17. mart 2024 20:47

Nenad Popović: Rezultati izbora u Rusiji pokazuju da se narod ujedinio oko svog lidera

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nenad Popović: Rezultati izbora u Rusiji pokazuju da se narod ujedinio oko svog lidera

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

MOSKVA - Predsednik Srpske narodne partije (SNP) Nenad Popović rekao je večeras da prvi rezultati predsedničkih izbora u Rusiji prema kojima ubedljivo vodi aktuelni predsednik Vladimir Putin pokazuju da su se građani Rusije ujedinili oko svoga lidera, što se uvek dešava u teškim trenucima.

"Mislim da je u ovom slučaju narod zaista reagovao onako kako se dešava kada ih svi napadaju, kada ih celi svet napada, da su se ljudi ujednili. Ujedinili su se oko svoga lidera, što se uvek dešava u teškim trenucima", izjavio je Popović za Tanjug.

Prema najnovijim preliminarnim podacima ruske Centralne izborne komisije, Putin je, na osnovu 40 odsto obrađenog materijala, osvojio 87,34 odsto glasova.

Popović koji se trenutno nalazi u Moskvi, gde prati izbore kao međunarodni posmatrač, rekao je da je ovakav rezultat Putina veći nego što je bilo ko očekivao, jer se po procenama govorilo da će on osvojiti između 75 i 77 odsto glasova.

Prema rezultatima koje je Popović predstavio, na drugom mestu trenutno je kandidat Komunističke partije Ruske Federacije Nikolaj Haritonov sa 3,95 odsto glasova, Vladislav Davankov je osvojio 3,81 odsto, a Leonid Slutski 3,01 odsto glasova.

"U Moskvi imam prve rezultate, ali sa elektronskog glasanja. Obrađeno je 100 odsto elektronskih glasova, a za Putina je glasalo 89,1 odsto", rekao je Popović.

Naveo je da u Donjeckoj oblasti Putin vodi sa 95,23 odsto, u Lugansku sa 94,12 odsto, u Zaporožju sa 92,95 odsto i u Hersonskoj oblasti sa 88,12 odsto glasova.

"Teško da će nešto se promeniti u sledećim satima, do sutra će sve biti jasno potpuno, ali ovo je jedna izvanredna, veoma ubedljiva pobeda predsednika", rekao je Popović.

Istakao je kako je izlaznost bila velika, mnogo veća nego na prošlim izborima održanim pre šest godina i po poslednjim rezultatima iznosi 73,3 odsto, sa tendencijom da poraste na 75 odsto.

"Na spiskovima je 112 miliona glasača i oni su glasali na 96.000 mesta. Takođe, u inostranstvu je 1,9 miliona glasača koji su mogli da glasaju na 295 izbornih mesta u svetu. Ova izlaznost zaista pokazuje da je ruski narod rešio da sam odlučuje o svojoj sudbini", naveo je Popović.

Govoreći o izbornom procesu, Popović je podsetio da je Rusija ogromna zemlja, gde nije lako doći do svakog birača, pa je pohvalio organizaciju izbora i inovacije u izbornom sistemu.

"Nikada nisam vidio takvu organizaciju izbornog procesa, učinili su zaista sve, da svaki birač ima mogućnost, pre svega u predizbornom postupku, da dobije mišljenja o svakom kandidatu, potpuno javno. Bile su 24 debate kandidata, koje su bile zaista osmišljene", objasnio je Popović.

Naveo je da ga je, kao posmatrača, fascinirala organizacija izbornog procesa.

"Elektronsko glasanje - ko želi da glasa elektronski. Glasanje preko mobilnog telefona, tri dana trajanja glasanja. Bukvalno do svakog invalida, čoveka koji nije u mogućnosti, pošto je bolestan ili na bilo koji drugi način da glasa, dolazilo se kući i oni takođe iz kuće imaju mogućnost da glasaju", rekao je Popović.

Naveo je da je, s obzirom na to da je Rusija velika zemlja, glasačima bilo omogućeno da glasaju i u mestima u kojima rade, a građani Moskve su mogli da glasaju na bilo kom izbornom mestu u gradu.

"Elektronski spiskovi su takvi da je bila mogućnost potpune kontrole i svako je mogao da izabere način kako će da glasa. Moram da kažem, iako su sa Zapada stalne primedbe, ja ovako visok nivo demokratičnosti nisam nikada video na glasanju", zaključio je Popović.

Ovom pobedom Putina, dodaje Popović, Rusiju očekuje nastavak iste politike, nastavak jačanja odbrambene moći, rasta ekonomije i jačanja saradnje sa zemljama poput Kine i Indije.