15. decembar 2023 20:27

Izrael otvorio prelaz Kerem Šalom za dostavu pomoći u Gazu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Izrael otvorio prelaz Kerem Šalom za dostavu pomoći u Gazu

Foto: AP Photo/Hatem Moussa

JERUSALEM - Izrael je omogućio dostavljanje pomoći u Pojas Gaze preko prelaza Kerem Šalom, saopštila je danas kancelarija izraelskog premijera.

To će, prema saopštenju kancelarije Benjamina Netanjahua, omogućiti Izraelu da ispuni obećanje o dnevnom ulasku 200 kamiona s humanitarnom pomoći u Gazu, preneo je Rojters.

Prelaz Kerem Šalom, bio je zatvoren od 7. oktobra, kada je Hamas napao Izrael i od tad je pomoć u Gazu stizala jedino preko prelaza Rafa, na granici s Egiptom, preko kojeg je, prema navodima Izraela, moglo da ulazi samo 100 kamiona dnevno.

Svi kamioni sa pomoći do danas ulaze u Pojas Gaze preko graničnog prelaza sa Egiptom Rafe, ali prvo ih pregleda Izrael.  

Saliven: Izraelski rat protiv Hamasa u Gazi će potrajati, odvija se u fazama

Vojna kampanja Izraelskih bezbednosnih snaga (IDF) za izbacivanje Hamasa iz Gaze će potrajati i odvijaće se u fazama, izjavio je danas savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džejk Saliven.

„Borba protiv Hamasa, duboko ukorenjene terorističke grupe u Gazi, potrajaće i odvijaće se u fazama. Kada je Izrael pokrenuo ovu operaciju za iskorenjivanje terorističke pretnje, jasno je stavio do znanja da će se rat odvijati u fazama“, rekao je Saliven novinarima u Tel Avivu, braneći pravo Izraela da se bori protiv palestinske militantne grupe, prenosi Džerusalem post.

Prema njegovim rečima, neke od tih faza uključuju ciljanje na rukovodstvo Hamasa i obaveštajne operacije.

Salivan je razgovarao sa novinarima nakon sastanka sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom, ministrom odbrane Joavom Galantom, predsednikom Isakom Hercogom i ministrom Benijem Gancom. 

IDF trupe su greškom otvorile vatru i ubile tri taoca tokom bitaka u Gazi

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su jutros tokom bitaka na severu Gaze greškom usmrtile tri izraelska taoca.

Portparol IDF-a Danijel Hagari naveo je da su izraelske trupe mestu Šejaja pogrešno identifikovale tri izraelska taoca kao pretnju, otvorile vatru na njih i usmrtile ih, preneo je Tajms of Izrael. Hagari kaže da IDF snosi odgovornost za "tragični incident".

"Ovo je oblast u kojoj su vojnici naišli na mnoge teroriste, uključujući bombaše samoubice", dodaje on. Portparol IDF-a naveo je kako vojska veruje da su "to troje pobegli iz zarobljeništva Hamasa ili da su ih pustili teroristi koji su ih držali zarobljene". 

Al Džazira potvrdila da je njen snimatelj poginuo na jugu Pojasa Gaze

Snimatelj Al Džazire ubijen je danas u južnom delu Pojasa Gaze, izjavio je portparol te televizije. Snimatelj Samer Abu Daka povređen je zajedno sa kolegom dok je pokrivao bombardovanje škole, navela je Al Džazira u saopštenju ranije danas, preneo je Rojters.

Spasioci nisu uspeli da stignu do Abu Dake i prebace ga na lečenje.

"Spasioci su upravo uspeli da izvuku telo snimatelja Samera Abu Dake", rekao je portparol televizije.

Al Džazira je saopštila da su novinari pogođeni projektilom ispaljenog sa drona u gradu Kan Junis na jugu Gaze. 

Vojnici IDF-a suspendovani nakon skrnavljenja džamije u Dženinu

Vojnici Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) u Dženinu, koji su puštali molitvu Šema Israel preko zvučnika jedne džamije u Dženinu, suspendovani su sa dužnosti zbog "kršenja verskih svetinja", saopštila je izraelska vojska.

„Vojnici su odmah uklonjeni iz operativnih aktivnosti, nakon što smo dobili snimke i nakon prve inspekcije incidenta od strane komandira. Ponašanje vojnika na snimcima je nedopustivo i u potpunoj suprotnosti sa vrednostima IDF-a“, navodi se u saopštenju vojske koje je preneo Džeruzalem post.

