12. januar 2024 23:38

SAD i Britanija izvele napade na Hute u Jemenu; Huti: U napadima je ubijeno pet, a ranjeno šest naših boraca

Izvor: TANJUG

podeli vest

SAD i Britanija izvele napade na Hute u Jemenu; Huti: U napadima je ubijeno pet, a ranjeno šest naših boraca

Foto: UK Ministry of Defence via AP/

VAŠINGTON - Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija izvele su udare na ciljeve povezane sa Hutima u Jemenu, potvrdili su zvaničnici.

Ovo su prvi takvi udari na položaje Huta koje podržava Iran od kada je ova grupa počela da napada međunarodne brodove koji plove u Crvenom moru, prenosi Rojters.

Američki i britanski udari na Jemen imali su za cilj vojne kapacitete Huta i nastojali su da izbegnu kolateralnu štetu, a akcije Huta predstavljaju pretnju SAD i celom svetu, rekli su američki zvaničnici.

Potvrdili su da su udari izvedeni iz aviona, brodova i podmornica. Za napade su korišćene rakete tipa "tomahavk" lansirane sa brodova i iz borbenih aviona.

Ciljevi Huta uključavali su logističke centre, sisteme PVO i skladišta oružja, navodi Rojters.

Huti: U napadima ubijeno pet, a ranjeno šest naših boraca

U napadima SAD i Velike Britanije na položaje Huta u Jemenu poginulo je pet boraca pokreta Huti, a šest je ranjeno, saopštila je ta grupa. Portparol Huta ponovio je da napadi neće "proći bez kazne ili odmazde", prenosi Rojters.

On je rekao da su izvedeni napadi na 73 cilja u Jemenu. Glavni grad Sana, kao i gradovi Sada i Zamar i pokrajina Al-Hudaida samo su neki od ciljeva napada, potvrdio je portparol Huta, nazvavši te napade "američko-cionističko-britanskom agresijom".

Ponovio je da će Huti nastaviti da blokiraju prolaz brodova u Crvenom i Arapskom moru, u znak podrške Palestincima u sukobu sa Izraelom.

Predsednik pokreta Huti: Agresija SAD neće odvratiti Jemen od podrške Palestini

Predsednik Vrhovnog političkog saveta Huta Mahdi el Mašat izjavio je danas da je američko-izraelska i britanska agresija na Jemen brutalna, neopravdana i kriminalna i da neće odvratiti Jemen od podrške Palestini.

"Američki, cionistički i britanski ratni brodovi koji su napali našu zemlju biće legitimni vojni ciljevi“, rekao je El Mašat, prenosi agencija Saba.

On je takođe istakao da će izraelski brodovi koji idu ka okupiranoj Palestini i dalje biti mete, bez obzira na američku, izraelsku i britansku agresiju na jemenski narod.

El-Mašat je ponovio da je međunarodna plovidba u Arapskom i Crvenom moru bezbedna za sve osim za izraelske brodove ili one koji idu u palestinske luke.

Sims: Huti ispalili protivbrodsku raketu na komercijalni brod, ali promašili

Huti su ispalili najmanje jednu protivbrodsku balističku raketu na komercijalni brod otkako su SAD i saveznici tokom prethodne noći pogodili brojne mete unutar Jemena, izjavio je danas savetnik u Ministarstvu odbrane SAD Daglas Sims.

Balistička raketa, ispaljena danas "nije pogodila nijedan brod", rekao je Sims, dodajući da očekuje da Huti rade na stvarima na zemlji i "pokušavaju da utvrde koje sposobnosti još postoje za njih", preneo je CNN.

On je kazao da je projektil ispaljen prema brodu "M/T Kalisa" u Adenskom zalivu.

"Očekujem da će pokušati neku vrstu odmazde. Iskreno, nadam se da neće. I ono što mislim pod tim je da ovde postoji izvestan broj aktera koji imaju sposobnost i uticaj na Hute koji shvataju da nastavak sukoba nije ... koristan za njih", rekao je Sims. 

Ministar odbrane: Jemen ima prednost u Crvenom i Arapskom moru

Privremeni ministar odbrane Jemena, general-major Muhamed Naser El Atifi, poručio je danas da što duže traje rat protiv palestinskog naroda u Gazi, to će biti više "iznenađenja" u pogledu podrške Palestini i njenom otporu u Pojasu Gaze.

