21. april 2024 10:14

Parlamentarni izbori na Maldivima ključni za prokineskog predsednika Muizua

Izvor: TANJUG

podeli vest

Parlamentarni izbori na Maldivima ključni za prokineskog predsednika Muizua

Foto: AP Photo/Mohamed Sharuhaan

MALE - Građani Maldiva glasaju danas na parlamentarnim izborima koji se smatraju ključnim za predsednika Mohameda Muizua čija je politika pod budnim okom Indije i Kine koje se nadmeću za uticaj u toj ostrvskoj zemlji.

Indija i Kina traže uporište na Maldivima koji imaju stratešku lokaciju u Indijskom okeanu, a Muizuov izbor za predsednika prošle godine zaoštrio je rivalstvo između ove dve regionalne sile, pri čemu je predsednik Maldiva zauzeo prokineski stav i delovao u nameri da ukloni indijske trupe stacionirane na jednom od ostrva Maldivskog arhipelaga, prenosi AP.

Muizuu će biti teško da obezbedi većinu u parlamentu jer su se neke od stranaka koje su ga podržavale u međuvremenu raspale i sada je više partija ušlo u izbornu trku.

Šest političkih partija i nezavisnih grupa predložilo je ukupno 368 kandidata za 93 poslanička mesta u parlamentu.

Oko 284.000 ljudi ima pravo glasa, a očekuje se da će privremeni rezultati biti objavljeni u nedelju uveče.

Glavna tema Muizuove izborne kampanje za predsednika bila je sažeta u sloganu "Indija napolje" uz optužbe na račun prethodnog predsednika koji je, kako se tvrdi, kompromitovao nacionalni suverenitet dajući Indiji previše uticaja.

Najmanje 75 pripadnika indijskih oružanih snaga bilo je stacionirano na Maldivima, a njihova glavna aktivnosti bila je održavanje dva aviona koje je Indija donirala za akcije spasavanja brodolomnika.

Međutim, Muizu je preduzeo korake da civilne službe preuzmu te aktivnosti.

Odnosi sa Indijom su se dodatno zaoštrili kada su indijski aktivisti preko društvenih mreža započeli kampanju bojkota turizma na Maldivima, kao čin odmazde za pogrdne izjave trojice visokih maldivskih zvaničnika o indijskom premijeru Narendru Modiju.