22. januar 2024 14:36

Huti traže više iranskog oružja kako bi pojačali napade u Crvenom moru

Izvor: TANJUG

podeli vest

Huti traže više iranskog oružja kako bi pojačali napade u Crvenom moru

Foto: Indian Navy via AP, FIle/

KAIRO - Jemenski, pro-iranski pobunjenici Huti traže više iranskog oružja kako bi pojačali napade u Crvenom moru, pokazuju američki obaveštajni podaci.

Nedavni obaveštajni podaci koje su prikupile SAD i druge zapadne zemlje ukazuju na to da Huti traže još oružja od Teherana, što izaziva zabrinutost da je ova militantna grupa odlučna da nastavi napade na brodove u Crvenom moru i da preti da izazove širenje sukoba na Bliskom istok, prenosi portal Politiko.

Američki zvaničnici su najmanje mesec dana analizirali informacije o planiranju Huta za intenziviranje napade, uključujući pokušaje da nabave dodatno oružje potrebno za lansiranje raketnih projektila na teretne brodove.

Obaveštajni podaci takođe ukazuju da bi ova jemenska grupa mogla da pokuša da napadne zapadne snage stacionirane u regionu.

Američki viceadmiral: Iran direktno umešan u napade Huta na teretne brodove

Iran je vrlo direktno umešan u napade jemenskih Huta na teretne brodove u Crvenom moru, nakon izraelskog napada na palestinski Hamas, rekao je komandant američke mornarice za Bliski istok, viceadmiral Bred Kuper.

On je potvrdio da su se napadi povezani sa ranijim iranskim pretnjama, koje su se ticale samo Persijskog zaliva i Ormuskog moreuza, sada proširili na veći deo Bliskog istoka.

"Očigledno, akcije Huta, odnosno, njihovi napadi na teretne brodove su najveći koje smo videli u dve generacije. Činjenice govore da oni napadaju međunarodnu zajednicu, stoga, mislim da ste videli odgovor", rekao je on za AP.

Iranska misija u Ujedinjenim nacijama nije odmah odgovorila na zahtev za komentar na Kuperove tvrdnje.

Od novembra, Huti su pokrenuli najmanje 34 napada na brodove koji prolaze kroz Crveno more, ka Sueckom kanalu, što je ključna ruta za energetski i komercijalni teret koji dolazi iz Azije i Bliskog istoka, ka Evropi.

Prethodnih dana, SAD su pokrenule sedam vazdušnih napada na vojne pozicije Huta, ciljajući im vazduhoplovne baze i lokacije sa kojih se ispaljuju rakete na brodove.

Učestalost napada Huta deluje da je smanjen, za sada, pošto su SAD i saveznici pojačali pomorske patrole u regionu.