4. decembar 2023 16:39

Španski ministar pravde: Zakon o amnestiji katalonskih separatista je u skladu sa vrednostima EU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Španski ministar pravde: Zakon o amnestiji katalonskih separatista je u skladu sa vrednostima EU

Foto: Shutterstock.com/dvoevnore, ilustracija

BRISEL - Španski ministar pravde Feliks Bolanjos izjavio je danas da je nedavno usvojeni zakon o amnestiji katalonskih separatista u skladu sa vrednostima EU.

On je za briselski portal Politiko rekao da španska vlada planira da iskoristi sporni zakon kojim se daje amnestija katalonskim separatistima kako bi ugušila sukob za nezavisnost.

"Ako je u Briselu osećaj da je katalonsko pitanje skoro zaboravljeno, to je upravo zahvaljujući politici vlade (premijera) Pedra Sančeza, da se pozabavi politikom, dijalogom, hrabrošću", rekao je Bolanjos i dodao da aktuelna vlada želi da preduzme definitivan korak za novu fazu u Kataloniji.

Sančezova Socijalistička partija je u novembru podnela predlog zakona kojim se daje opšta amnestija za sve one koji su procesuirani zbog učešća u prokatalonskom pokretu za nezavisnost od 2012. godine, što je bio deo dogovora o formiranju manjinske koalicione vlade sa savezom krajnje levice Sumar i uz podršku katalonske separatističke partije Junts.

Međutim, predloženi zakon o amnestiji je takođe izazvao ogromne proteste, sa desetinama hiljada ljudi koji su izašli na ulice širom Španije.

Prošle nedelje bivši katalonski lider Karles Pudždemon upozorio je da bi bio spreman da povuče svoju podršku vladi premijera Sančeza ako "ne bude dovoljno napretka" u pregovorima za nezavisnost Katalonije, kao i da će biti otvoren za saradnju sa konzervativnom Narodnom strankom (PP) na svrgavanju Sančesa na sredini mandata.