"Nastavljamo ovaj put voljom i odlučnošću slobodnog i ponosnog jemenskog naroda i uz punu podršku i brigu revolucionarnog rukovodstva koje predstavlja komandant Abdul-Malik Badr El Din El Huti. Koristimo priliku da poručimo onima na našim morima, ostrvima i celoj teritoriji Jemena da su faze hegemonije i potčinjavanja zakopane u dubinama zaborava i da su zauvek nestale“, istakao je El Atifi.

On je poručio zapadnim zemljama da treba dobro da razumeju ovu činjenicu i pozvao ih da napuste region i "ne pribegavaju izmišljanju izgovora, slabašnih opravdanja, metoda pretnji, namamljivanja, bahatosti, posredovanja i ponuda".

Dodao je da su ruke jemenskih snaga "na obaraču i naš je moral jači i tvrđi od čelika“, prenosi agencija Saba.

Nebenzja: SAD, Velika Britanija i saveznici prekršili rezoluciju SB UN izvodeći napade na Jemen

SAD, Velika Britanija i njihovi saveznici prekršili su rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Crvenom moru izvodeći nedavne napade na Jemen, izjavio je ruski izaslanik pri UN Vasilij Nebenzja.

"Zato što je rezolucija odmah prekršena", odgovorio je on na pitanje zašto Rusija saziva skup posvećen napadima na Jemen, preneo je TASS.

SB UN usvojio je u sredu rezoluciju kojom se od jemenskih Huta zahteva da prestanu sa napadima na komercijalne i trgovačke brodove u Crvenom moru.

Kako je navedeno u rezoluciji, Savet bezbednosti UN "najoštrije osuđuje napade Huta", kojih je bilo najmanje 20, na komercijalne brodove, od 19. novembra 2023. godine.

Gutereš: Huti moraju da poštuju rezoluciju SB i hitno prekinu napade na brodove

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterš izjavio je danas da jemenski pobunjenici Huti moraju da poštuju rezoluciju Saveta bezbednosti kojom se zahteva hitan prekid svih napada na brodove u Crvenom moru.

Gutereš je obavešten o sinoćnjim vazdušnim napadima SAD i Velike Britanije, uz podršku drugih zemalja, rekao je portparol UN Stefan Dižarik, preneo je AP.

On je pozvao sve nacije koje "brane svoja plovila od napada da to učine u skladu sa međunarodnim pravom, kako je navedeno u rezoluciji".

Savet bezbednosti je u sredu odobrio rezoluciju sa 11 prema 0 glasova, a Rusija i Kina su bile među četiri zemlje koje su bile uzdržane. 

Bajden: Huti su teroristi, odgovorićemo ako nastave nečuveno ponašanje

Američki predsednik Džozef Bajden nazvao je danas jemenske Hute "terorističkom grupom", nakon što su američki i britanski ratni avioni, brodovi i podmornice izveli desetine vazdušnih napada širom Jemena.

Bajden je rekao da će Vašington odgovoriti Hutima ukoliko nastave da se ponašaju na način koji je, kako je naveo, nečuven, prenosi Rojters.

Bela kuća saopštila je ranije danas da SAD ne žele rat sa Jemenom, ali da neće oklevati da preduzmu dodatne akcije kao odgovor na napade Huta u Crvenom moru.

SAD i Velika Britanija izvele su preko noći desetine vazdušnih napada na položaje Huta u Jemenu, u kojima je stradalo najmanje pet boraca jemenske militantne grupe. 

Sims: SAD i Britanija napali skoro 30 lokacija u Jemenu tokom noći

SAD i Britanija napali su skoro 30 lokacija u Jemenu tokom noći koristeći više od 150 komada municije, izjavio je danas savetnik u Ministarstvu odbrane SAD Daglas Sims, što je više nego što je ranije objavljeno.

Sims je rekao novinarima da ne očekuje veliki broj žrtava kao rezultat sinoćnjih napada, pošto su mete uključivale i one u ruralnim područjima, preneo je Rojters.

