31. decembar 2023 14:41

Erdogan okrivio tursku opoziciju da želi da iskoristi fudbalski spor

Izvor: TANJUG

podeli vest

Erdogan okrivio tursku opoziciju da želi da iskoristi fudbalski spor

Foto: AP Photo/Denes Erdos

ISTANBUL - Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan okrivio je opozicione stranke da u svoju korist žele da iskoriste spor između dva poznata turska fudbalska kluba i zvaničnika Saudijske Arabije.

Finale fudbalskog Superkupa Turske, koje je u petak trebalo da bude odigrano u Saudijskoj Arabiji, odloženo je na neodređeno vreme nakon što su rivali iz Istanbula, Galatasaraj i Fenerbahče, odbili da izađu na teren i vratili se kući, prenosi AP.

Stotine navijača oba kluba otišle su pre zore na aerodrome u Istanbulu da ih sačekaju, pozdrave i pruže im podršku.

U zajedničkom saopštenju Turske fudbalske federacije i klubova, objavljenom u petak, kao razlog za odlaganje utakmice navode se "organizacioni poremećaji" i zahvaljuju se Saudijskoj Arabiji na naporima u organizaciji utakmice.

Mediji su preneli da je spor nastao zbog igrača koji nose dresove sa likom Mustafe Kemala Ataturka, oca-osnivača moderne, sekularne turske države, uz Ataturkovu maksimu "Mir u kući, mir u svetu".

U 2023. godini se navršilo 100 godina od kada je Ataturk proglasio modernu Tursku i oba kluba su u tom duhu insistirala da se utakmica igra na domaćem terenu, a ne u Saudijskoj Arabiji.

Ranije su turski mediji objavili da se turska himna neće svirati u Saudijskoj Arabiji i da turske zastave neće biti dozvoljene na stadionu, ali turski zvaničnici su demantovali te tvrdnje.

Ovo pitanje je postalo aktuelno tokom vikenda i pojavljivalo se naširoko u opozicionim medijima, međutim, provladini mediji, kao i klubovi, fudbalski savez i turski političari. ostali su uglavnom tihi, navodi AP.

Turski, konzervativni predsednik prekinuo je ćutanje u subotu kasno uveče tokom ceremonije dodele nagrada.

"Želimo da turski sport, posebno fudbal, bude tema, ali ne tema sporova, već uspeha. Pretvaranje sporta u temu dnevno-političkog rivalstva je pogrešno i ne koristi našem sportu", poručio je Erdogan.