12. januar 2024 23:15

Izrael pred Međunarodnim sudom pravde: Izraelske vojne akcije u Gazi su samoodbrana od Hamasa

Izvor: TANJUG

podeli vest

Izrael pred Međunarodnim sudom pravde: Izraelske vojne akcije u Gazi su samoodbrana od Hamasa

Foto: AP Photo/Patrick Post

HAG - Izraelske vojne akcije u Pojasu Gaze predstavljaju samoodbranu od Hamasa i drugih terorističkih organizacija, izjavio je danas pravni savetnik izraelskog Ministarstva spoljnih poslova Tal Beker na otvaranju drugog dana saslušanja pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) u Hagu, povodom tužbe Južne Afrike protiv Izraela zbog navodnog genocida u Pojasu Gaze.

"Ukoliko je bilo dela genocida, ona su počinjena protiv Izraela", naveo je Beker, a prenosi Rojters.

Beker je pozvao MSP da odbije zahteve Južne Afrike za hitan završetak izraelske vojne kampanje u Pojasu Gaze.

Zahtevi Južne Afrike za momentalno zaustavljanje izraelske vojne kampanje u Pojasu Gaze učinili bi da Izrael ostane bez odbrane i zbog toga podnošenjem te predstavke Pretorija nastoji da osujeti "inherentno pravo Izraela da se odbrani", istakao je Beker.

Izrael postigao dogovor sa Katarom o isporuci lekova taocima Hamasa

Izrael je postigao dogovor sa Katarom koji će omogućiti isporuku lekova taocima koje Hamas drži u Pojasu Gaze, saopštio je danas kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanijahua.

Kako se navodi u saopštenju, lekovi će biti dati taocima "u narednih nekoliko dana", prenosi Rojters.

Više od 100 talaca i dalje se nalazi u Pojasu Gaze nakon napada Hamasa 7. oktobra na jug Izraela, kada je ubijeno 1.200 ljudi dok je Hamas uzeo 240 osoba kao taoce, pokazuju podaci Izraela.

Izrael je nakon toga pokrenuo vojnu akciju čiji je cilj eliminacija Hamasa. 

Kac Erdoganu: Setimo se Jermena i Kurda, vaša istorija govori sama za sebe

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac uzvratio je danas na komentare predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, da potiče iz zemlje koja je počinila genocid nad Jermenima u prošlosti, a sada se hvali jer napada Izrael neosnovanim tvrdnjama.

"Setimo se Jermena, Kurda. Vaša istorija govori sama za sebe. Izrael se brani, ne uništava, protiv vaših varvarskih saveznika", rekao je Kac, preneo je "Gardijan".

Erdogan je rekao da Turska obezbeđuje dokumente za slučaj koji je Južna Afrika pokrenula protiv Izraela na međunarodnom sudu pravde.

"Verujem da će Izrael tamo biti osuđen. Verujemo u pravdu međunarodnog suda pravde", rekao je predsednik Turske, preneo je Rojters. 

OHCHR: Izrael više puta prekršio međunarodno pravo tokom ofanzive u Pojasu Gaze

Kancelarija visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava (OHCHR) saopštila je danas da je Izrael više puta prekršio međunarodno humanitarno pravo od kada je pokrenuo ofanzivu u Pojasu Gaze kao odgovor na napade Hamasa na jug Izraela 7. oktobra.

Portparol OHCHR Elizabet Trosel rekla je da je Izrael više puta prekršio osnovne principe međunarodnog humanitarnog prava i da je ta kancelarija već ukazivala na to da izraelske snage prilikom napada na Pojas Gaze ne vode računa o razlikovanju ciljeva, proporcionalnosti i merama za zaštitu civila, prenosi Rojters.

Visoki komesar je naglasio da kršenje tih obaveza predstavlja rizik za pozivanje na odgovornost za ratne i druge zločine, navela je Trosel.

Erdogan: Turska pruža dokaze MSP, verujem da će Izrael biti osuđen

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da njegova zemlja dostavlja dokaze za slučaj koji je Južna Afrika pokrenula protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) za genocid koji je navodno počinjen u Pojasu Gaze.

"Verujem da će Izrael biti osuđen. Verujemo u pravdu Međunarodnog suda pravde", rekao je Erdogan i dodao da će Turska nastaviti da pruža dokumenta, uglavnom vizuelna, o uticaja rata na Gazu, prenosi Rojters.