On je istakao da Vašington očekuje da će Huti pokušati da uzvrate, dodajući da je grupa ranije tog dana ispalila protivbrodsku balističku raketu koja nije pogodila nijedan brod. 

Turski ministar spoljnih poslova pozvao na smanjenje tenzija u Adenskom zalivu

Turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan u telefonskom razgovoru sa britanskim kolegom Dejvidom Kameronom, pozvao je danas na smanjenje napetosti u Adenskom zalivu, ističući da se region već suočava sa mnogim izazovima.

Fidan je izrazio spremnost Turske da ispuni svoje obaveze po ovom pitanju, naveli su turski diplomatski izvori, dodajući da je razmatrana i situacija u Gazi.

Turski ministar je istakao potrebu za hitnim prekidom rata u Gazi, ističući da eskalacija predstavlja ozbiljan rizik po regionalnu bezbednost i međunarodnu stabilnost, prenosi agencija Anadolija.

SAD i Velika Britanija započele su vojne napade u Jemenu kasno u četvrtak, nakon niza napada Hutija u Crvenom moru koji su destabilizovali trgovačke rute. 

Iran: Napadi na Hute će podstaći nesigurnost i nestabilnost u regionu

Iran je danas osudio američko-britanski napad na Hute u Jemenu, upozoravajući da će to podstaći "nesigurnost i nestabilnost" u regionu, javili su iranski državni mediji.

"Najoštrije osuđujemo vojne akcije SAD i Velike Britanije na nekoliko gradova u Jemenu", saopštio je danas portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani, preneo je Rojters.

Ovo smatramo jasnim kršenjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta Jemena, kao i kršenjem međunarodnog prava i odredbi, rekao je Kanani.

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahijan pohvalio je akcije Huta usklađenih sa Iranom protiv brodova povezanih sa Izraelom i rekao je da taj pokret podržava pomorsku bezbednost. 

UKMTO primio izveštaje o čamcima koji su se približili trgovačkom brodu u Adenu

Organizacija za pomorske trgovinske operacije Velike Britanije (UKMTO) primila je danas više izveštaja o malim čamcima koji su se približavali trgovačkom brodu oko 148 kilometara jugoistočno od jemenskog lučkog grada Adena.

"U izveštajima je navedeno da su dva čamca pratila trgovački brod više od jednog sata", stoji u savetodavnoj belešci, u kojoj se dodaje da je plovilo saopštilo da nije primećeno oružje, preneo je Rojters.

Ranije danas prijavljen je izveštaj o incidentu koji se dogodio oko 167 kilometara jugoistočno od jemenske luke Aden. UKMTO je saopštio da vlasti istražuju incident. 

Bela kuća: SAD ne žele rat sa Jemenom, ali neće oklevati da preduzmu akcije

SAD ne žele rat sa Jemenom, ali neće oklevati da preduzmu dodatne akcije kao odgovor na napade Huta u Crvenom moru, saopštila je danas Bela kuća.

"Nismo zainteresovani za rat sa Jemenom. Nismo zainteresovani za sukob bilo koje vrste ovde" rekao je portparol Bele kuće Džon Kirbi novinarima, a prenosi Rojters.

On je dodao da sve što je predsednik SAD Džozef Bajden radio bio je pokušaj da spreči bilo kakvu eskalaciju sukoba, uključujući napade tokom noći.

SAD i Velika Britanija izvele su preko noći desetine vazdušnih napada na položaje Huta u Jemenu, u kojima je stradalo najmanje pet boraca jemenske militantne grupe. 

Francuska i Španija se pridružile Italiji u odluci da ne učestvuju u napadima na Hute

Francuska i Španija pridružile su se danas Italiji u odluci da ne učestvuju u američkim i britanskim napadima na Hute u Jemenu i nisu čak ni potpisale saopštenje 10 zemalja koje opravdava napad.

Američki i britanski ratni avioni, brodovi i podmornice izvele su desetine vazdušnih napada širom Jemena tokom noći u znak odmazde za ponovljene napade Huta na jednu od najprometnijih brodskih ruta u svetu, preneo je Rojters.

Holandija, Australija, Kanada i Bahrein pružile su logističku i obaveštajnu podršku za operaciju, naveli su američki zvaničnici.

