9. mart 2024 19:59

Mosad: Hamas nije zainteresovan za primirje uoči Ramazana

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mosad: Hamas nije zainteresovan za primirje uoči Ramazana

Foto: AP Photo/Leo Correa

JERUSALIM - Izraelska obaveštajna služba Mosad saopštila je danas da Hamas ne izgleda zainteresovano da dođe do prekida vatre uoči islamskog svetog meseca Ramazana.

U saopštenju se, štaviše, tvrdi da Hamas nastoji da eskalira napetosti širom regiona uoči Ramazana, "na račun Palestinaca u Pojasu Gaze", preneo je "Džeruzalem post".

"(Izrael) je u kontaktu i sarađuje sa svim posrednicima sve vreme, kao deo kontinuiranih pokušaja da se smanji jaz u pregovorima i postigne sporazum", piše u saopštenju, koje je izdato nakon susreta šefa Mosada Davida Barnee sa kolegom iz CIA, Vilijamom Bernsom.

Berns je obavestio Barneu o najnovijem razvoju situacije u Kairu, gde sukobljene strane, uz pomoć posrednika, pregovaraju o prekidu vatre i postizanju dogovora o puštanju izraelskih talaca i palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora.

Gaza: Beba i devojka (20) umrle od gladi

U Gazi su od gladi premunuli beba i mlada devojka, pa je sada broj umrlih od izgladnjivanja povećan na 25, prenela je Al Džazira.

Ministarstvo zdravlja iz Gaze saopštilo je da je dvomesečna beba umrla od neuhranjenosti i dehidracije u bolnici Kamal Advan na severu Gaze.

Glad i dehidratacija takođe su bili uzrok smrti mlade žene u bolnici Al Šifa, gde su još tri mlade osobe umrle iz tog razloga.

"Povećan broj smrti od neuhranjenosti i dehidratacije je izuzetno zabrinjavajući i potvrđuje da je glad na severu Gaze dostigla smrtonosne nivoe", istaklo je ministarstvo.

Halevi i šef Šin Beta odobrili borbene planove za nastavak rata

Komandant Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Herci Halevi i šef izraelske obaveštajne službe Šin Bet, Ronen Bar, odobrili su danas borbene planove ''za nastavak rata''.

IDF navodi da su na sastanku u sedištu Južne komande vojske u gradu Ber Ševa bili komandant Južne komande, general-major Jaron Finkelman, zamenik Šin Beta i još neki visoki zvaničnici vojske.

Iz IDF navode da su Halevi i Bar "odobrili planove za nastavak rata", bez davanja više detalja, prenosi Tajms of Izrael.

Erdogan: Dešavanja u Pojasu Gaze prešla svaki prag tolerancije

Turski predsednik Redžep Tajip Ergodan ocenio je danas da su dešavanja u Pojasu Gaze, gde od 7. oktobra traje sukob Izraela i Hamasa, prešla svaki prag tolerancije.

Erdogan je, na sastanku generalne skupštine Istanbulske fondacije za širenje znanja, rekao da je Turska od početka izraelskih napada na Pojas Gaze do sada avionima i brodovima poslala oko 40.000 tona humanitarne pomoći Palestincima u toj enklavi, prenosi agencija Anadolija.

“Očekuje se da će još jedan brod turskog Crvenog polumeseca, koje nosi 3.000 tona pomoći, u nedelju stići do egipatske luke Al-Arish“, naveo je Erdogan.

Najavivši dodatno povećanje pomoći palestinskom narodu tokom predstojećeg Ramazana, Evrogan je rekao da Turska i njen narod nedvosmisleno najviše brinu za palestinsko pitanje.

Lider Hamasa: Arapske i muslimanske zemlje da porade na zaustavljanju pokolja

Lider Hamasa Ismail Hanije apelovao je na arapske i muslimanske države da rade na "političkim, pravnim i diplomatskim nivoima da se zaustavi pokolj palestinskog naroda".

U izjavu objavljenoj pre početka Ramazana, Hanije je rekao da se njegova poruka posebno odnosi na "vodeće glavne gradove sveta koji podržavaju okupaciju, kako bi mogli da pritisnu Izrael da obustave gnusni rat u Gazi", prenela je Al Džazira.

On je dodao da je humanitarna pomoć hitno potrebna za palestinski narod, a Izrael mora da otvori granične prelaze i okonča opsadu Pojasa Gaze.

Volstrit džurnal:Katarske vlasti prete da će proterati rukovodstvo Hamasa

Katarske vlasti su zapretile da će proterati rukovodstvo Hamasa iz te zemlje, ako ne budu uspeli da ih privole na dogovor sa Izraelom o oslobađanju taoca, piše američki list "Volstrit džornal", pozivajući se na neimenovanog zvaničnika tog palestinskog militantnog pokreta i egipatskog zvaničnika.

U Kataru je stacioniran Hamasov politički biro, uključujući i njegovog lidera Ismaila Hanijea, navodi "Tajms of Izrael".

Husam Badran, visoki zvaničnik Hamasa koji se nalazi u Dohi, negirao je ove tvrdnje i naveo da će bez postignutog dogovora nasilje eskalirati tokom svetog muslimanskog meseca Ramazana, koji treba da počne u nedelju.

"Nismo proglasili završetak pregovora. Mi smo strana koja najviše želi da zaustavi ovaj rat", rekao je Badran.

