30. januar 2024 06:57

Vladimir Božović učestvovao na svečanosti "Giorno della Memoria" u Njujorku

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vladimir Božović učestvovao na svečanosti "Giorno della Memoria" u Njujorku

Foto: Tanjug video

NJUJORK - Generalni konzul Srbije u Njujorku Vladimir Božović učestvovao je na tradicionalnom javnom čitanju imena Jevreja koji su deportovani iz Italije i drugih teritorija pod italijanskom komandom u vreme fašističke diktature Benita Musolinija.

Ceremonija pod nazivom „Giorno della Memoria“ počela je tradicionalnom jevrejskom molitvom, a održana je ispred italijanskog konzulata u Njujorku.

Božović je, zajedno sa ostalim učesnicima, među kojima i veliki broj diplomata iz drugih zemalja, poput generalnih konzula Nemačke i Francuske, pročitao neka od imena Jevreja koji su doživeli tragične sudbine tokom ratnih godina dvadesetog veka, navodi se u saopštenju Generalnog konzulata.

Pored toga, dodaje se, "Giorno della Memoria" obeležava dan kada je sovjetska armija oslobodila Aušvic 1945. godine.

Evropske zemlje i Ujedinjene nacije obeležavaju ovaj dan raznim programima i ceremonijama koje se organizuju kako bi se podigla svest o ovom izazovnom periodu istorije, podstakao socijalni dijalog i suprotstavio rasizmu, diskriminaciji, netoleranciji i ksenofobiji u današnjim društvima.

Božović je pre događaja boravio u zvaničnoj poseti generalnom konzulu Italije u Njujorku Fabriciju di Mikeleu, koji ga je pozvao da učestvuje na ceremoniji „Giorno della Memoria“.

Po završetku ceremonije, Božović je neformalno razgovarao sa nekoliko prisutnih diplomata, a potom održao i zvaničan sastanak sa generalnim konzulom Kanade u Njujorku Tomom Klarkom.

Klark je tokom sastanka izrazio zahvalnost za značajan doprinos srpske dijaspore razvoju savremene Kanade, navodeći da smatra da je neophodno unaprediti odnose dve zemlje na svim nivoima, a ne samo među većim gradovima.

Klark i Božović su razgovarali o međunarodnim političkim dešavanjima, složivši se da će odbrana liberalne demokratije biti prioritet za sva moderna društva u narednoj deceniji

Dvojica konzula razmenili su iskustva u diplomatskoj službi i obavezali se na međusobnu podršku u budućim aktivnostima konzulata Srbije i Kanade u Njujorku, zaključuje se u saopštenju.