Nemačka, Danska, Novi Zeland i Južna Koreja potpisale su zajedničko saopštenje sa ovih šest država u kome se opravdavaju napadi tokom noći i upozorava da će biti sprovedene nove mere za zaštitu slobodnog toka trgovine na Crvenom moru ako Huti ne odstupe. 

UKMTO: Ispaljena raketa na brod u Crvenom moru blizu Jemena

Jedna raketa je ispaljena danas na brod u Crvenom moru, južno od Jemena, saopšteno je iz Organizacije za pomorske trgovinske operacije Velike Britanije (UKMTO).

Projektil je navodno pao u vodu oko 400 metara od Adenskog zaliva, nakon čega su ga ispratila tri male letelice, rekao je kapetan broda, navodi se u saopštenju, prenosi BBC.

Nije bilo povređenih, niti je naneta materijalna šteta, a brod je nastavio da se kreće ka luci. Jemenski militantni Huti gađali su brodove u Crvenom moru od početka rata u Gazi. 

UKMTO primio izveštaj o incidentu u Crvenom moru u blizini Jemena

Organizacija za pomorske trgovinske operacije Velike Britanije (UKMTO) primila je u utorak izveštaj o incidentu u Crvenom moru u blizini Jemena.

U savetodavnoj beleški UKMTO navodi se da je prijavljen incident

na oko 170 kilometara jugoistočno od jemenske luke Aden i da vlasti sprovode istragu, preneo je Rojters.

Pobunjena jemenska militantna grupa Huti, koje podržava Iran i koji kontrolišu veći deo Jemena, napadaju komercijalne brodove u Crvenom moru od 19. novembra iz, kako navode, protesta protiv izraelskih vojnih operacija u Gazi.

Irak: Bombardovanje Jemena neopravdana agresija koja će povećati sukobe u regionu

Irak je danas saopštio da je američko i britansko bombardovanje Jemena neopravdana agresija koja će povećati intenzitet sukoba u regionu.

"Ovo (bombardovanje) će stvoriti haos i povećati intenzitet sukoba u regionu", rekao je za RIA Novosti savetnik za medije iračkog premijera Hišam al Rikabi.

Prema njegovim rečima, ono što se dogodilo je "neopravdana agresija, lišena bilo kakvog međunarodnog legitimiteta u odnosima sa suverenim državama". 

Huti: Napašćemo brodove koji su povezani sa SAD i Velikom Britanijom

Član politbiroa Huta Mohamed Ali el Buhaiti izjavio je danas da će jemenska militantna grupa napasti brodove koji su povezani sa Sjedinjenim Američkim Državama i Velikom Britanijom.

"Do sada smo napali samo brodove koji su povezani sa cionističkim entitetom. Međutim, danas ćemo napasti brodove povezane sa Amerikom i Britanijom i njihovim interesima, kao odgovor na njihovu agresiju na Jemen", rekao je El Buhaiti za agenciju RIA.

Predsednik Vrhovnog političkog saveta Huta Mahdi el Mashat izjavio je da je "američko-cionistička i britanska agresija na Jemen brutalna i neopravdana zločinačka agresija i očigledno kršenje zakona".

"Jemenska krv je dragocena i naša osveta ne jenjava", poručio je El Mashat, dodavši da američko-britanski napadi neće odvratiti Jemen od njegove podrške Palestini, prenosi jemenski list Al Thawra. 

Masovne demonstracije širom Jemena protiv američko-britanskog napada

Desetine hiljada građana Jemena okupilo se danas u nekoliko gradova u znak protesta protiv vojnih udara američke i britanske vojske na položaje militantne grupe Huti.

"Vaši udari na Jemen su terorizam", rekao je član Vrhovnog političkog saveta Huta Mohame Ali el Huti, dodavši da su Sjedinjene Države "đavo", prenosi Rojters.

SAD i Velika Britanija izvele su preko noći desetine vazdušnih napada na položaje Huta u Jemenu, u kojem je stradalo najmanje pet boraca jemenske militantne grupe.

Huti, koji imaju podršku Irana, prethodnih nedelja su napadali brodove na važnim plovnim putevima i ispalili bespilotne letelice i projektile prema samom Izraelu. 

