

BEČ - Eksperti Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) naveli su danas da je nedavna vežba reagovanja u vanrednim situacijama u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani (ZNPP) izvedena prema planiranom scenariju.

Agencija je istakla da je vežba bila fokusirana na radnje, koje bi trebalo preduzeti kao odgovore na hipotetički prekid cevi sa radioaktivnom otpadnom vodom i isključenje struje sa jedne reaktorske jedinice, preneo je Rojters.

Stručnjaci iz IAEA takođe su posmatrali pripreme za evakuaciju dela osoblja elektrane, što je takođe bio deo planirane vežbe.

Ruska Federalna služba za ekološki, tehnološki i nuklearni nadzor je 23. novembra saopštila da je proverila spremnost osoblja u ZNPP da reaguje na vanredne situacije.

Nuklearku Zaporožje, koja ima šest reaktora, kontroliše ruska vojska od prvih dana rata u Ukrajini, koji je počeo u februaru 2022. godine.

Obe strane su više puta optuživale jedna drugu za ugrožavanje bezbednosti elektrane, u kojoj je ukrajinsko osoblje nastavilo da radi pod kontrolom ruske vojske.