Na video snimku koji se pojavio na društvenim mrežama izraelski vojnici pevaju pesme u čast praznika Hanuka i reciituju jevrejske molitve u džamiji.

Palestinsko Ministarstvo spoljnih poslova osudilo je „ruganje“ verskom svetilištu.

Mediji: Netanijahu tvrdi da se Izrael priprema za moguć rat sa snagama PA

Neimenovani zvaničnik Palestinske samouprave (PA) rekao je za Tajms of Izrael da je tvrdnja izraelskog premijera Benjamina Netanijahua izneta ranije ove nedelje, da se Izrael priprema za mogućnost rata sa bezbednosnim snagama PA, izazvala uzbunu u Ramali.

Odabrani citati iz svedočenja iza zatvorenih vrata koje je Netanijahu izneo pred Odborom za spoljne poslove Kneseta u ponedeljak su procurili na televiziji Kan.

Oni su otkrili da je Netanijahu bilo postavljeno potanje o tome da li je Izrael spreman za scenario u kojem bezbednosne snage PA prestanu da rade na gušenju Hamasa i drugih terorističkih elemenata na Zapadnoj obali i umesto toga usmere svoje oružje na Izrael.

Netanijahu je odgovorio da je Izrael svestan ovog potencijalnog scenarija i da se već priprema za njega. 

Grandi: Mora se sprečiti nova izbeglička kriza iz Gaze

Visoki komesar Ujedinjenih nacija za izbeglice Filipo Grandi izjavio je danas da se mora sprečiti nova izbeglička kriza iz Gaze, misleći na mogućnost da bi stotine hiljada ljudi koji su već iseljeni zbog sukoba između Izraela i Hamasa mogli da prebegnu u Egipat.

"Mnogo (ljudi) je raseljeno u već osiromašeni ugao ionako sićušnog komadića zemlje.

To nasilje mora prestati", rekao je Grandi u završnoj reči na Globalnom forumu za izbeglice u Ženevi, preneo je Rojters.

On je istakao da već masovna kriza raseljavanja u Gazi ne sme da se pretvori u još jednu izbegličku krizu. 

IDF: Oglasile se sirene u Jerusalimu

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u Jerusalimu danas oko 17.00 po lokalnom vremenu, a državni odbrambeni sistem Gvozdena kupola presreo je rakete iznad grada, saopštile su Izraelske odbrambene snage (IDF).

"Posle 70 dana neprekidne raketne paljbe širom zemlje, kako se Šabat približava, u Jerusalimu se oglašavaju sirene", navodi se u saopštenju IDF.

Bio je to prvi raketni napad na grad u poslednjih nekoliko nedelja, preneo je Bi-Bi-Si. Ranije danas, savetnik za nacionalnu bezbednost predsedniika SAD Džejk Saliven razgovarao je u Jerusalimu sa izraelskim zvaničnicima o nestabilnoj situaciji duž libansko-izraelske granice, ističući da Vašington neće tolerisati pretnje libanske militantne grupe Hezbolah na severu Izraela, ali i da se one mogu rešiti diplomatskim putem.

Sa Salivenom se danas stastao i predsednik Palestinske samouprave Mahmud Abas u Ramali. 

CBS: Izrael preneo SAD da bi trenutna faza rata mogla da se završi za dve do tri sedmice

Izrael je obavestio SAD da bi trenutna faza aktivnih neprijateljstava, u sklopu treće faze izraelske kopnene operacije protiv palestinskog militantnog pokreta Hamas u Pojasu Gaze, trebalo da bude završena za dve do tri sedmice, javlja Si-Bi-Es njuz (CBS News) pozivajući se na dva američka zvaničnika.

Prema rečima tih zvaničnika, trenutna faza ofanzive protiv Hamasa obuhvata "teške vazdušne napade i veliku kopnenu operaciju".

Prema tom američkom mediju, jedan američki zvaničnik upozorio je da završetak treće faze kopnene operacije ne znači kraj borbi, ali će dovesti do smanjenja njihovog intenziteta, manje bombardovanja i fokusiranja na preciznije udare, dok Izrael goni preostale vođe Hamasa.

Berbok: Izrael mora da prilagodi vojnu strategiju u cilju zaštite civila u Gazi

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok pozvala je danas Izrael da prilagodi svoju vojnu strategiju u cilju bolje zaštite civila u Pojasu Gaze.

Ona je ponovila slične zahteve Vašingtona rekavši da ljudske patnje u Gazi konačno moraju da se okončaju, preneo je Rojters.