NATO: Napad na Hute u Jemenu odbramben i osmišljen da očuva slobodu plovidbe

Portparol NATO - a saopštio je danas da su udari američkih i britanskih snaga protiv militantne grupe Huti u Jemenu "odbrambeni i osmišljeni da očuvaju slobodu plovidbe na jednom od najznačajnijih plovnih puteva u svetu".

"Snage Huta podržava, snabdeva i oprema Iran, tako da Teheran ima posebnu odgovornost u obuzdavanju svojih saveznika", naveo je portparol Alijanse, prenosi Rojters.

Sam NATO nije bio uključen u napade, ali su SAD i Velika Britanija dobile podršku Holandije i Kanade, koje su takođe članice Alijanse.

U izjavi portparola se ne navodi da li sve članice NATO-a podržavaju američko-britanski napad na Hute.

Huti: SAD i Velika Britanija će platiti visoku cenu, napadi nas neće odvratiti od podrške Gazi

Zvaničnik Huta Husein Al Izi poručio je da će SAD i Velika Britanija "platiti visoku cenu" nakon što su te dve zemlje izvele napade na položaje te pobunjeničke grupe u Jemenu.

Portparol jemenskih Huta rekao je da nema opravdanja za ovu akciju SAD i Britanije, prenosi Rojters.

Huti su takođe najavili da će se nastaviti napade na brodove u Crvenom moru koji plove ka Izraelu.

SAD i Velika Britanija će "platiti visoku cenu" za ovu "očiglednu agresiju", rekao je Al Izi za jemensku televiziju.

Portparol Huta Mohamed Abdulsalam napisao je na mreži X da Vašington i London greše ako misle da će njihovi udari "odvratiti Jemen od pružanja podrške Palestini i Gazi".

Pentagon: Ne šaljemo dodatne snage zbog udara na Hute, Ostin rukovodi napadima

Sjedinjene Američke Države ne planiraju da šalju dodatne snage u region nakon što su američke i britanske vojske izvele udare na jemenske pobunjenike Hute, rekao je danas portparol Pentagona Patrik Rajder.

On je saopštio i da je ministar odbrane SAD Lojd Ostin, koji je 1. januara hospitalizovan zbog infekcije, "aktivno angažovan u nadgledanju i rukovođenju ovim udarima", prenosi Rojters.

Rajders je dodao da se Ostin oseća dobro i da je dva puta razgovarao sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom u poslednja dva dana.

Sunak: Uspešni udari na položaje Huta u Jemenu

Britanski premijer Riši Sunak izjavio je danas da će napad Velike Britanije i SAD na ciljeve u Jemenu oslabiti militantnu grupu Huti koja ima podršku Iran, dodavši da su udari bili uspešni.

"Prvi pokazatelji su da su ti udari bili uspešni. Naš cilj je vrlo jasan, to je deeskalacija tenzija i vraćanje stabilnosti u region", rekao je Sunak tokom posete Ukrajini, prenosi Rojters.

Dodao je da će serija napada oslabiti i poremetiti sposobnost Huta da lansiraju rakete i dronove.

Sunak je ranije danas potvrdio da je britansko Kraljevsko ratno vazduhoplovstvo zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama izvelo napade na položaje Huta u Jemenu.

Erdogan osudio američke i britanske udare na Hute

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je osudio američke i britanske udare na Hute u Jemenu kao nesrazmernu upotrebu sile i optužio ove dve zemlje da pokušavaju da pretvore Crveno more u "more krvi".

Obraćajući se novinarima u Istanbulu posle molitve petkom, Erdogan je rekao da Ankara dobija informacije sa različitih strana da snage Huta sprovode "uspešnu odbranu" protiv SAD i Britanije.

Britanska vlada: Odluka o napadu na Hute u skladu sa međunarodnim pravom

Britanska vlada saopštila je danas da je odluka o napadu na vojne ciljeve jemenskih pobunjenika Huta u Jemenu u skladu sa međunarodnim pravom.

Na sajtu britanske vlade se navodi da je Velikoj Britaniji, prema međunarodnom pravu, dozvoljeno da koristi silu u okolnostima u kojima je delovanje u samoodbrani jedino izvodljivo sredstvo za suočavanje sa stvarnim ili potencijalno skorim oružanim napadom i gde je upotreba sile neophodna i proporcionalna.

