3. decembar 2023 22:13

Pentagon: Napadnuto nekoliko brodova u Crvenom moru, među njima i USS Kerni

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pentagon: Napadnuto nekoliko brodova u Crvenom moru, među njima i USS Kerni

Foto: U.S. Navy via AP/Petty Officer 3rd Class Bill Dodge

VAŠINGTON - Američki ratni brod i nekoliko komercijalnih brodova napadnuti su danas u Crvenom moru, saopštio je Pentagon.

"Upoznati smo sa izveštajima o napadu na američki razarač USS Kerni i komercijalne brodove u Crvenom moru, a čim budemo imali više informacija, objavićemo ih", poručili su iz Pentagona, preneo je AP.

U saopštenju nije navedeno odakle su došli napadi, ali agencija podseća da su jemenski Huti su u prethodnom periodu pokrenuli niz napada na brodove u Crvenom moru i da su lansirali su dronove i rakete koji su ciljali Izrael.

Ranije u toku dana britanski teretni brod je, prema izveštajima, pogođen projektilom dok je išao kroz Crveno more, saopštila je pomorska bezbednosna kompanija Ambrej.

Jemenski Huti gađali britanske, američke i izraelske brodove u Crvenom moru

Jemenski Huti izveli su danas napade dronom na izraelske, britanske i američke brodove u Crvenom moru zbog obnovljenih napada Izraela na Pojas Gaze.

Portparol jemenskih Huta general Jahja Sari rekao je da su napadnuta dva izraelska broda, "Juniti eksplorer" i "Namber najn", koji su se, kako je rekao, oglušili na upozorenja mornarice Huta, prenosi Rojters.

Sari je poručio da će Huti nastaviti da gađaju izarelske brodove u Crvenom moru i da "Jemen vodi sudbonosnu bitku sa izraelskim okupatorom  SAD", prenela je libanska televizija Al Majdin.

Prethodno je pomorska bezbednosna kompanija Ambrej saopštila da je primila izveštaje da je britanski teretni brod pogođen projektilom dok je išao kroz Crveno more.

Izrael: Dva broda koje su Huti napali nemaju veze sa izraleskom državom

Dva broda, koje su jemenski Huti napali u Crvenom moru, nemaju veze sa izraleskom državom, izjavio je danas portparol izraleske vojske Danijel Hagari.

"Rakete su danas ispaljene na dva komercijalna broda koja nisu povezana sa državom Izrael. Ponoviću da bude jasno: bez ikakve veze sa državom Izrael", rekao je Hagari i za napad okrivio i Iran, koji podržava Hute, prenosi Rojters. 

On je naveo da je jedan brod značajno oštećen i da postoji opasnost da on potone, dok je na drugom pričinjena manja šteta. 

Portparol jemenskih Huta general Jahja Sari prethodno je rekao da su napadnuta dva, kako tvrdi, izraelska broda "Juniti eksplorer" i "Namber najn", koji su se, kako je rekao, oglušili na upozorenja mornarice Huta.

Menadžer broda "Namber najn": Niko nije povređen niti je došlo do zagađenja mora

Nakon napada na brod "Namber najn" u Crvenom moru, niko nije povređen niti je došlo do zagađenja mora, a brod trenutno plovi, izjavio je menadžer broda Bernhard Šutle.

Brod pod zastavom Paname je pogođen projektilom dok je prolazio kroz moreuz Bab al-Mandab, navela je kompanija u saopštenju poslatom Rojtersu.

Jemenski Huti su preuzeli odgovornost za napad.

Portparol jemenskih Huta general Jahja Sari prethodno je rekao da su napadnuta dva, kako tvrdi, izraelska broda "Juniti eksplorer" i "Namber najn", koji su se, kako je rekao, oglušili na upozorenja mornarice Huta.