Berbok je tokom konferencije za novinare u Berlinu, na kojoj je bio i njen libanski kolega Abdalah Bu Habib, dodala da je Nemačka zahtevala da sve arapske zemlje pozovu Hamas da položi oružje.

"Na taj način mogu da iskoriste svoju pregovaračku moć kako bi pomogle u oslobađanju talaca u Gazi", navela ja ministarka. 

Saliven: Vašington neće tolerisati pretnje Hezbolaha na severu Izraela

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven istakao je danas da Vašington neće tolerisati pretnje libanske militantne grupe Hezbolah na severu Izraela.

Saliven je razgovarao u Jerusalimu sa izraelskim zvaničnicima o nestabilnoj situaciji duž libansko-izraelske granice, gde Hezbolah napada izraelske vojne položaje nakon što je 7. oktobra počeo rat između Izraela i Hamasa, preneo je AP.

"Ta pretnja može se rešiti diplomatskim putem i ne zahteva pokretanje novog rata", rekao je američki zvaničnik i naglasio da takav potez "ne zahteva samo diplomatiju, već i odvraćanje".

Agencija napominje da je, tokom protekla dva meseca, Izrael evakuisao više od 20.000 svojih građana iz mesta duž granice sa Libanom, od kojih su neki istakli ne planiraju da se vrate kući sve dok su borci Hezbolaha raspoređeni na libanskoj strani granice.

Ekipa Al Džazire povređena u izraelskom napadu dronom

Šef Al Džazirnog biroa za Gazu Vael Dahduh i njegov kamerman Samer Abudaka ranjeni su u Kan Junisu, na jugu Pojasa Gaze nakon, kako se veruje, izraelskog napada dronom, javlja ta televizija.

Dahduh je ranjen gelerima na nadlaktici, prebačen je u bolnicu Naser i njegove povrede se smatraju lakšim.

Abudaka je, takođe, zadobio povrede od gelera.

On se i dalje nalazi blizu škole Farhana jer bolničari ne mogu da dođu do njega zbog izraelskog granatiranja. 

Abas tražio od Salivena da SAD primoraju Izrael na hitan prekid nasilja

Predsednik Palestinske samouprave Mahmud Abas istakao je danas, u razgovoru sa američkim savetnikom za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivenom u Ramali, da je neophodan hitan prekid izraelske agresije nad Palestincima, naročito u Pojasu Gaze, javila je palestinska novinska agencija WAFA.

Abas je preneo Salivenu, tokom sastanka na Zapadnoj obali, da SAD moraju da "intervenišu i primoraju Izrael da zaustavi svoju agresiju nad narodom na Zapadnoj obali, uključujući okupirani Jerusalim".

Palestinski predsednik je, takođe, zatražio otvaranje svih prelaza, povećanje humanitarne i medicinske pomoći, kao i pomoći u hrani i snabdevanje vodom, strujom i gorivom.

Abas je ponovio neophodnost otvaranja svih prelaza, povećanje isporuke humanitarne, medicinske i prehrambene pomoći i brzog obezbeđenja vode, struje i goriva.

Velika Britanija, EU i partneri pozvali Izrael da spreči nasilje nad Palestincima na Zapadnoj obali

Velika Britanija, Evropska unija i više desetina partnerskih zemalja, uključujući Australiju i Kanadu, pozvale su danas Izrael da preduzme hitne i konkretne korake da spreči nasilje koje ispoljavaju naseljenici na okupiranoj Zapadnoj obali.

"Ovaj porast nasilja koji su ekstremistički naseljenici počinili nad Palestincima je neprihvatljiv", saopštile su zemlje u zajedničkom saopštenju koje je objavila britanska vlada, preneo je Rojters.

Oni su naveli da se sada moraju preduzeti efikasni koraci kako bi se osigurala hitna zaštita palestinskih zajednica. Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron izjavio je juče će naseljenicima koji su odgovorni za nasilje nad Palestincima biti zabranjen ulazak u Britaniju, kao što je to već predložila Evropska unija.

"Neuspeh Izraela da zaštiti Palestince i krivično goni ekstremističke doseljenike doveli su do okruženja skoro potpunog nekažnjivosti u kojoj je nasilje doseljenika dostiglo neviđeni nivo", navodi se u zajedničkom saopštenju Australije, Belgije, Kanade, Danske, Evropske unije, Finske, Francuske, Irske, Luksemburga, Holandije, Norveške, Španije, Švedske, Švajcarske i Britanije.

