14. februar 2024 09:34

Seul: Pjongjang hakovao mejlove pomoćnika predsednika Južne Koreje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Seul: Pjongjang hakovao mejlove pomoćnika predsednika Južne Koreje

Foto: Shutterstock.com/Alexander Geiger, ilustracija

SEUL - Severna Koreja je hakovala lične mejlove jednog pomoćnika južnokorejskog predsednika Jun Suk-jeola pre njegove posete Velikoj Britaniji prošlog novembra, rekla je njegova kancelarija za BBC.

Član osoblja je hakovan jer je koristio lični nalog e-pošte za službeni rad, saopštila je kancelarija predsednika, ali je naglašeno da bezbednosni sistem predsedničkog kabineta nije probijen.

"Hakovanje je prouzrokovano nepažljivim kršenjem bezbednosnih propisa od strane pojedinačnog administratora koji je koristio komercijalnu e-poštu u radne svrhe", rečeno je za BBC.

Lokalna južnokorejska štampa je, pozivajući se na visokorangirani izvor iz vlade, prenela da su hakeri pristupili rasporedu putovanja predsednika.

Kako je navedeno, ukradene su i poruke koje je predsednik poslao, ali njegova kancelarija nije otkrila koje su informacije u pitanju.

Usled međunarodnih sankcija, Severna Koreja koristi hakovanje za krađu informacija i novca, a procenjuje se da je na ovaj način Pjongjang od 2016. ukrao oko tri milijarde dolara.