3. maj 2024 12:26

Dmitrij Peskov: Izjave Makrona i Kamerona o Ukrajini predstavljaju nastavak veoma opasnog trenda

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dmitrij Peskov: Izjave Makrona i Kamerona o Ukrajini predstavljaju nastavak veoma opasnog trenda

Foto: shutterstock.com/Viiviien, arhiva

MOSKVA - Izjave francuskog predsednika Emanuela Makrona o mogućem slanju trupa u Ukrajinu i britanskog ministra spoljnih poslova Dejvida Kamerona da Ukrajina navodno ima pravo da britanskim oružjem napadne teritoriju Rusije predstavljaju nastavak veoma opasnog trenda, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je istakao da je Makronova izjava veoma opasna jer govori o mogućnosti da se Francuska direktno umeša u sukob u Ukrajini, napominjući da Rusija pomno prati izjave zapadnih zvaničnika i da će nastaviti specijalnu vojnu operaciju dok ne ostvari postavljene ciljeve, prenela je agencija RIA Novosti.

Peskov je rekao da Rusija u Kameronovoj izjavi vidi eskalaciju napetosti u vezi sa ukrajinskim sukobom koja, kako je naveo, potencijalno može predstavljati opasnost za evropsku bezbednost.

Makron je rekao u intervjuu za Ekonomist da ne isključuje mogućnost slanja trupa u Ukrajinu ako Rusija "probije linije fronta" i ukoliko Kijev to zatraži od Pariza, prenosi portal BFMTV.

"Kada bi Rusi probili linije fronta i da postoji ukrajinski zahtev - što danas nije slučaj - bilo bi legitimno da se postavi to pitanje", rekao je Makron.

Makron je prvi put u februaru pomenuo mogućnost slanja zapadnih trupa u Ukrajinu.

Kameron je u četvrtak tokom zvanične posete Kijevu rekao da Ukrajina ima pravo da koristi britansko oružje za napad na ciljeve unutar Rusije, a da je na zvaničnom Kijevu da odluči da li će to i učiniti.

Kameron je obećao da će Velika Britanija izdvajati svake godine po tri milijarde funti (3,74 milijarde dolara) za vojnu pomoći Ukrajini i to "dokle god bude bilo potrebno".