8. januar 2023 12:35

Izrael ukinuo dozvolu za putovanje palestinskom ministru spoljnjih poslova

Izvor: TANJUG

podeli vest

Izrael ukinuo dozvolu za putovanje palestinskom ministru spoljnjih poslova

Foto: Shutterstock.com/Leonid Altman, ilustracija

JERUSALIM - Palestinski ministar spoljnih poslova Rijad Malki saopštio je danas da mu je Izrael poništio dozvolu za putovanje, u okviru niza kaznenih mera protiv Palestinaca koje je nova izraelska ultradesničarska vlada objavila pre nekoliko dana.

Malki je u saopštenju naveo da se vraćao sa inauguracije brazilskog predsednika kada je obavešten da mu je Izrael poništio dozvolu za putovanje, koja omogućava najvišim palestinskim zvaničnicima da putuju i izlaze sa okupirane Zapadne obale, za razliku od običnih Palestinaca, prenosi AP.

Izraelska vlada je u petak odobrila mere za kažnjavanje Palestinaca u znak odmazde zbog usvajanja rezolucije pred Generalnom skupštinom UN kojom se od Međunarodnog suda pravde traži da iznese savetodavno mišljenje o pravnim posledicama izraelske okupacije palestinskih teritorija i da svoje mišljenje o izraelskoj okupaciji.

Odluka naglašava oštru liniju koju je sadašnja vlada premijera Benjamina Netanijahua, zauzela prema Palestincima samo nekoliko dana od preuzimanja dužnosti.

Palestinci su osudili ukidanje Malkijeve dozvole, rekavši da bi Izrael trebalo da bude "kažnjen zbog kršenja međunarodnog prava".

AP nije zasad dobio potvrdu izraelskih zvaničnika.

Netanijahu je rekao danas na sastanku svog kabineta da su uvedene mere usmerene protiv "ekstremnih antiizraelskih" koraka u UN.

Vladin kabinet za bezbednost odlučio je u petak da Izrael konfiskuje 39 miliona dolara prihoda od poreza prikupljenih u ime palestinske vlasti i da ta sredstva prebaci u program kompenzacije porodicama izraelskih žrtava napada palestinskih ekstremista.