Dokument objavljen na sajtu vlade je nazvan "Sažetak pravne pozicije britanske vlade: Legitimitet vojne akcije Velike Britanije nad objektima Huta u Jemenu".

Kremlj: Udari SAD i Britanije na Jemen nelegitimni iz ugla međunarodnog prava

Kremlj je danas ocenio da su američki i britanski udari na Jemen nelegitimni iz ugla međunarodnog prava i da nedavno usvojena rezolucija Saveta bezbednosti koja osuđuje napade jemenskih pobunjenika Huta na brodove u Crvenom moru ne može da ih opravda.

"Rusija osuđuje američke i britanske udare na Jemen", izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi TASS.

Peskov je naglasio da su sa stanovišta međunarodnog prava ti udari nelegitimni i da se Kremlj pridržava upravo tog stava.

On je istakao da je Savet bezbednosti UN ranije doneo rezoluciju koju su predložile SAD, a koja osuđuje napade jemenskih pobunjenika Huta u Crvenom moru i zahteva da se oni odmah prekinu.

Za dokument je glasalo 11 članica Saveta bezbednosti UN, dok su četiri zemlje, uključujući Rusiju, bile uzdržane.

Češki predsednik podržao napade SAD i Velike Britanije na vojne ciljeve Huta

Češki predsednik Petr Pavel, bivši predsednik Vojnog komiteta NATO-a, podržao je vazdušne napade SAD i Velike Britanije na vojne ciljeve Huta u Jemenu.

Pavel je na platformi X napisao da "provokativni i opasni" napadi Huta na brodove u Crvenom moru više ne mogu da se tolerišu.

"Vojna akcija naših saveznika je neophodan korak da se spreče rastuće tenzije u regionu i da se obnovi bezbedan međunarodni trgovinski saobraćaj", naveo je Pavel.

Rojters: Italija odbila da učestvuje u napadima na vojne ciljeve Huta u Jemenu

Italija je odbila da učestvuje u američkim i britanskim napadima na vojne ciljeve jemenskih pobunjenika Huta u Jemenu, rekao je danas neimenovani izvor iz italijanske vlade za Rojters.

Izvor je istakao da Italija više voli da vodi mirovnu politiku u regionu Crvenog mora.

Izvor je napomenuo da italijanska vlada mora da dobije podršku parlamenta da bi vojska učestvovala u bilo kojoj akciji i da je zbog toga brzo odobrenje nemoguće.

Kina pozvala na uzdržanost nakon napada na vojne ciljeve Huta u Jemenu

Kina je danas izrazila zabrinutost zbog eskalacije tenzija u Crvenom moru i pozvala na uzdržanost nakon zajedničkih američkih i britanskih vojnih udara na vojne ciljeve jemenskih pobunjenika Huta u Jemenu.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning rekla je na redovnom brifingu za novinare da Peking "poziva sve relevantne strane da ostanu mirne i pokažu uzdržanost da bi se sprečilo širenje sukoba".

Mao je istakla da je Kina spremna da komunicira sa svim stranama radi deeskalacije tenzija u cilju zajedničkog održavanja bezbednosti međunarodnog plovnog puta u Crvenom moru, preneo je Si-En-En (CNN).

Francuska i Nemačka: Napadi na Hute treba da spreče njihove napade u Crvenom moru

Francuska i Nemačka ponovo su danas osudile napade jemenskih pobunjenika Huta na trgovačke brodove u Crvenom moru, naglašavajući da američko-britanski napad na vojne ciljeve te grupe u Jemenu treba da spreči dalje napade Huta.

Francusko ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da Huti snose izuzetno veliku odgovornost za eskalaciju sukoba u regionu zbog svojih napada na komercijalne brodove u Crvenom moru, preneo je Rojters.

Nemačko ministarstvo inostranih poslova saopštilo je na platformi X da cilj Zapada ostaje deeskalacija tenzija i obnavljanje stabilnosti u Crvenom moru.

