3. februar 2024 22:30

Ministarstvo zdravlja u Gazi: U poslednja 24 sata ubijeno još 107 Palestinaca

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarstvo zdravlja u Gazi: U poslednja 24 sata ubijeno još 107 Palestinaca

Foto: AP Photo/Hatem Ali

GAZA - Najmanje 107 Palestinaca je ubijeno, a 165 je ranjeno u poslednja 24 sata u izraelskim napadima na Pojas Gaze, saopštilo je danas ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze.

Dodaje se da je u poslednja 24 sata "izraelska okupacija počinila 12 masakra nad porodicama u Pojasu Gaze", navodi Anadolija.

"Mnogi ljudi su i dalje zarobljeni pod ruševinama i na putevima jer spasioci ne mogu da dođu do njih", ističe se u saopštenju.

Od 7. oktobra je, prema podacima palestinskih zdravstvenih vlasti, ubijeno najmanje 27.238 Palestinaca, uglavnom žena i dece, a 66.452 povređeno.

Komisija Kongresa SAD preporučila 17,6 milijardi dolara vojne pomoći za Izrael

Zakon o 17,6 milijardi dolara nove vojne pomoći Izraelu u ratu protiv Hamasa predstavljen je danas u Predstavničkom domu američkog Kongresa.

Predlog zakona o finansiranju, koji je ponudila Komisija za aproprijacije Predstavničkog doma, mogao bi doći na glasanje u punom Domu sledeće nedelje, rekao je predsedavajući Predstavničkog doma Majkl Džonson u pismu poslanicima.

Predstavnički dom pod kontrolom republikanaca ranije je odobrio 14,3 milijardi dolara nove vojne pomoći Izraelu, ali sa zahtevom da se ona plati vraćanjem dela novca koji je već bio namenjen američkoj poreskoj službi, piše Džeruzalem post.

Senat pod kontrolom demokrata odbio je taj predlog i očekuje se da će predstaviti zakonodavni paket koji bi pomogao Izraelu, kao i da će pružiti veću vojnu pomoć Ukrajini u ratu protiv Rusije.

El Huti: Ako Amerika izvrši invaziju na Jemen, dobiće lekcije teže od Vijetnama

Član Vrhovnog političkog saveta jemenske militantne grupe Huti, Muhamed Ali Al Huti izjavio je danas da ako Amerika odluči da izvrši invaziju na Jemen kopnom, suočiće se sa teškim lekcijama gorim od Vijetnama.

On je istakao da zapadni mediji usvajaju američki narativ o događajima u Crvenom moru, a da je cilj toga američki pokušaj da tim sredstvima demonizuje jemenski narod.

"Amerikanci i Britanci su đavoli koji odbijaju da zaustave genocid u Gazi i ukinu opsadu palestinskog, nastojeći zajedno sa Izraelom da militarizuju Crveno more i nastave eskalaciju i agresiju na Jemen. Ako Amerika i Britanija odluče da napadnu Jemen kopnenim putem, čekaće ih teške lekcije još gore od onih sa kojima su se suočili u Vijetnamu, Avganistanu i Iraku", poručio je zvaničnik Huta.

On je istakao da narod Jemena voli slobodu i ima mnogo opcija da "nanese strateški poraz Amerikancima u regionu".

Borelj: EU nije obustavila pomoć UNRWA, bilo je mnogo dezinformacija

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj izjavio je danas da Evropska komisija nije obustavila finansiranje Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama na Bliskom istoku (UNRWA), ističući da je bilo mnogo dezinformacija o ovom pitanju u poslednje vreme.

"Da razjasnim jednu stvar: Evropska komisija, ili ako hoćete, Evropska unija, nije suspendovala finansiranje UNRWA. Pre nekoliko dana dogodilo se 'efekat grudve snega' da svi obustavljaju finansiranje, i pošto su svi to uradili, onda navodno moramo i mi tako", rekao je Borelj, kako je objavljeno na sajtu Evropske službe za spoljne poslove (EEAS)

On je dodao da se danas u Briselu razgovaralo o situaciji u Gazi i o optužbama na račun dela osoblja UNRWA, da su učestvovali u napadu na Izrael 7. oktobra.

"Diskutovali smo o finansiranju UNRWA, u svetlu optužbi protiv nekih njihovih članova. Zemlje članice su pozdravile brze mere koje je preuzela UNRWA i pokrenula istragu, pokazavši koliko ozbiljno UN shvata ovo pitanje. Očekujemo izveštaj, koji bi trebalo da se donese brzo i efikasno", poručio je Borelj i dodao da u UN žele više da znaju kako radi UNRWA, zbog čega je pozvao šefa te organizacije, Filipea Lazarinija na sledeći sastanak šefova diplomatija evropskog bloka, 12. februara.

Kanal 12: Izrael očekuje odgovor od Hamasa u narednih dan, dva

Izrael očekuje od Hamasa da u narednih dan ili dva dobije odgovor na pitanje da li je ta militantna grupa spremna da počne pregovore o oslobađanju izraelskih talaca, preneo je Kanal 12.

