5. februar 2024 13:28

Politiko: Sporovi o budućnosti Brisela mogu da buknu posle izbora u junu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Politiko: Sporovi o budućnosti Brisela mogu da buknu posle izbora u junu

Foto: Shutterstock.com/Sergii Figurnyi, ilustracija

BRISEL - U Belgiji se intenziviraju pitanja o budućnosti prestonice, Brisela, a sporovi u vezi sa tim između onih koji govore francuski i flamanski mogu ponovo da buknu nakon izbora u junu, na kojima se očekuje da će krajnje desničarska flamanska partija Vlams Belang postati najveća politička snaga, piše Politiko.

Kako se navodi, predsednik Vlams Belang Tom Van Griken ne krije svoju ambiciju da odvoji Flandriju na severu Belgije, gde se govori holandski, od ostatka Belgije, kako bi formirao nezavisnu državu, što bi dovelo do podele zemlje po jezicima.

"Verujemo da je Belgija prinudni brak", rekao je Van Griken za Politiko prošlog leta.

Van Griken je istakao da je holandski jezik tokom dvesta godina potisnut iz Brisela.

Međutim, postoji jedna ogromna prepreka Van Grikenovoj ambiciji jer se postavlja pitanje šta učiniti sa belgijskom prestonicom, gradom u kojem se uglavnom govori francuski jezik i koji je okružen Flandrijom, navodi Politiko.

Belgijska jezička podela je bila izvor sporova najmanje od kasnog srednjeg veka, kada je aristokratija koja je govorila francuski vladala flamanskim stanovništvom.

U Briselu je holandski jezik bio dominantan sve dok Vojvodstvo Burgundije nije preuzelo kontrolu u 15. veku i uvelo francuski kao jezik plemstva i administracije.

Napoleonovo osvajanje krajem 18. veka dodatno je učvrstilo francuski jezik koji je ostao dominantan gotovo jedan vek u Belgiji, iako je većina njenih građana govorila samo holandski.

Na osnovu izjašnjavanja građana u 20. veku, u Flandriji na severu se govorio flamanski, frankofona Valonija je na jugu i postojala je mala zajednica nemačkog govornog područja na istoku Belgije.

Brisel je tada dobio poseban status - zvanično dvojezičan, ali se de fakto govori francuski sa zajednicama koje govore holandski svuda oko prestonice.

Tenzije u vezi sa pitanjem jezika prožimaju belgijsku istoriju, a nigde osećaj flamanskog nezadovoljstva nije tako prisutan kao kada je reč o prestonici, gde samo 15 odsto stanovništva govori holandski i taj broj nastavlja da opada, navodi Politiko.

Spor oko jezika je 2010. godine izazvao veliku političku krizu, kada je Aleksander de Kro, sadašnji belgijski premijer, srušio vladu zbog neslaganja u vezi sa političkim pravima građana koji govore francuski izvan glavnog grada.