Jordan: Neuspeh da se obuzda Izrael gura region Bliskog istoka ka još većem ratu

Jordan je danas upozorio da neuspeh da se obuzda izraelska, kako je navedeno, "ekstremistička" politika protiv Palestinaca gura region Bliskog istoka ka još većim sukobima i ratovima.

Jordanski ministar inostranih poslova Ajman Safadi ocenio je da Izrael izlaže bezbednost regiona opasnosti jer međunarodna zajednica nije, kako je naveo, uspela da zaustavi izraelsku agresiju na Palestince, javili su jordanski državni mediji, a prenosi Rojters.

Hamas oštro osudio američko-britanski napad na vojne ciljeve Huta u Jemenu

Palestinska militantna grupa Hamas oštro je danas osudila američko-britanski napad na vojne ciljeve jemenskih pobunjenika Huta u Jemenu.

Hamas je u saopštenju naveo da će SAD i Velika Britanija snositi odgovornost za uticaj tog napada na pogoršanje bezbednosti regiona, preneo je Rojters.

Savetnik premijera Iraka ocenio da Zapad širi sukob Izraela i Hamasa

Savetnik premijera Iraka Fadi al-Šamari ocenio je danas da Zapad širi sukob između Izraela i Hamasa i povećava tenzije u regionu, javila je iračka državna novinska agencija INA.

Al-Šamarijevi komentari usledili su nakon što su SAD, Velika Britanija i saveznici pokrenuli napade iz vazduha i sa mora na vojne mete jemenskih pobunjenika Huta, kao odgovor na njihove napade na brodove u Crvenom moru izvedene u znak protesta zbog izraelske vojne operacije u Pojasu Gaze, prenosi Rojters.

Zaharova: Vazdušni napadi na Jemen su nepoštovanje međunarodnog prava

Rusija je osudila napade SAD i Velike Britanije na Hute u Jemenu navodeći da su oni još jedan primer izvrtanja rezolucija Saveta bezbednosti UN i potpuno nepoštovanje međunarodnog prava.

Rusija poziva međunarodnu zajednicu da osudi napade na Jemen i da intenzivira međunarodne napore za sprečavanje eskalacije sukoba na Bliskom istoku, saopštilo je rusko Ministarstvo, prenosi RIA Novosti.

"Vazdušni napadi SAD na Jemen još su jedan primer toga kako Anglosaksonci izvrću rezolucije Saveta bezbednosti UN i potpuno zanemaruju međunarodno pravo radi eskalacije situacije u regionu zbog ostvarivanja svojih destruktivnih ciljeva", napisala je portparolka Ministarstva Marija Zaharova na Telegramu.

Protesti aktivista u Njujorku i Vašingtonu protiv napada na Hute u Jemenu

Nekoliko desetina antiratnih aktivista protestovalo je na Tajms skveru u Njujorku i ispred Bele kuće u Vašingtonu zbog napada SAD i Velike Britanije na vojne ciljeve Huta u Jemenu.

Učesnici protesta rekli su da taj napad preti da izazove eskalaciju rata u Pojasu Gaze, javlja Rojters.

Agencija navodi da su demonstranti na Tajms skveru uzvikivali "Dalje ruke od Bliskog istoka", "Dalje ruke od Jemena" i "Dalje ruke od Gaze".

Učesnici protesta u blizini Bele kuće mahali su palestinskim zastavama i nosili transparente na kojima je pisalo "Slobodna Palestina" i "Zaustavite bombardovanje Jemena".

Libanski Hezbolah osudio napade SAD i Velike Britanije na Hute u Jemenu

Libanska oružana grupa Hezbolah saopštila je danas da osuđuje britansko-američke napade na Jemen.

"Američka agresija još jednom potvrđuje da su SAD partner u tragedijama i masakrima koje je počino cionistički neprijatelj u Gazi i regionu", navodi se u saopštenju ove ekstremističke grupe bliske Iranu, prenosi Rojters.

Saveznici saopštili da su napadi na Hute u Jemenu izvedeni u samoodbrani

Vlade Australije, Bahreina, Kanade, Danske, Nemačke, Holandije, Novog Zelanda, Južne Koreje, Velike Britanije i SAD navele su u zajedničkom saopštenju da postoji "široki konsenzus" međunarodne zajednice protiv jemenskih pobunjenika Huta i da je napad na njih izvršen kao akt samoodbrane.