Varadkar: Dogovorićemo se oko budžeta, ali ne verujem oko "prekida vatre" u Gazi

Irski premijer Leo Varadkar ocenio je danas u Briselu da će lideri EU uspeti da se za nekoliko nedelja dogovore o reviziji budžeta, koji uključuje finansijsku podršku Ukrajini, ali da nije siguran da će postići dogovor oko upotrebe reči "prekid vatre" kada je u pitanju situacija u Pojasu Gaze.

"Nismo uspeli da se dogovorimo oko budžeta, ali hoćemo. Samo će biti potrebno još nekoliko nedelja", rekao je Varadkar drugog dana samita Evropskog saveta u Briselu.

On je, dan nakon što je mađarski premijer Viktor Orban uložio veto na odluku o finansijskoj podršci Ukrajini od 50 milijardi evra, rekao da je moguće 26 država članica obezbedi novac na bilateralnoj osnovi.

Izrael: Uništen štab bataljona Hamasa u severnoj Gazi

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su zauzele i uništile štab Hamasovog bataljona Šedžaja, sa sedištem u tom istočnom okrugu grada Gaza.

Potparol IDF Avičaj Adri objavio je na platformi X da su borci Hamasa te jedinice "eliminisani" napadima aviona i tenkova, kao i uz pomoć inženjera koji su urušili tunel u kompleksu.

Okrug Šedžaja je poprište intenzivnih sukoba i izraelske snage su na toj lokaciji urušile nekoliko stambenih blokova, dok je ranije ove nedelje tamo u zasedi ubijeno devet vojnika IDF, javlja BBC.

Saliven: Rat u Gazi prelazi u fazu preciznog ciljanja lidera Hamasa

Rat u Gazi će preći u novu fazu fokusiranu na precizno ciljanje rukovodstva Hamasa i operacije vođene obaveštajnim podacima, rekao je savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džejk Saliven.

Saliven je naglasio da će biti potrebni meseci da Izrael postigne svoje ratne ciljeve, ali da će se borbe nastaviti u fazama, što predstavlja odstupanje od trenutne izraelske kampanje intenzivnog bombardovanja Pojasa Gaze i kopnene operacije, prenosi Rojters.

"Uslovi i vreme (promena) su bili predmet razgovora koji sam vodio s premijerom Benjaminom Netanijahuom", izjavio je Saliven. Savetnik za nacionalnu bezbednost SAD odbio je da komentariše navode da bi Vašington mogao da uskrati vojnu pomoć ukoliko rat ne uđe u fazu nižeg intenziteta s manje civilnih žrtava, dodavši da je najbolji način da se postigne dogovor diskusija iza zatvorenih vrata.

Holandski sud odobrio nastavku isporuke delova borbenog aviona Izraelu

Okružni sud u Hagu doneo je presudu po kojoj se dozvoljava nastavak holandske isporuke delova borbenog aviona F-35 Izraelu, uprkos tvrdnjama grupa za ljudska prava da to omogućava ratne zločine u Gazi.

Grupe za ljudska prava, uključujući i holandski ogranak Oksfama, saopštile su da je Izrael koristio ove avione za napade u Pojasu Gaze u kojima su civili ubijeni u velikim razmerama, što, kako tvrde, predstavlja ratni zločin, koji Izrael poriče.

Takođe dodaju da je sprečavanje ratnih zločina važnije od holandskog ispunjenja komercijalnih i političkih obaveza prema saveznicima, prenosi Rojters.

Izrael pojačao bombardovanje Pojasa Gaze

Izraelski tenkovi i avioni pojačali su bombardovanje severa Pojasa Gaze, kao i Kan Junisa i Rafe na jugu te palestinske enklave, javlja Rojters, pozivajući se na izjave lokalnih stanovnika, vlasti i medija.

Četiri osobe, uključujući dvoje dece, poginule su, a nekoliko je ranjeno u izraelskom vazdušnom napadu na kuću u Kan Junisu rano jutros, saopštili su palestinski zdravstveni zvaničnici.

Zvanična palestinska novinska agencija VAFA saopštila je da su tokom noći u izraelskim vazdušnim napadima na Kan Junis i Rafu ubijene ili povređene desetine ljudi, prenosi Rojters.

Jedan od udara pogodio je stambeni blok u blizini kuvajtske bolnice u Rafi, dodala je VAFA.

U Pojasu Gaze otkriveno telo još jednog taoca

Specijalne snage izraelske vojske otkrile su u Pojasu Gaze telo Elije Toledana (28), mladića koga je Hamas oteo u napadu 7. oktobra, javlja Rojters.

