16. februar 2024 13:33

Ko je bio Aleksej Navaljni?

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ko je bio Aleksej Navaljni?

Foto: Moscow City Court via AP, File/

MOSKVA - Ruski opozicionar Aleksej Anatoljevič Navaljni, koji je preminuo danas u zatvorskoj koloniji u autonomnom okrugu Jamalo-Nenecki u 48. godini, služio je kaznu od 30 godina zatvora u Rusiji.

Navaljni, po profesiji pravnik, počeo je da se bavi politikom 2000. godine kao član partije Jabloko, a ozbiljnije je ušao u politiku kada je pomagao u protestima u Rusiji održanim 2011-12. godine, tvrdeći da je bilo izborne prevare i da je vlada korumpirana.

Istraživao je Putinov unutrašnji krug ljudi i svoje snimke postavljao na internet, koji su imali nekoliko stotina miliona pregleda.

Od 2011. godine bio je više od 10 puta u zatvoru, zbog raznih dela.

Kandidovao za gradonačelnika Moskve 2013. godine, i tada je bio drugi na izborima sa 27,24 odsto glasova.

Navaljni je 2016. najavio da će učestvovati na predsedničkim izborima 2018, ali mu je sud zabranio da se kandiduje zbog toga što je 2013. godine u gradu Kirov osuđen na pet godina zatvora uslovno zbog pronevere, odnosno, za prisvajanje drvne građe u vrednosti od oko 500.000 dolara iz državne kompanije.

Učestvovao je redovno na protestima protiv vlasti i nekoliko puta bio hapšen, posebno u periodu 2017, 2018. i 2019. godine.

Osnovao je fondaciju za borbu protiv korupcije i bio na čelu centralnog veća stranke Rusija budućnosti, predstavljajući opoziciju vladajućoj Jedinstvenoj Rusiji na čelu sa Vladimirom Putinom.

Posle trovanja nervnim agensom u Sibiru 2020. godine, za šta je optužio ruske obaveštajce, otišao je u Nemačku na lečenje, koje je bilo uspešno, iako je bio u komi.

Nezavisni centar za istraživačko novinarstvo Belingket, sa sedištem u Holandiji, tvrdilo je da su u trovanju učestvovali agenti ruske Federalne službe bezbednosti (FSB), što je Kremlj negirao.

Nakon oporavka, vratio se u Rusiju 17. januara 2021. godine, a odmah po sletanju, uhapšen je na aerodromu u Moskvi.

Osuđen je na dve i po godine zatvora zbog kršenja ranijeg uslovnog puštanja, tokom oporavka u inostranstvu.

U martu 2022. Navaljni je osuđen na devet godina zatvora zbog, kako je navedeno, nepoštovanja suda i pronevere.

Navaljni je u avgustu 2023. godine proglašen krivim za osnivanje i finansiranje ekstremističke organizacije, zbog čega je osuđen na još 19 godina zatvora.

Kaznu je počeo da služi u regionu Vladimir, na oko 230 kilometara istočno od Moskve, ali je nedavno prebačen u kazneno-popravnu koloniju IK-3 u mestu Harp u arktičkom krugu (polarni Ural), na 1.900 kilometara od Moskve, gde je i preminuo.

Navaljni je bio oženjen Julijom Abrosimovom sa kojom je imao dvoje dece, ćerku Dariju i sina Zahara.