U saopštenju se podseća da je prošlog meseca usvojena rezolucija Saveta bezbednosti UN kojom se pobunjenici pozivaju da obustave napade na brodove u Crvenom moru i naglašava da su multilateralni napadi na lokacije Huta u Jemenu sprovedeni "u skladu sa inherentnim pravom na individualnu i kolektivnu samoodbranu", prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Dodaje se da su precizni udari imali za cilj da smanje sposobnosti Huta da ugroze globalnu trgovinu i živote pomoraca na jednom od najvažnijih plovnih puteva na svetu i da cilj ostaje deeskalacija tenzija i vraćanje stabilnosti u Crvenom moru.

Iran: Napadi na Hute su kršenje teritorijalnog integriteta Jemena

Iran najoštrije osuđuje američko-britanske napade na jemenske Hute, saopštio je danas portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani.

"Najoštrije osuđujemo vojne akcije SAD i Velike Britanije na nekoliko gradova u Jemenu. Ovo smatramo jasnim kršenjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta Jemena, kao i kršenjem međunarodnog prava i odredbi", rekao je Kanani, prenosi Rojters pozivajući se na portal Nurnjuz.

Rusija zatražila hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN posle napada SAD i Velike Britanije na ciljeve Huta u Jemenu

Rusija je danas saopštila da je zatražila hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN kako bi se razgovaralo o vojnim udarima SAD i Velike Britanije na ciljeve Huta u Jemenu.

Sastanak bi trebalo da bude održan u petak posle sastanka o rešenju za bliskoistočnu krizu, prenosi RIA Novosti.

Kako je navela stalna misija Rusije pri UN na Telegram kanalu, sastanak će biti održan u otvorenom formatu.

Saudijska Arabija poziva na uzdržanost nakon vazdušnih udara na Hute u Jemenu

Saudijska Arabija pozvala je danas na uzdržanost i izbegavanje eskalacija nakon vazdušnih udara SAD i Britanije na položaje povezane sa Hutima u Jemenu.

U saopštenju saudijskog ministarstva spoljnih poslova navodi se da Rijad pažljivo prati situaciju "sa velikom zabrinutošću", prenosi Rojters.

"Kraljevina naglašava značaj održavanja bezbednosti i stabilnosti u regionu Crvenog mora, kao i slobode polovidbe", navedeno je u saopštenju.

Bajden: SAD i Britanija izvele napade na lokacije u Jemenu koje koriste Huti

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da su SAD i Velika Britanija, uz podršku Australije, Bahreina, Kanade i Holandije, izvele napade na lokacije u Jemenu koje koriste jemenski pobunjenici Huti, saopštila je Bela kuća.

Bajden je rekao u četvrtak da su ti napadi direktan odgovor na napade Huta na međunarodne trgovačke brodove u Crvenom moru. Huti su u napadima prvi put u istoriji koristili protivbrodske balističke projektile, naveo je Bajden.

Prema njegovim rečima, napadi Huta ugrozili su američko osoblje, pomorce, civile, partnere SAD, kao i međunarodnu trgovinu i slobodnu plovidbu.

Bajden je rekao da neće oklevati da preduzima dalje mere za zaštitu ljudi i slobodne komercijalne plovidbe, preneo je Rojters. 

Ostin: Vojna akcija saveznika u Jemenu ima za cilj da umanji sposobnosti Huta

Američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je da je zajednička vojna akcija SAD i saveznika u Jemenu ima za cilj da umanji sposobnosti jemenskih pobunjenika Huta.

Ostin je u saopštenju precizirao da su na meti napada bile bespilotne letelice Huta, brod bez posade, krstareće rakete za kopnene napade, radar i objekti vazdušnog nadzora.

Zvaničnik američke odbrane izjavio je da je Ostin pratio operaciju u Jemenu u realnom vremenu iz bolnice gde je operisan zbog raka prostate, objavio je Bi-Bi-Si (BBC).

Taj zvaničnik je rekao da je Ostin bio "aktivno uključen" i da je dva puta razgovarao sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom u 72 sata koji su prethodili operaciji.