Al Džazira: Najmanje 13 Palestinaca poginulo u napadu na kamp Nuseirat

Najmanje 13 Palestinaca poginulo je u izraelskim vazdušnim udarima na izbeglički kamp Nuseirat u centralnom delu Pojasa Gaze, a ekipe civilne odbrane rade na izvlačenju svih žrtava iz ruševina.

Očekuje se porast broja poginulih i ranjenih, navodi Al Džazira.

I na jugu Gaze, u Kan Junisu, prema izveštajima, ubijena su dva Palestinca u izraelskom napadu na drugi izbeglički kamp, a još sedam osoba je povređeno.

Najmanje 82 osobe su poginule u izraelskim napadima na Gazu u protekla 24 sata, navodi Al Džazira.

Lazarini: UNRWA u riziku od zatvaranja usled manjka sredstava

Agenciju Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) preti zatvaranje, nakon što je niz donatora obustavio finansiranje usled izraelskih optužbi da je nekoliko njenih zaposlenih učestvovalo u napadu Hamasa na jug Izraela u oktobru, izjavio je danas šef Agencije Felipe Lazarini.

"Agencija je u riziku od smrti i demontiranja. Ono što je u pitanju je sudbina Palestinaca u Gazi, u kratkom roku, koji prolaze kroz humanitarnu krizu bez presedana“, rekao je Lazarini za švajcarski RTS.

Nekoliko zemalja, uključujući SAD i Britaniju, pauzirale su finansiranje UNRWA nakon optužbi Izraela da je desetak od 13.000 zaposlenih u toj agenciji u Pojasu Gaze učestvovalo u napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra prošle godine.

Izrael nije pružio dokaze za te tvrdnje, ali je suspenzija finansiranja uticala na napore UNRWA da ublaži humanitarnu krizu u Pojasu Gaze.

Rafa: Izraelski napad na višespratnicu najava predstojeće invazije

Izraelske snage pogodile su danas jednu od najviših stambenih zgrada u Rafi, na jugu Pojasa Gaze, potvrdili su žitelji toga grada i izrazili strepnju da je to najava neminovne izraelske invazije.

Rojters navodi da stanovnici Rafe strepe da Izrael pojačava pritisak na poslednje područje Pojasa Gaze na koje još uvek nije izvršena invazija, a u kojem je sklonište pronašlo više od milion raseljenih Palestinaca.

Više desetina porodica koje žive u toj 12-spratnici, koja je udaljena oko 500 metara od granice sa Egiptom, ostalo bez krova nad glavom, iako nije bilo prijavljenih žrtava.

Izraelska vojska nije odmah odgovorila na zahteve za komentar povodom napada na stambenu kulu u Rafi, ali jedan od 300 stanovnika te zgrade rekao je izveštaču Rojtersa da je Izrael samo 30 minuta pre napada emitovao upozorenje stanarima da se u sred noći evakuišu iz tog objekta.

Najmanje 30.960 Palestinaca ubijeno u izraelskoj ofanzivi u Gazi od 7. oktobra

Najmanje 30.960 Palestinaca ubijeno je u izraelskoj vojnoj ofanzivi na Pojas Gaze od 7. oktobra, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja Gaze koje vodi Hamas.

U saopštenju se navodi da su u Pojasu Gaze od 7. oktobra ranjena 72.524 Palestinca.

Najmanje 82 Palestinca su ubijena, a 122 su ranjena tokom protekla 24 sata, navodi ministrastvo, preneo je Rojters.

CNN: Izraelska vojska gradi put koji Gazu deli na dva dela

Put koji gradi izraelska vojska razdvajajući Gazu na dva dela stigao je do obale Sredozemnog mora, pokazuje analiza satelitskih snimaka, objavio je Si-En-En (CNN).

Kako se navodi, reč je o delu bezbednosnog plana za kontrolu teritorije mesecima, a možda i godinama, rekli su izraelski zvaničnici američkoj mreži.

Satelitski snimci CNN pokazuju da se put istok-zapad, čija gradnja traje nedeljama, sada proteže od graničnog područja Gaze i Izraela preko čitavog pojasa dužinom od oko 6,5 kilometara i deli severnu Gazu, uključujući istoimeni grad Gazu, od juga te palestinske enklave.

Postojeći put dug je dva kilometra, a ostatak od 4,5 kilometara je nov.

Na mitingu u Tel Avivu istaknuto teško stanje žena talaca

Hiljade žena napravile su danas ljudski lanac na skupu u izraelskom gradu Tel Avivu i poslale poruku podrške za oslobađanje talaca u Gazi, posebno 19 preostalih zatvorenica za koje se pretpostavlja da ih u palestinskoj enklavi drže pripadnici Hamasa.

Skup je održan dan nakon Međunarodnog dana žena i manje od nedelju dana nakon objavljivanja izveštaja UN u kojem se navodi da su žene taoci verovatno bile izložene seksualnom nasilju i mučenju u Hamasovom zarobljeništvu, prenosi Tajms of Izrael.

Istraživački tim Ujedinjenih nacija zaključio je da postoje "uverljivi dokazi" da su pripadnici palestinske militantne grupe Hamas, tokom napada na Izrael 7. oktobra, počinili seksualno nasilje, uključujući silovanje i grupno silovanje, preneo je ranije Bi-Bi-Si.