Izrael se nadao da će danas dobiti odgovor, ali, kako navodi Tajms of Izrael, izgleda da politički lider Hamasa Ismail Hanije odugovlači.

Do sada, dodaje list, razgovori između dve sukobljene strane su bili bazirani na uopštenim principima, i nisu došli do broja izraelskih talaca i palestinskih zatvorenika koji bi mogli da budu oslobođeni.

Hiljade indijskih radnika traže posao u Izraelu usred rata

Hiljade zidara, stolara i drugih kvalifikovanih radnika u Indiji traže zaposlenje u Izraelu zahvaljujući bilateralnom sporazumu dve države, uprkos ratu između Izraela i Hamasa.

Uprkos niskim temperaturama i zimskoj magli na severu Indije, više od 7.000 radnika prisustvovalo je regrutaciji u gradu Laknau, javlja španska agencija EFE.

Glavni grad države Utar Pradeš bio je poprište jednonedeljnog praktičnog procesa regrutovanja, koji je završen prošlog utorka, gde su kandidati pokazali svoje umeće kroz oblaganje zidova ili polaganje pločica pod nadzorom izraelskog tima.

Plata koju bi radnici dobili u Izraelu je jedan od glavnih razloga željene migracije, sa oko 1.600 dolara mesečno u poređenju sa prosečnom mesečnom platom od 330 dolara u Indiji, prema podacima indijskog Ministarstva statistike iz jula 2023.

Berbok: Izraelska ofanziva na Rafu bi bila pogrešna

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok rekla je danas da bi ofanziva izraelske vojske na najjužniji deo Pojasa Gaze bila pogrešna.

"Preduzimati akcije u Rafi, kako je najavio izraelski ministar odbrane, ne bi bio opravdan, to je trenutno najnaseljenije mesto (u Pojasu Gaze)", rekla je Berbok za RND.

Tajms of Izrael objavio je da izraelska vojska (IDF) planira da proširi operacije u oblast Rafe, navodeći da je izraelski ministar odbrane Joav Galant rekao da bi IDF mogao da dođe do Hamasove brigade u Rafi i uništi je.

Berbok je rekla da je bila šokirana kada je čula takve planove, preneo je Dojče vele.

Šef turskih obaveštajaca se susreo sa Ismailom Hanijeom

Šef turske obaveštajne službe (MIT) Ibrahim Kalin sastao se danas sa predsednikom političkog krila palestinskog Hamasa, Ismailom Hanijeom i njegovom delegacijom u glavnom gradu Katara, Dohi.

Kako prenosi turski list Hurijet, na sastanku je istaknuto da je uspostavljanje nezavisne palestinske države, sa Jerusalimom kao glavnim gradom, osnova regionalne stabilnosti.

Dodaje se i da je jedna od glavnih tema sastanka bila je razmena zarobljenika, kao i razvoj situacije u Gazi, obezbeđivanje primirja i traženje načinia da se okonča izraelska opsada.

Hanije, koji je bivši palestinski premijer, rukovodi političkim krilom Hamasa iz Dohe, gde trenutno živi.

UAE izdvojili pet miliona dolara za podršku operacijama UN u Pojasu Gaze

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) izdvojili su pet miliona dolara za podršku humanitarnim operacijama Ujedinjenih nacija u Pojasu Gaze i podršku višem koordinatoru UN za humanitarnu pomoć i rekonstrukciju za Gazu Sigrid Kag u njenim naporima da ublaži patnje naroda Gaze i poveća isporuku hitne humanitarne pomoći, javila je danas državna novinska agencija WAM.

Ministar spoljnih poslova UAE šeik Abdulah bin Zajed Al Nahjan razgovarao je juče sa Kag u Abu Dabiju o pogoršanju humanitarne krize u Pojasu Gaze, kao i načinima za rešavanje njenih posledica slanjem hitne pomoći u cilju ublažavanja patnje civila.

Naglašena je i neophodnost prekida vatre u Pojasu Gaze i potreba da se obezbedi hitno dostavljanje humanitarne pomoći.

Glavni donatori Agencije UN za palestinske izbeglice (UNRWA) ranije su obustavili finansiranje Agencije nakon što su se pojavile tvrdnje da je 12 Palestinaca koji su zaposleni u toj agenciji osumnjičeno za umešanost u napade Hamasa na jug Izraela 7. oktobra.

Sanders: Uložiću amandman na dodatnu finansijsku pomoć Izraelu

Američki senator Berni Sanders saopštio je danas da će uložiti amandman na dodatni paket pomoći SAD Izraelu u vrednosti od 10 milijardi dolara.

''SAD moraju okončati svoje saučesništvo u noćnoj mori koja se odvija u Gazi. Zato ću ponuditi amandman na dopunski zakon kako bi se obezbedilo nulto finansiranje za nastavak Netanijahuovog ilegalnog i nemoralnog rata protiv palestinskog naroda'', napisao je Sanders na svom nalogu na mreži X.

On je dodao da se amandman neće odnositi i na finansiranje PVO sistema Izraela.