16. maj 2024 16:24

Grupa od 15 zemalja EU traži nova rešenja za sprečavanje migracija

Izvor: TANJUG

podeli vest

Grupa od 15 zemalja EU traži nova rešenja za sprečavanje migracija

Foto: Shutterstock.com/Sergii Figurnyi, ilustracija

BRISEL - Grupa od 15 zemalja članica Evropske unije uputila je pismo Evropskoj komisiji, u kojem je zatražila "nova rešenja" za sprečavanje neregularnih migracija, pored nedavno odobrenog Pakta o migracijama i azilu.

"Ako želimo da nastavimo naše napore da razbijemo strukture podsticaja koje pokreću neregularna migraciona kretanja i opasna putovanja u Evropu, potrebni su komplementarni napori", navodi se u pismu ovih zemalja.

Ovih 15 zemlja EU veruje da će, kako bi se EU pozabavila osnovnim uzrocima neregularnih migracija i upravljala migracionim kretanjima u bloku, biti neophodno da svi razmišljaju van okvira i pronađu nove načine "da se zajedno pozabavimo ovim problemom na evropskom nivou", prenosi Ansa.

Kako dodaje Fajnenšal tajms, ove države, među kojima su Italija, Holandija i Poljska, smatraju da je potrebno "razmišljati van okvira" kako bi se obuzdale neregularne migracije, uz poštovanje postojećeg zakona EU.

Pozivaju i na povećanje partnestva sa trećim zemljama, kao što su sporazumi sa Tunisom i Turskom, koje su dobile novac EU u zamenu za zaustavljanje migracija.

Istovremeno, oni u pismu, upućenom manje od mesec dana pre evropskih izbora, traže i efikasniji povratak ljudi čiji su zahtevi za azil odbijeni.

Iz Evropske komisije kažu da je potrebno vreme da se procene zahtevi izneti u pismu.

"Treba nam vremena da ga proučimo, to je složen i bogat tekst“, rekao je portparol Evropske komisije.

U međuvremenu, kako je naveo, Evropska komisija je usredsređena na primenu Pakta o migracijama i azilu.

Pakt o migracijama i azilu predviđa pravila za upravljanje prijemom i preseljenjem tražilaca azila.

Tim propisima predviđeno je brže ispitivanje zahteva za azil, uključujući i na granicama EU, poboljšana identifikacija osoba pri dolasku i obavezne provere bezbednosti, ranjivosti i zdravlja osoba koje neregularno ulaze u EU, bolji odgovor u kriznim situacijama i nova dobrovoljna šema za preseljenje izbeglica iz trećih zemalja.

Države članice mogu da biraju između preuzimanja odgovornosti za podnosioce zahteva za azil, davanja finansijskih doprinosa ili pružanja operativne podrške.