25. decembar 2023 14:37

Portparolka Navaljnog: Pronašli smo Alekseja, nalazi se u zatvoru na severu Urala

Izvor: TANJUG

podeli vest

Portparolka Navaljnog: Pronašli smo Alekseja, nalazi se u zatvoru na severu Urala

Foto: AP Photo, File/Alexander Zemlianichenko

MOSKVA - Portparolka ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, koji služi kaznu od 30 godina zatvora, saopštila je danas da je pronađeno gde se  nalazi Navaljni.

"Našli smo Navaljnog. On se nalazi u kaznenoj koloniji 3 (IK-3), u naselju Karp, na severu Urala, u autonomnoj oblasti Jamal-Nenec. Njegov advokat ga je posetio danas. Aleksej se dobro oseća", navela je portparolka Kira Jarmuš na platformi Iks (Tviter).

Prognani advokat Navaljnog Ivan Ždanov nazvao je IK-3 „jednom od najsevernijih i najudaljenijih“ zatvorskih kolonija u Rusiji.

"Tamo su uslovi oštri, sa posebnim režimom u zoni permafrosta. Veoma je teško doći do njega i ne postoje sistemi za isporuku pisama ili pozivanje", napisao je Ždanov na platformi Iks, napominjući da je jedan od advokata danas bio tamo i video Navaljnog, ali da nije smeo da uđe.

Ždanov veruje da je kaznena kolonija IK-3 unapred pripremljena za dolazak Navaljnog i podsetio da je direktor Federalne kazneno-popravne službe Arkadij Gostev bio tamo u aprilu i moguće je, kako je naveo, da su tada odlučili da tamo prebace ruskog opozicionara.

"Aleksejeva situacija je jasan primer kako se sistem odnosi prema političkim zatvorenicima, pokušavajući da ih izoluje i potisne. Kako i preko koga pokreće lažne glasine. Zahvaljujući onima koji nastavljaju da pišu i šire informacije o Alekseju i drugim političkim zatvorenicima, nastavljamo borbu. Hvala vam. Sloboda za Navaljnog", poručio je Ždanov.

On je povezao izolaciju Navaljnog sa predsedničkim izborima u Rusiji 2024, na kojima se očekuje da će Putin osvojiti peti mandat.

Pre dve nedelje, saradnici Navaljnog saopštili su da su zabrinuti, jer ga dugo nisu videli ni čuli, a u zatvoru u okrugu Vladimir, gde je Aleksej služio kaznu, više nije bio na spisku zatvorenika.