16. februar 2024 15:32

Ruska Federalna kazneno-popravna služba šalje komisiju da istraži smrt Navaljnog

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ruska Federalna kazneno-popravna služba šalje komisiju da istraži smrt Navaljnog

Foto: AP Photo, File/Pavel Golovkin

MOSKVA - Federalna kazneno-popravna služba Rusije poslala je komisiju u kaznenu koloniju na Jamalu da ispita okolnosti smrti ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, navodi se u saopštenju te službe.

"Povodom iznenadne smrti osuđenika Alekseja Navaljnog u KPZ IK-3 u Jamalo-Neneckoj autonomnoj oblasti, upućena je komisija teritorijalnom organu i ustanovi u kojoj su rukovodioci i zaposleni u sanitetskim odeljenjima", navodi se u saopštenju.

Prethodno je Federalna kazneno-popravna služba Jamalo-Nenecke autonomne oblasti saopštila da je Alekseju Navalnom pozlilo ubrzo nakon šetnje i da je skoro odmah izgubio svest.

I pored svih napora medicinskog osoblja i ekipe Hitne pomoći, koji su odmah stigli na lice mesta, mere reanimacije nisu dale rezultate.

Saradnik Navaljnog kaže da ne može da potvrdi njegovu smrt

Saradnik ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, Leonid Volkov, saopštio je da ne može da potvrdi njegovu smrt, koju je ranije danas objavila kancelarija Federalne kazneno-popravne službe Rusije za Jamalo-Nenecki autonomni okrug, gde je Navaljni služio zatvorsku kaznu.

"Ruske vlasti su objavile priznanje da su ubile Alekseja Navaljnog u zatvoru. Nemamo načina da to potvrdimo ili da dokažemo da nije istina", rekao je Volkov. On je dodao da je advokat Navaljnog na putu ka zatvoru, prenosi Rojters.

Kancelarija Federalne kazneno-popravne u saopštenju je navela da se Navaljni posle šetnje osećao loše i izgubio svest, nakon čega je neuspešno reanimiran, a uzork smrti se utvrđuje.

Navaljni je služio kaznu od 30 godina, a bio je poznat kao oštar kritičar Kremlja.