31. decembar 2023 12:34

Kameron: Iran deli odgovornost za sprečavanje napada Huta u Crvenom moru

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kameron: Iran deli odgovornost za sprečavanje napada Huta u Crvenom moru

Foto: AP Photo/Alessandra Tarantino

LONDON - Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron u telefonskom razgovoru jasno je stavio do znanja iranskom šefu diplomatije Hoseinu Amirabdolahjanu da Iran deli odgovornost za sprečavanje napada Huta u Crvenom More.

"Jasno sam stavio do znanja da Iran deli odgovornost za sprečavanje ovih napadi, s obzirom na njihovu dugogodišnju podršku Hutima", napisao je Kameron u objavi na platformi društvenh medija Iks.

Britanski ministar spoljnih poslova je naglasio da napadi predstavljaju "pretnje nedužnim životima i globalnoj ekonomiji".

Proiranski Huti kažu da su njihovi napadi usmereni na brodove koji plove ka Izraelu ili su u izraelskom vlasništvu, kao odgovor na izraelski napad na Pojas Gaze.

Neke velike brodske kompanije preusmerile su svoje brodove da idu oko Rta dobre nade, što dovodi do kašnjenja u isporuci robe, dok je pre desetak dana pokrenuta operaciju ''Prosperity Guardian'' koju predvode Sjedinjene Američke Države, a čiji je cilj da zaštiti brodove u Crvenom moru od napada Huta.