26. januar 2024 13:22

Matarela: Italija neće tolerisati povratak antisemitizma

Izvor: TANJUG

podeli vest

Matarela: Italija neće tolerisati povratak antisemitizma

Foto: Shutterstock.com/Alessia Pierdomenic, arhivao

RIM - Italija neće tolerisati povratak antisemitizma, izjavio je danas italijanski predsednik Serđo Matarela, uoči sutrašnjeg Dana sećanja na Holokaust.

"Mrtvi iz Aušvica nas kontinuirano podsećaju da čovečanstvo ide teškim i rizičnim putevima. Ovo je, takođe, manifestovano povratkom opasnih primera antisemitizma u svetu - predrasuda koje prate drevne antijevrejske stereotipe, ojačane društvenim medijima bez kontrole ili skrupula", izjavio je Matarela u predsedničkoj palati, prenela je ANSA.

On je dodao da italijanske jevrejske zajednice znaju da je Italija njihov dom i da Republika, čiji su integralni deo, neće tolerisati, na bilo koji način, pretnje, zastrašivanja i maltretiranja Jevreja.

Predsednik Italije je, takođe, izrazio uznemirenost zbog talaca koje drži Hamas, ali i zbog patnje palestinskih civila zbog izraelskog bombardovanja Gaze.

Gradonačelnik Milana Đuzepe Sala rekao je da će propalestinske demonstracije biti zabranjene u tom radu i ostalim većim gradovima, uključujući i Rim u subotu, zbog rizika od antiizraelskih ili antisemitskih incidenata.

Sala je rekao da prati instrukcije ministra policije Matea Pjantedozija.

"Ako ne dođe do promene u poslednji čas, propalestinske demonstracije će biti zabranjene", rekao je Sala.