21. mart 2024 09:58

Mišel: Nuklearna energija je izvor koji može pomoći u borbi sa klimatskom krizom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mišel: Nuklearna energija je izvor koji može pomoći u borbi sa klimatskom krizom

Foto: Tanjug video

BRISEL - Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je danas da je nuklearna energija jedan od izvora koji može pomoći u borbi sa klimatskom krizom, s jedne strane, a s druge može pomoći EU u izgradnji strateške energetske autonomije.

On je, uoči početka prvog globalnog Samita o nuklearnoj energiji, koji u Briselu organizuju Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) i Kraljevina Belgija, rekao novinarima da je enrgetski sektor fundamentalan za budućnost EU i njenu sposobnost da kontroliše budućnost.

"Dobro je što imamo debatu, što smo odlučili da razgovaramo o tome kako da uvedemo inovacije, kako možemo da investiramo da bismo obezbedili više strateške autonomije i da se uhvatimo u koštac sa ovom klimatskom krizom", rekao je Mišel.

Na prvom samitu o nuklearnoj energiji u Briselu učestvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Samitu prisustvuju delegacije iz 30 zemalja, predstavnici industrije, šefovi istraživačkih centara, stručnjaci, kao i predstavnici civilnog društva.

Svetski lideri će se okupiti kako bi istakli ulogu nuklearne energije u smanjenju upotrebe fosilnih goriva, jačanju energetske sigurnosti i podsticanju ekonomskog razvoja.