U saopštenju izraelske vojske navedeno je da je su identifikaciju tela izvršili medicinski zvaničnici, vojni rabini i forenzičari.

Toledano je otet sa muzičkog festivala na otvorenom u južnom Izraelu, nakon čega su je pripadnici Hamasa odveli u Gazu, gde se trenutno, prema proceni, i dalje nalazi više od 130 izraelskih talaca.

Izraelska vojska pronašla tela dvojice vojnika koje je oteo Hamas

Izraelska vojska (IDF) saopštila je danas da je da su njene snage u Gazi pronašle tela dvojice vojnika koje je kao taoce bila uzela palestinska militantna grupa Hamas, a reč je o Niku Bajzeru (19) i Ronu Šermanu (19).

Bajzer je vojnu službu počeo 30. aprila, a 7. oktobra su ga zarobili pripadnici Hamasa prilikom napada na bazu u blizini prelaza Erez. Radio je na izdavanju dozvola i prolazu robe preko tog prelaza u Gazu, navodi Tajms of Izrael. Bajzer nije trebalo da bude u bazi tog dana, ali se zamenio sa prijateljem koji je želeo da bude slobodan tog vikenda.

Šerman je poslednji put razgovarao sa svojom majkom ujutro 7. oktobra, kada je Hamas napao vojnu bazu u blizini granice sa Gazom, u kojoj je bio. Kasnije je poslao poruku svojim roditeljima "gotovo je".

Portparol Hamasa: Tuneli u Gazi izgrađeni da mogu da izdrže upumpavanje vode

Hamas je izgradio svoje tunele u Pojasu Gaze tako da mogu da izdrže moguće pokušaje upumpavanja vode u njih, izjavio je portparol te palestinske militantne grupe Osama Hamdan.

On je na konferenciji za novinare u Bejrutu, komentarišući ranije izveštaje pojedinih medija da izraelske snage razmatraju upumpavanje vode u tunele Hamasa u gazi, rekao da su tunele gradili dobro obučeni inženjeri koji su razmatrali sve moguće napade, uključujući i upumpavanje vode, prenosi CNN.

Pojedini mediji ranije su preneli da je Izrael obavestio SAD da razmatra da u neke od Hamasovih tunela počne da upumpava morsku vodu, kao deo borbe protiv te palestinske militantne grupe.

Netanijahu poručio predsednici MKCK da ta organizacija treba da dođe do talaca

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu sastao se sa predsednicom Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) Mirjanom Špoljarić Eger, zahtevajući da ta organizacija "ispuni svoju misiju" da dođe do talaca koje je militantna grupa Hamas zarobila 7. oktobra i da im obezbedi neophodnu pomoć.

U delu sastanka koje je prenela televizija, Netanijahu je pokazao na zapečaćenu kutiju sa natpisom "lekovi i prva pomoć za taoce". Predsednici MKCK je rekao da ona ima "svako pravo i sva očekivanja da izvrši javni pritisak na Hamas", da se pristupi preostalim taocima u Pojasu Gaze, nakon oslobađanja prošlog meseca 105 civila - izraelskih žena i dece i stranih državljana tokom jednonedeljnog primirja, preneo je Tajms of Izrael.

"To neće funkcionisati, jer što bi više pritiska javnosti bilo, oni bi više zatvarali vrata", odgovorila je Špoljarić Eger.

Bajden: Izrael da se fokusira na spasavanje života civila u Gazi

Predsednik SAD Džozef Bajden, upitan da li želi da Izrael ublaži napade na Gazu do kraja godine, rekao je da želi da se Izrael fokusira na spasavanje života civila.

"Želim da budu fokusirani na to kako da spasu živote civila, ne da prestanu napadi na Hamas, već da budi pažljiviji", odgovorio je Bajden na pitanje novinara, preneo je Rojters.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je u četvrtak savetniku za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džejku Salivenu, da će Izrael nastaviti rat protiv Hamasa "do apsolutne pobede".

Pentagon: Sa Ostinom u Izrael putuje i načelnik Združenog generalštaba SAD

Načelnik Združenog generalštaba SAD, general Čarls K. Braun, pridružiće se ministru odbrane Lojdu Ostinu na sastancima u Izraelu u narednim danima, saopštio je danas Pentagon.

Biće to prvo putovanje ovog generala vazduhoplovnih snaga na Bliski istok, otkako je došao na čelo Združenog generalštaba SAD, saopštio je portparol Pentagona Patrik Rajder na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Ostin će u subotu otputovati na Bliski istok, a posetiće i Katar i Bahrein.