30. april 2024 13:35

UN: Uklanjanje eksplozivnih naprava u Gazi trajaće 14 godina

Izvor: TANJUG

podeli vest

UN: Uklanjanje eksplozivnih naprava u Gazi trajaće 14 godina

Foto: Shutterstock.com/Bumble Dee, ilustracija

NJUJORK - Kancelarija Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih pitanja (OCHA) saopštila je da bi uklanjanje bombi i drugih vrsta municije koje nisu eksplodirale u Gazi moglo da traje 14 godina.

Prema procenama UN, tokom rata je nastalo 37,5 miliona tona ruševina širom Gaze, a većina je posuta bombama i drugim vrstama municije koje nisu eksplodirale, piše TASS.

OCHA je navela da je sklonište u Rafi pronašlo oko dva miliona ljudi, odnosno pola populacije Gaze koja ima poteškoće sa dolaženjem do osnovnih potrepština kao što su zdravstvena nega, čista voda i sanitarni objekti.

U izveštaju OCHA se dodaje saopšenje vodovodnih preduzeća iz priobalnih opština Gaze koje upozoravaju da su sistemi vodovoda i kanalizacije blizu potpunog kolapsa. 

Izraelski mediji: Vojska odobrila planove za operaciju u Rafi

Načelnik štaba Izraelskih odbambenih snaga (IDF) Herzi Halevi odobrio je u ponedeljak konačne planove za vojnu operaciju u gradu Rafa i u izbegličkim kampovima u Pojasu Gaze, piše portal Ynet njuz.

Ne navodeći izvor te informacije, sajt tvrdi da se izraelski tenkovi nalaze na granici Gaze i da su spremni da počnu operaciju kojom Izrael želi da iskoreni militantnu grupu Hamas, prenosi Tajms of Izrael.

Kako se navodi, plan za invaziju se sastoji iz više faza, a invazija može biti obustavljena ili odložena u slučaju napretka u razgovorima o taocima koje drži Hamas.

Portal takođe tvrdi da će u naredna dva do tri dana biti ili postignut dogovor o taocima ili će kopnena operacija Izraela otpočeti.

Turski državljanin izbo graničnog policajca u Jerusalimu, potom ubijen

Turski državljanin danas je izbo izraelskog graničnog policajca u Jerusalimu, nakon čega su ga policajci ubili na licu mesta, saopštila je izraelska policija.

Granični policajac je lakše ranjen, preneo je Rojters. Policija je identifikovala napadača kao 34-godišnjeg državljanina Turske. "Terorista naoružan nožem stigao je u Stari grad u Jerusalimu, nasrnuo na graničnog policajca i izbo ga nožem", navodi se u saopštenju policije.

Ranjeni policajac i još jedan policajac na licu mesta su se borili i pucali u napadača, koji je kasnije proglašen mrtvim, dodaje se u saopštenju.

Francuska predstavila predloge za smanjenje tenzija između Izraela i Hezbolaha

Francuski zvaničnici izneli su danas predloge libanskim vlastima s ciljem da se ublaže tenzije između Izraela i proiranske, militantne grupe Hezbolah, izjavio je francuski ministar spoljnih poslova Stefan Sežurne i dodao da zvanični Pariz nastoji da posreduje između sukobljenih strana.

"Dali smo nekoliko predloga libanskoj strani. U Libanu imamo oko 20.000 Francuza za koje je rat 2006. godine bio posebno dramatičan, između ostalog i zbog toga sarađujemo sa Libanom", rekao je Sežurne uoči sastanka sa izraelskim ministrom spoljnih poslova Izraelom Kacom u Jerusalimu, prenosi Rojters.

Sežurne je rekao da je osnova francuskog predloga da se osigura sprovođenje rezolucije UN 1701. Hezbolah je poručio da neće ulaziti u konkretne razgovore dok ne dođe do prekida vatre u Pojasu Gaze, gde je rat između Izraela i Hamasa ušao u sedmi mesec.

U proteklih šest meseci, uporedo sa ratom u Pojasu Gaze, Izrael i libanski Hezbolah svakodnevno razmenjuju vatru s obe strane granice, prenosi britanska agencija.